Traditii si colinde in Parohia Baia, Protopopiatul Lipova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tradiții și colinde în Parohia Baia, Protopopiatul Lipova

[2013-12-25]
„Cerul și pământul astăzi s-au unit, născându-Se Hristos. Astăzi Dumnezeu pe pământ a venit și omul la ceruri s-a suit. Astăzi este văzut cu trup pentru om Cel din fire nevăzut”. Cu aceste cuvinte auzite la Vecernia din ajunul Nașterii Mântuitorului Hristos au plecat din biserica Parohiei Baia colindătorii, pentru a vesti mai departe, la tot omul, vestea cea mare a nașterii Mântuitorului în staulul din Betleem.
Odată cu sărbătoarea Crăciunului se afirmă și vremea tradițiilor și a colindelor pe ulițele mai mari sau mai mici ale satelor și orașelor. Una dintre aceste colinde chiar glăsuiește așa: “Am ajuns ziua cea sfântă, / Când colindele se cântă”. Bucuria pe care o simțim în aceste zile de praznic se naște din mesajul transmis de colindele noastre românești, c㠄astăzi S-a născut Cel făr` de-nceput”, Domnul nostru Iisus Hristos. Și această bucurie este și mai mare atunci când vechile tradiții specifice neamului românesc nu sunt uitate ci sunt aduse în actualitatea prezentului. Astfel în parohia Baia, din protopopiatul Lipova, s-a încercat o aducere aminte și, sperăm noi, o revigorare a vechilor tradiții a mersului cu dubele și a colindatului de către tinerii care și-au reluat mersul lor specific acestor locuri mioritice.
Dacă anul trecut s-au adunat copii de diferite vârste din satele Baia și Slatina de Mureș, aparținătoare parohiei Baia, și împreună au pornit pe drumul colindelor și al vestitorilor stelei de la răsărit pentru a aduce bucurie și lumină în casele celor care cu mare drag i-au primit, anul acesta tinerii s-au hotărât să aducă în prim plan tradițiile și obiceiurile specifice fiecărui sat.
Astfel în satul Baia, după o pauză de 13 ani s-a reluat mersul Dubașilor din Baia care au colindat mai întâi la primăria Varădia de Mureș aducând vestea cea bună domnului primar Miclea Mircea precum și tuturor angajaților și oamenilor prezenți. Mai apoi colindătorii au poposit la casa parohială unde au încântat cu colindele tradiționale specifice zonei.
Mai apoi a fost rândul tinerilor din Slatina de Mureș să colinde pe preotul paroh Raul Moț la casa parohială din localitate, însoțindu-l pe Moș Crăciun, transmițând prin versurile colindei: „Scoală gazdă bună scoală nu mai sta / Că venim acuma a vă colinda”. Și bucuria colinzilor a mers și mai departe, tinerii continuând să ducă vestea cea bună a Nașterii Domnului la toate casele din Slatina de Mureș unde au fost primiți de gazde cu brațele deschise.
Și așa cum este obiceiul în ziua cea mare a praznicului Nașterii Domnului colindătorii au fost prezenți, în biserica unde, după Sfânta Liturghie, au încântat prin vocile lor tinere pe credincioșii prezenți în număr foarte mare în biserică. Și dacă tot au cântat „Noi colinda o gătăm / Și colacul așteptăm / Un colac ori un covrig / Gazdă, dă-mi că mor de frig”, gazdele s-au văzut nevoite să răspundă afimativ cererii lor și astfel l-au invitat pe Moș Crăciun pentru a împărții cadouri tuturor copiilor prezenți.
Și la finalul acestui drum lung pe care tinerii colindători l-au parcurs ar trebui să ne gândim și să ne întrebăm cine a fost cel mai bucuros de colină: gazdele care au primit colindătorii cu sufletele deschise și cu lacrimi în ochi, aducându-și aminte de tinerețile lor când erau ei cei care colindau sau colindători care s-au bucurat nespus de cadourile primite și de prezența lui Moș Crăciun.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 742, Ultimul acces: 2023-03-19 21:06:20