Bucurii duhovnicesti la Craiova, Ramnic si Severin - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Bucurii duhovnicești la Craiova, Râmnic și Severin

[2013-12-28]
Credincioșii din Mitropolia Olteniei au întâmpinat praznicul Nașterii Domnului în catedralele chiriarhale, bisericile de enorie sau mănăstiri. Fiecare a adus în dar Pruncului Mântuitor prinos de rugăciune și mulțumire pentru „toată darea cea bună și tot darul desăvârșit“. Ca în fiecare an, bucuria Nașterii Domnului a umplut sufletele credincioșilor de pretutindeni. În Oltenia, marele praznic a fost întâmpinat cu rugăciune și cântare de colind de numeroșii credincioși ce au trecut pragul sfintelor lăcașuri, informează Ziarul Lumina.
„Fiul Tatălui a venit să ne mântuiască, rămânând permanent cu noi“
În Cetatea Băniei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie la altarul Catedralei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, după citirea Pastoralei, IPS Irineu a vorbit celor prezenți despre marea bucurie a Nașterii Domnului, subliniind totodată rolul ei indispensabil pentru mântuirea noastră. „În această zi de mare praznic, ne răsună în minte cuvintele îngerilor care au vestit păstorilor și magilor care veniseră să-L cinstească pe Domnul în peșterea din Betleem: «Bucurați-vă că astăzi S-a născut vouă Mântuitor». Aceste cuvinte le auzim și în rugăciunea dreptului Simeon, care spune că Mântuitorul Iisus Hristos este Acela care a venit în lume «spre descoperirea neamurilor și slava poporului celui binecredincios». De asemenea, Sfântul Apostol și Evanghelist Matei face pomenire de o prorocie din Vechiul Testament, cum că «poporul cel ce era în latura și în umbra morții a văzut lumină mare». Toate acestea și altele asemenea lor, prezise și împlinite în Sfânta Scriptură și în viața lumii, adeveresc că Fiul lui Dumnezeu a venit «pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire», că a ales să Se nască din Fecioară curată din neamul lui David și că acest lucru s-a făcut spre înnoirea noastră. De aceea, bucuria de astăzi este atât de mare, pe de o parte, pentru că Hristos S-a întrupat și, pe de alta, pentru că Fiul Tatălui a venit să ne mântuiască, rămânând permanent cu noi. Așadar, în aceste zile sfinte de sărbătoare, pregătite cu multă atenție prin post și rugăciune, ne împărtășim cu toții din această mare bucurie duhovnicească. Îndemnul nostru este, prin urmare, asemenea celui transmis de îngeri: Bucurați-vă! Să ne bucurăm de aceste zile sfinte, căci ni S-a născut Mântuitor în peștera din Betleem și că rămâne cu noi, așa cum ne-a făgăduit: «Iată Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor»“, a spus IPS Părinte Mitropolit.
La momentul chinonicului, corala catedralei și Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ au interpretat alternativ colinde armonizate, dar și din repertoriul psaltic-bizantin al Bisericii noastre.
Nașterea Domnului la Râmnic și Turnu Severin
În Arhiepiscopia Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul au liturghisit la altarul Catedralei arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae“ din municipiu. Cu acest prilej, credincioșii prezenți au primit cuvânt de învățătură și arhierești binecuvântări. Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Antim Ivireanul“ a Catedralei chiriarhale.
Sute de drept-slăvitori creștini severineni au participat miercuri la slujba săvârșită cu acest prilej de ierarhul locului în Paraclisul Catedralei episcopale din municipiu. Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile au fost date la strană de membrii Corului Kinonia. În cadrul slujbei a fost rostită o rugăciune specială de binecuvântare a colivei și a prinoaselor aduse de credincioși. Cu binecuvântarea chiriarhului mehedințean, părintele George Daniel Achim, paroh al catedralei, a dat citire tradiționalei Pastorale de Crăciun a Preasfințitului Părinte Nicodim.
Prăznuirea Sfântului Nicodim de la Tismana
A doua zi de Crăciun, joi, 26 decembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Nicodim de la Tismana, IPS Părinte Irineu a slujit Sfânta Liturghie în lavra sfântului, la Mănăstirea Tismana. La slujbă a fost prezent și PS Părinte Emilian Lovișteanul. În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre viața, minunile și faptele de credință săvârșite de Sfântul Nicodim și despre exemplul său pe care noi cei de astăzi trebuie să-l urmăm.
În aceeași zi, la paraclisul Catedralei episcopale din Drobeta-Turnu Severin au săvârșit Sfânta Liturghie PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei. Alături de înaltele fețe bisericești au slujit preoți și diaconi din tot cuprinsul eparhiei.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut PS Părinte Lucian, care a vorbit despre rolul Sfintei Fecioare în iconomia mântuirii, Maica Domnului fiind cea care unește cerul și pământul. „Fecioara Maria este cea in care se împlinesc graiurile prorocilor, ea este poarta prin care intră Domnul cerurilor. Părinții Bisericii au reliefat în scrierile lor importanța Maicii Domnului în iconomia Nașterii Domnului. Sfântul Andrei Criteanul este unul dintre aceștia. El observă că pe toată întinderea Noului Testament se regăsesc trimiteri către Fecioara. Prin nașterea lui Hristos, Fecioara Maria a fost înălțată nu numai pe culmea umanității, ci și la înăltimea cetelor îngerești, adică a întregii creații. Maica Domnului este, în mod excepțional, și Maică și Fecioară, datorită faptului că naște pe Fiul lui Dumnezeu“, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.
La finalul slujbei, ierarhii, preoții și credincioșii prezenți au felicitat pe ierarhul mehedințean pentru bucuria de a purta numele ocrotitorului întregii Oltenii, și în special al Eparhiei Severinului, urându-i ani îndelungați întru dreapta slujire a lui Hristos.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 677, Ultimul acces: 2023-03-21 11:23:32