Vizita pastorala a Preasfintitului Alexandru la Arad - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vizită pastorală a Preasfințitului Alexandru la Arad

[2013-12-28]
De mai bine de zece ani, există tradiția ca în fiecare an, a doua zi de Crăciun, Preasfințitul Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, să efectueze o vizită pastorală într-una din parohiile orașului Arad. În acest an, Sfânta Liturghie s-a celebrat la capela Bunavestire. Preasfinția Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj. Ultima vizită pastorală în această parohie a avut loc la 26 decembrie 2010. La eveniment, alături de credincioșii parohiei au participat credincioși și din celelalte două parohii arădene: parohia Nașterea Maicii Domnului, aflată în centru, și parohia Sfântul Anton de Padova, din cartierul Micălaca, aflăm de pe BRU.ro.
La sosire, Preasfințitul Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce de pr. Radu Vorindan, protopop de Arad, de pr. Sorin Seviciu, parohul locului, precum și de alți preoți. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a acordat ordurile minore, tonsura și lectoratul, tânărului teolog Cristian Petru Bonțe, student în anul III la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Teologie Pastorală Oradea. La Liturghie, alături de PS Alexandru, au concelebrat: Mons. Angelo Narcis Pop; pr. Nistor Chișbora, prelat papal protopop emerit Aradului; pr. Radu Vorindan; pr. Sorin Seviciu; pr. Romeo Bodea, paroh la Arad-Micălaca; pr. Radu Farcaș, prelat papal; pr. Marcel Tarce, paroh la Cruceni și pr. Ovidiu Crișan, paroh la Zădăreni. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei. În cadrul Sfintei Liturghii, au fost pomeniți toți preoții care au slujit în parohiile din orașul Arad în perioada post-decembristă.
Tema prezentată de PS Alexandru în cuvântul său a fost legată de Sărbătoarea Crăciunului. "După o Noapte Sfântă de Crăciun, cu cântece de îngeri și păstori și adorația magilor, a urmat o noapte de groază: Fuga în Egipt". "Și în zilele noastre sunt dușmani ai lui Cristos", a afirmat PS Alexandru. "De-a lungul istoriei și până la sfârșitul lumii vor fi dușmani ai Bisericii, 'irozi', adică oameni care vor încerca să-l îndepărteze pe Cristos din viața umană. Și poporul nostru a trăit o astfel de vreme a 'irozilor secolului XX', care au ucis atâția oameni nevinovați pentru simplul motiv că nu s-au lepădat de credința lor, de Biserica lui Cristos: Una, Sfântă, Catolică și Apostolică. Au încercat să o lichideze vrând să facă o lume fără Dumnezeu, dar Cristos întotdeauna învinge și împărățește lumea. Este un lucru cunoscut", a subliniat PS Alexandru, "că nu împotriva Episcopilor, a credincioșilor și a preoților este persecuția, ci împotriva lui Cristos".
În finalul cuvântului, le-a amintit credincioșilor arădeni câteva realizări și evenimente frumoase din viața Bisericii și a Eparhiei de Lugoj din acest an: s-a sfințit noua biserică din orașul Ineu, protopopiatul de Chișineu-Criș; s-au sfințit opt noi biserici și s-a retrocedat o biserică prin proces - la Ramna, Protopopiatul Reșița. În Arad mai există două biserici greco-catolice confiscate în anul 1948, dintre care una a fost recent câștigată prin sentință judecătorească, urmând și punerea ei în posesie. Le-a reamintit credincioșilor cel mai important eveniment al Eparhiei de Lugoj din acest an: aducerea rămășițelor pământești ale servului lui Dumnezeu Episcop martir dr. Ioan Bălan, care la 8 octombrie 2013 a fost exhumat din cimitirul Bellu Catolic din București și adus la Episcopia de Lugoj, de unde, în ziua de 23 noiembrie, a fost depus în cadru solemn în Catedrala din Lugoj, cu ocazia manifestărilor a 160 de ani de la înființarea Eparhiei de Lugoj. Se așteaptă cu mare nerăbdare beatificarea celor șapte Episcopi greco-catolici români, între care se numără și Episcopul Ioan Bălan.
(Sursa: BRU.ro)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 788, Ultimul acces: 2023-03-26 14:53:46