Sarbatorirea Nasterii Domnului in cadrul Ordinariatului Episcopal Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătorirea Nașterii Domnului în cadrul Ordinariatului Episcopal Timișoara

[2013-12-28]
An de an, tradiția sărbătoririi solemnității Nașterii Mântuitorului în cadrul Ordinariatului Episcopal al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara a fost marcată și anul acesta prin două festivități: cea a Capitlului Catedral, clerului diecezan, seminariștilor și persoanelor consacrate în data de 19 decembrie și cea a angajaților și colaboratorilor laici ai centrului episcopal cu Episcopul și membrii clerici ai aulei în data de 20 decembrie.
În data de joi, 19 decembrie, Capitlul Catedral, preoții diecezani, călugării și călugărițele s-au reunit la rândul lor în jurul Episcopului lor pentru a pre-sărbători în comunitatea clerului Diecezei noastre sosirea Sfintei Nașteri a Mântuitorului. Tradiția datează din anii păstoririi Excelenței Sale, regretatul Episcop Sebastian Kräuter, care în preajma acestei sărbători, mai precis la 22 decembrie, își serba mereu ziua de naștere împreună cu clerul Diecezei. Momentul comunitar s-a deschis prin cântarea de către întreaga comunitate reunită a unor colinde, prin salutarea, în trei limbi, a gazdei, adică Episcopul locului, Excelența Sa Martin Roos, de către părintele canonic Mons.. Gheorghe Augustinov, care totodată a rostit și o scurtă meditație referitoare la solemnitatea care se apropie și a exprimat urările clerului diecezan și ale sale, păstorului Diecezei.
Sărbătoarea a continuat prin vestirea Sf. Evanghelii și s-a încheiat prin cuvântul Episcopului, adresat tuturor celor prezenți din capitlu și cler și din nou prin frumoasele colinde Crăciun. Excelența Sa a mulțumit cu această ocazie întregului cler, atât din conducere Diecezei, cât și din parohii și din diversele comunități din Dieceză pentru munca depusă în anul civil care se încheie. Tuturor preoților prezenți, care au numărat în acest an peste 25 de ani de slujire în serviciul lui Dumnezeu și al Bisericii, respectiv al Diecezei, inclusiv celor pensionari și retrași din activitate, Excelența Sa, Episcopul Martin Roos, le-a acordat Medalia Sf. Gerhard, "de re bene merentibus", în argint. Unul dintre cei onorați în acest mod a fost și Mons. Turi László, prepozit emerit al Capitlului Catedral, cel care își urmează cu dedicație vocația sacerdotală deja de peste 56 de ani și care, în pofida persecuțiilor urmate în tinerețe (deportarea în Bărăgan în 1951), își păstrează spiritul mereu proaspăt și slujirea sacerdotală vie. Sărbătoarea comunitară s-a încheiat cu o agapă fraternă la care au luat parte toți cei prezenți.
A doua zi, vineri, 20 decembrie, angajații ordinariatului, după ce în fiecare zi de luni a fiecărei săptămâni a Adventului au aprins, rând pe rând, încă o lumânare pe coronița de Advent și au aprofundat prin citirea Sf. Evanghelii, prin meditații și colinde venirea Mântuitorului, au sărbătorit la rândul lor apropierea Nașterii Domnului împreună cu Episcopul diecezan. Festivitatea i-a reunit pe Excelența Sa Martin Roos, Episcop de Timișoara, Mons. Johann Dirschl, Vicar general, pr. Nikola Lauš, cancelar diecezan, pr. Bene Tamás, secretar episcopal, pr. Zoltan Kocsik, spiritual al Liceului "Gerhardinum" și responsabilul pastoral al comunității din biserica piaristă, pr. Zoltan Toman, capelan în parohia Timișoara I. Cetate și pe toții actualii colaboratori ai Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara, de toate vârstele, activi sau deja pensionari.
Festivitatea a cuprins colinde cântate în toate cele trei limbi mai larg răspândite ale diecezei (germană, maghiară, română), un scurt intermezzo muzical-instrumental oferit de patru studenți ai Facultății de Muzică aflați sub conducerea muzicală a capelmaistrului Domului (Catedralei episcopale) "Sf. Gheorghe", prof. univ. dr. Walter Kindl, vestirea Sfintei Evanghelii, o meditație susținută de pr. Nikola Lauš și discursul Excelenței Sale, Martin Roos, la fel toate, rostite în trei limbi. În cadrul cuvântului său legat de Sfânta Sărbătoare a Crăciunului, dar și referitoare la încheierea anului civil, Episcopul le-a urat colaboratorilor curiei și angajaților o serbare demnă, liniștită și binecuvântată a nașterii Domnului, în mijlocul familiilor, mulțumindu-le totodată tuturora pentru implicarea, devotamentul și munca depusă în cadrul anului care tocmai se încheie. În continuare, referindu-se la anul care prin voia lui Dumnezeu urmează să înceapă, păstorul Diecezei le-a amintit celor prezenți că, în urmă cu un veac, în 1914, timpurile au fost unele deosebit de grele, marcându-se în 2014 un veac de la izbucnirea primei conflagrații mondiale. În acest context este mai actuală ca niciodată dorința întregii omeniri, dar și a comunității locale, de pace, liniște, bună-înțelegere și libertate. Amintirea vremurilor triste și grele trebuie să ne fie îndemn la rugăciune pentru pace, la meditație și la trăirea cât mai sinceră a virtuților creștine. Festivitatea s-a încheiat într-un ton deosebit de plăcut, tot prin colinde, cântate de toți cei prezenți, prin momemntul artistic al instrumentiștilor și cu o agapă în comunitate. (text și foto: Claudiu Călin)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 925, Ultimul acces: 2023-12-03 02:52:36