Praznicul Bobotezei la Buzau - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Praznicul Bobotezei la Buzău

[2014-01-07]
Sfânta Liturghie de la Catedrala arhiepiscopal㠄Înălțarea Domnului“ din Buzău a fost oficiată, cu prilejul Bobotezei, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian. Ierarhul Buzăului și Vrancei a săvârșit Sfințirea mare a apei la Agheasmatarul din vecinătatea lăcașului de cult, după cum ne-a declarat Dragoș Olteanu.
Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre importanța deosebită a praznicului, arătând c㠄Botezul Domnului este taina Teofaniei sau a descoperirii Preasfintei Treimi; până la acest moment, poporul evreu nu avea conștiința Dumnezeului treimic. Știa că Dumnezeu este Unul, dar își închipuia că este o singură monad㠖 Dumnezeu unic și în ființă, și în Persoană. Dumnezeu nu S-a descoperit în chip deplin, pentru că evreii nu era capabili să priceapă. Acum, însă, la Botezul Fiului Său întrupat, S-a revelat în chip deplin. Mântuitorul Hristos, cu recomandare de la Dumnezeu-Tatăl – Care a spus: «Acesta este Fiul Meu Cel iubit întru Care am binevoit» (Matei 3, 17) –, dar și cu recomandare de la Sfântul Ioan, Prorocul și Înaintemergătorul Domnului – «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii» (Ioan 1, 29) –, Și-a început propovăduirea. Mai întâi, S-a dus în Pustia Carantaniei, unde S-a lăsat ispitit de diavol, pe care l-a biruit, apoi a început să predice oamenilor Evanghelia Împărăției, rostind aceleași cuvinte ca și Sfântul Ioan Botezătorul: «Pocăiți-vă, căci s-a apropiat împărăția cerurilor» (Matei 4, 17)“.
Numeroși clerici și credincioși au pornit, din fața Catedralei arhiepiscopale, în procesiune către râul Buzău. Acolo, într-un loc special amenajat, a fost oficiată slujba Aghesmei Mari. Potrivit tradiției, unul dintre participanți a recuperat Sfânta Cruce din apă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 548, Ultimul acces: 2021-03-01 09:46:36