Hramul Episcopiei Severinului si Strehaiei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul Episcopiei Severinului și Strehaiei

[2013-12-26]
De la reactivarea ei în 2004, Episcopia Severinului și Strehaiei își prăznuiește în data de 26 decembrie patronul spiritual. Anul acesta, în ziua cinstirii Sfântului Nicodim cel Sfințit de la Tismana, patru arhierei au luat parte la sărbătoarea duhovnicească a clerului și credincioșilor mehedințeni, marcată printr-o slujbă oficiată în sobor, după cum a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.
La Paraclisul Catedralei episcopale din municipiul Drobeta Turnu Severin au săvârșit Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților și Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei. Alături de înaltele fețe bisericești au slujit preoți și diaconi din tot cuprinsul Eparhiei.
Câteva sute de credincioși au fost prezenți la ceremonia religioasă, cinstindu-l în chip deosebit pe reorganizatorul vieții monahale de la nord de Dunăre. Rugăciunile dreptslăvitorilor creștini s-au îndreptat și către Născătoarea de Dumnezeu, cea care la plinirea vremii a născut pe Mântuitorul Hristos.
În cadrul Sfintei Liturghii arhiereii au rostit rugăciuni speciale de mulțumire față de binefacerile și darurile revărsate de Dumnezeu către suflarea creștinească de pe meleagurile mehedințene.
Cuvântul de învățătură i-a aparținut Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a vorbit despre rolul Sfintei Fecioare în iconomia mântuirii, Maica Domnului fiind cea care unește cerul și pământul. „Fecioara Maria este cea in care se împlinesc graiurile proorocilor, ea este poarta prin care intră Domnul Cerurilor. Părinții bisericii au reliefat în scrierile lor importanța Maicii Domnului în iconomia Nașterii Domnului. Sfântul Andrei Criteanul este unul dintre aceștia. El observă că pe toată întinderea Noului Testament se regăsesc trimiteri către Fecioara. Prin nașterea lui Hristos, Fecioara Maria a fost înălțată nu numai pe culmea umanității, ci și la înălțimea cetelor îngerești, adică a întregii creații. Maica Domnului este, în mod excepțional, și Maică si Fecioară, datorită faptului că naște pe Fiul lui Dumnezeu” a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.
La finalul slujbei, ierarhii, preoții și credincioșii prezenți au felicitat pe ierarhul mehedințean pentru bucuria de a purta numele ocrotitorului întregii Oltenii și, în special, al Eparhiei Severinului, urându-i ani îndelungați întru dreapta slujire a lui Hristos.
Pentru a evidenția importanța praznicului Sf. Nicodim pentru viața religioasă a mehedințenilor, prin purtarea de grijă a Chiriarhului locului, a fost săvârșită, de asemenea, Sfânta Liturghie arhierească la prima ctitorie a Sfântului de pe Valea Vodiței. În mijlocul obștii de viețuitori a făcut un popas duhovnicesc Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 916, Ultimul acces: 2024-03-26 03:07:55