Nasterea Domnului sarbatorita in bisericile transilvane - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Nașterea Domnului sărbătorită în bisericile transilvane

[2013-12-28]
Marele praznic al Nașterii Domnului Iisus Hristos a fost sărbătorit de credincioșii din Transilvania prin participarea la Sfânta Liturghie și prin primirea Sfintei Împărtășanii,. Nu au lipsit colindele și tradițiile de Crăciun, păstrate cu sfințenie în satele din Ardeal, informează Ziarul Lumina.
Sfânta Liturghie din ziua de praznic a Nașterii Domnului a fost oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, format din slujitorii lăcașului de cult și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodox㠄Sfântul Andrei Șaguna“. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“, a Catedralei mitropolitane. La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a transmis tuturor calde urări de sănătate, bucurii duhovnicești și gânduri bune, iar mai apoi s-a citit scrisoarea pastorală adresată clerului și poporului din Arhiepiscopia Sibiului cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului în acest an.
Ierarhul și-a exprimat recunoștința față de câteva persoane care au sprijinit activitățile misionare ale Arhiepiscopiei Sibiului și a oferit distincția „Crucea șagunian㓠precum și un act de cinstire. Apoi, în fața Catedralei mitropolitane, ierarhul, clericii și credincioșii i-au admirat pe junii din Gura Râului, județul Sibiu, care au oferit un moment tradițional. Sărbătoarea s-a încheiat cu ceata irozilor și sceneta specifică acestui praznic.
În seara primei zile de Crăciun, la Catedrala mitropolitană din Sibiu s-a oficiat slujba Vecerniei și Litia pentru a doua zi de praznic, urmate de tradiționala recepție la reședința mitropolitană. Slujba Vecerniei a fost oficiată de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și un sobor format din toți preoții din Sibiu și împrejurimi. La slujba religioasă au participat IPS Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu, prefectul județului Sibiu, Ovidiu Sitterli, președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, parlamentari, autorități locale și județene și alți oaspeți. La finalul slujbelor, IPS Mitropolit Laurențiu a transmis tuturor mesaje de felicitare și de binecuvântare și a subliniat vechimea tradiției de la Sibiu, ca în prima zi de Crăciun, autoritățile locale și preoții din oraș să participe la o recepție în reședința mitropolitană.
„Am dorit ca sinaxa liturgică a tuturor preoților din cetate să aibă loc aici, în rugăciune și împreună cu adunarea cetății. Este o cinstire și o prețuire pe care le oferim cetății, iar reprezentanții cetății ni le oferă nouă la rândul lor. Nu este doar o simplă adunare, ci este o manifestare publică a unității noastre de slujire“, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
Crăciunul la Brașov
În a doua zi de Crăciun, IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Înălțarea Domnului“ din Brașov, lăcaș de cult din lemn ridicat provizoriu, până la zidirea unei catedrale a cetății de sub Tâmpa. Din soborul de preoți au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, slujitorii bisericii brașovene și alți preoți din oraș și de mai departe. Credincioșii au participat în număr mare la liturghia arhierească din a doua zi de Crăciun, mulți dintre ei primind și Sfânta Împărtășanie. La sfârșitul slujbei religioase, un grup de copii de la biserică a colindat și a transmis tuturor gândurile bune de sfintele sărbători.
IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți despre cinstirea Maicii Domnului pe care o aducem în a doua zi de Crăciun, un prinos de rugăciune și de preaslăvire a omenirii pentru rolul Sfintei Fecioare în mântuirea venită în lume prin Hristos, Fiul lui Dumnezeu.
„În a doua zi de Crăciun sărbătorim Soborul Maicii Domnului adică soborul credincioșilor care o cinstesc pe Maica Preacurată, prin care Fiul lui Dumnezeu a luat Trup și a venit pe pământ pentru mântuirea noastră. Soborul întreg al Bisericii din Ceruri cât și cel de pe pământ o cinstesc astăzi pe Maica Domnului. Din Evanghelia de astăzi vedem că evenimentul Nașterii Domnului s-a petrecut după un plan veșnic al lui Dumnezeu, care cuprinde toate evenimentele de până la sfârșitul veacurilor“, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
La final, preotul Victor Neamțu i-a mulțumit ierarhului și preoților veniți la biserica din centrul orașului pentru a se ruga împreună în a doua zi de Crăciun.
IPS Mitropolit Laurențiu a participat, apoi, la manifestările tradiționale organizate la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Răsăriteană din Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Copiii și feciorii din sat pregătesc an de an obiceiul Cetei de juni și cel al Irozilor, iar elevii din localitate, îndrumați de cadre didactice, recită poezii specifice sfintelor sărbători și cântă colinde tradiționale. Și în acest an, IPS Mitropolit Laurențiu a participat la aceste obiceiuri ținute chiar în biserica amintită, în prezența mulțimilor de credincioși, a familiilor și rudelor celor mici. Alături de ierarh, au participat la eveniment protopopul de Făgăraș II, Ion Tărcuță, cei doi parohi din Sâmbăta de Sus, Marcel Ivașcu și Grigore Moldovan și mai mulți preoți din localitățile învecinate.
Sărbătoare la Cluj-Napoca și Bistrița
Marele praznic al Nașterii Domnului a fost marcat în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca prin Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Alături de ierarh a slujit un sobor de preoți și diaconi ai Catedralei, precum și preoți profesori ale celor două instituții de învățământ teologic din municipiu. După citirea pericopei evanghelice, s-a dat citire Pastoralei cu prilejul Sărbătorii Nașterii Domnului. În Pastorala cu titlul „Nu mai suntem dezmoșteniți!“, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a explicat că prin Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos omul nu a mai rămas orfan și dezmoștenit din pricina păcatului strămoșesc, ci a primit șansa răscumpărării și a mântuirii: „De câte ori rostim Crezul afirmăm acest lucru: «Care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și S-a făcut Om». Sfântul Pavel ne spune că dacă prin Adam cel vechi toți ne-am prăbușit, prin Adam cel Nou, toți suntem restaurați. Așadar, precum prin greșeala unuia a venit osândă pentru toți oamenii, așa și prin îndreptarea adusă de Unul, a venit pentru toți oamenii îndreptarea care dă viață. Consecința directă este aceea că redevenim fii ai lui Dumnezeu și moștenitori ai Raiului, nu mai suntem dezmoșteniți!“
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe credincioși să păstreze tradițiile străbune, întrucât ele dau farmec sărbătorilor și nu întâmplător, la sat oamenii trăiesc cel mai autentic spiritul praznicului: „Noi credem, cel puțin ne-am dori să ne numărăm printre secerătorii lui Dumnezeu care păstrăm tradițiile și le transmitem pe mai departe, pentru că ele ne țin, credința ne ține și tradițiile noastre. Altfel valul vremelniciei ne înghite.“
În cea de-a doua zi a Praznicului Nașterii Domnului, IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Unirea, Protopopiatul Bistrița. Slujba a fost oficiată în sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și protopopul de Bistrița, Alexandru Vidican. Pe lângă bucuria Praznicului, credincioșii parohiei s-au bucurat de prezența ierarhului, întrucât în Parohia Unirea nu a mai fost oficiată o Liturghie arhierească din 1987, când a avut loc sfințirea lăcașului de cult. În după-masa acestei zile, IPS Andrei a oficiat slujba Vecerniei în Parohia Maieru I, Protopopiatul Năsăud, a cărei biserică, ocrotită de Sfântul Arhidiacon Ștefan, și-a serbat ieri hramul. La finalul Vecerniei, IPS Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate la casa parohială.
Nașterea Domnului la Oradea
Marele praznic al Nașterii Domnului a fost sărbătorit de întreaga suflare dreptmăritoare din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei. La Catedrala Episcopal㠄Învierea Domnului“ și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“, din Oradea, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în paraclisul de iarnă, ce îi are ca ocrotitori pe Sfinții Ierarhi Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Spiridon al Trimitundei și Nectarie al Pentapolei, făcătorii de minuni. La slujbă au luat parte sute de credincioși orădeni, veniți să se îmbogățească spiritual și să primească merinde pentru suflet în ziua sfântă de Crăciun. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Sfântul Niceta de Remesiana“ al Catedralei Episcopale din Oradea.
În cuvântul de învățătură rostit, PS Episcop Sofronie a vorbit despre însemnătatea măritului praznic al Nașterii Domnului, marea sărbătoare a întregii lumi creștine a Nașterii după trup a Mântuitorului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu înomenit, venit în lume „la plinirea vremii“ (Galateni 4, 4), subliniind înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice ce s-a citit din Evanghelia după Sfântul Apostol și Evangelist Matei.
La final, ierarhul a adresat urări de sărbători binecuvântate tuturor celor prezenți, îndemnând pe dreptcredincioșii din cetatea Oradiei ca, în aceste zile de praznic, să își umple sufletele de lumina și bucuria ce izvorăsc din Nașterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleem, Care a venit în lume pentru mântuirea neamului omenesc.
În a doua zi de Crăciun, la Soborul Maicii Domnului, PS Episcop Sofronie a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, vechea Catedrală Episcopală a Oradiei, Biserica cu Lună, cum este îndeobște cunoscută, în sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Bisericii cu Lună.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea fragmentului scripturistic rânduit, de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, ierarhul a vorbit despre marele dar pe care Dumnezeu l-a oferit omenirii, în persoana Fecioarei Maria, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cea care s-a învrednicit a-L naște pe Fiul lui Dumnezeu, Care S-a întrupat din Sfânta Fecioară, prin lucrarea Duhului Sfânt, fără a strica pecețile fecioriei sale, subliniind importanța rolului Maicii Domnului, care este și Maica Bisericii, în împlinirea tainei mântuirii neamului omenesc.
Slujiri arhierești în Episcopia Sălajului
La slăvitul praznic al Nașterii Domnului, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală din Municipiul Zalău. Cu acest prilej s-a transmis celor prezenți Pastorala de Crăciun a ierarhului.
În cea de-a doua zi de Crăciun, la prăznuirea Soborului Maicii Domnului, PS Episcop Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Jibou. Alături de ierarh, în sobor au mai slujit Dan Dregan, protopopul Jiboului, Claudiu Nechita, parohul bisericii, și inspectorul pentru probleme sociale în Episcopia Sălajului, și Dorin Moldovan, preot coslujitor la această biserică.
Praznicul Crăciunului la Deva
La sărbătoarea Nașterii Domnului, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala episcopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae“ din Deva. La finalul slujbei, ierarhul a urat tuturor credincioșilor prezenți sărbători fericite și un praznic plin de bucurii duhovnicești. De asemenea, tot în prima zi de Crăciun, la Catedrala episcopală din Deva a ajuns și Moș Crăciun care a oferit daruri celor mici.
Slujbe arhierești în bisericile clujene
Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei „Schimbarea la Faț㓠din Cluj-Napoca, unde, în prima zi de Crăciun, a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. PS Vasile Someșanul le-a adresat credincioșilor câteva îndemnuri duhovnicești: „Pruncul divin născut în peștera din Bethleem are menirea ca prin venirea Sa în lume și prin Biserică să unească pământul cu cerul. Cele pământești cu cele cerești. Dar, El ne învață de la Nașterea Sa că un prunc nevinovat trebuie să se nască într-o familie în care să poată fi ocrotit, îngrijit, apărat și instruit pentru viață, pentru neam. Familia, biserica și școala, au fost și trebuie să rămână chiar și în aceste vremuri pe care le trăim pilonii de bază care să asigure ocrotirea, creșterea și instruirea copiilor pentru a fi pregătiți pentru o viață demnă și cinstită“.
În a doua zi de Crăciun, PS Vasile Someșanul a fost prezent în Parohia Făget din Cluj-Napoca, cu prilejul sărbătorii hramului, unde a oficiat Sfânta Liturghie, alături de preoți și diaconi din cuprinsul Protopopiatului Cluj II. Din sobor a făcut parte și eclesiarhul Catedralei mitropolitane, arhim. Teofil Roman. Sfânta Liturghie a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a lucrărilor efectuate la subsolul bisericii.
Crăciunul în Maramureș și Sătmar
În prima zi de Crăciun, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al episcopiei, au săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala episcopal㠄Sfânta Treime“ din Baia Mare. Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Iustin Sigheteanul, iar la sfârșitul slujbei IPS Arhiepiscop Justinian a adresat credincioșilor un cuvânt de binecuvântare. În a doua zi de Crăciun, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit și a predicat în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului“ din municipiul Satu Mare. La sfârșitul Sfintei Liturghii s-a dat citire Gramatei Episcopale Aniversare, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la zidirea acestei catedrale. Tot cu acest prilej au fost conferite de către Consiliul Județean și lăcașul de cult plachete aniversare mai multor instituții și personalități sătmărene. A urmat solemnitatea de proclamare a Sfinților Împărați Constantin și Elena ca sfinți protectori ai municipiului Satu Mare, în urma propunerii Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și adoptării acesteia, în 19 decembrie, de către Consiliul Local. PS Iustin Sigheteanul a oferit primăriei o icoană cu Sfinții Împărați Constantin și Elena. În semn de înaltă apreciere, ierarhul i-a conferit lui Dorel Coica, primarul municipiului, distincția „Crucea Voievodală Maramureșean㓠pentru laici, iar Consiliului Județean și Consiliului Local - un Act de Vrednicie. Pentru sprijinul acordat comunităților ortodoxe și slujitorilor Bisericii în activitatea pastoral-misionară și culturală, europarlamentarul Ovidiu Silaghi și deputatul Octavian Petric au primit distincția „Crucea Voievodală Maramureșean㓠pentru laici.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 715, Ultimul acces: 2023-03-26 20:05:19