Papa doreste noi reguli pentru relatiile din Episcopi si ordinele religioase - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa dorește noi reguli pentru relațiile din Episcopi și ordinele religioase

[2014-01-03]
Papa Francisc spune că a cerut o revizuire a ceea ce a numit normele expirate ale Vaticanului privitor la relațiile dintre ordinele religioase și Episcopii locului, pentru a promova o mai mare apreciere a misiunii distincte a ordinelor. Cuvintele Sfântului Părinte au apărut astăzi, 3 ianuarie, în publicația iezuită italiană "La Civilta Cattolica". Afirmațiile au fost însă făcute pe 29 noiembrie 2013, la o întâlnire cu ușile închise pe care Pontiful a avut-o cu 120 de superiori generali ai unor ordine din întreaga lume.
Sfântul Părinte a vorbit despre "Mutuae Relationes", un set de indicații date în comun de Congregația pentru Episcopi și Congregația pentru Viața Consacrată, în 1978. Documentul spune că ordinele religioase fac parte din Biserica locală, deși au propria organizare internă, iar "dreptul la autonomie" nu trebuie niciodată considerat ca o independență față de Biserica locală. "Documentul era util atunci, dar acum este depășit", a spus Papa. "Carisma diferitelor institute trebuie respectată și încurajată, deoarece este nevoie de ele în Dieceze." Papa, care până la alegerea sa în martie 2013 a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, iar înainte a fost și provincial iezuit, a spus că știe "din proprie experiență problemele care pot apărea între un Episcop și comunitățile religioase". De exemplu "dacă ordinul decide într-o zi să se retragă dintr-una din activități, datorită lipsei de oameni, Episcopul se găsește adesea în fața unei situații de criză".
"De asemenea știu că Episcopii nu sunt mereu la curent cu carismele și operele ordinelor religioase", a continuat Pontiful. "Noi, Episcopii, trebuie să înțelegem că persoanele consacrate nu sunt funcționari, ci daruri care îmbogățesc Diecezele. Implicarea comunităților religioase în Dieceze este importantă. Dialogul dintre Episcopi și viața consacrată trebuie salvat, pentru ca, datorită unei lipse de înțelegeri a carismelor lor, Episcopii să nu îi vadă pe consacrați doar ca instrumente utile." În timpul întâlnirii de trei ore cu superiorii de ordine, se spune în articolul de 15 pagini din "La Civilta Cattolica", Papa a discutat despre multe alte teme, inclusiv abuzurile sexuale și provocarea evanghelizării în contextul diferitelor culturi.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1233, Ultimul acces: 2024-03-26 05:42:38