Sarbatoarea Bobotezei la Catedrala mitropolitana din Cluj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Bobotezei la Catedrala mitropolitană din Cluj

[2014-01-06]
Biserica Ortodoxă a prăznuit pe 6 ianuarie Botezul Domnului. Boboteaza, cum mai este numită această sărbătoare, a fost instituită de Biserică în amintirea Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos, săvârșit de către Sfântul Ioan, în apa Iordanului. Acest praznic se mai numește “Epifania” sau “Teofania”, adică Arătarea Domnului, deoarece în această zi s-a descoperit Sfânta Treime.
Praznicul Bobotezei a fost sărbătorit la Cluj-Napoca prin oficierea Sfintei Liturghii Arhierești, în Catedrala Mitropolitană din centrul orașului. Slujba a fost săvârșită de ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, informează radiorenasterea.ro
Au făcut parte din sobor preoții slujitori ai catedralei, precum și preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Catedralei, condus de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
În cuvântul de învățătură, rostit după citirea evangheliei, ÎPS Părinte Andrei a evidențiat importanța și semnificația sărbătorii Bobotezei pentru întreaga creștinătate: “Este mare sărbătoarea Bobotezei, pentru că la Bobotează ni se descoperă Preasfânta Treime, „Închinarea Treimii ni s-a arătat”. Botezându-se Domnul Hristos restaurează toată creație, întâi pe om și solidar cu omul toată creația care a fost supusă stricăciunii tocmai din cauza omului. E mare Boboteaza, pentru că Botezându-se Hristos sfințește firea apelor, făcând din apă un vehicul purtător de Duh Sfânt, materie folosită la Botez. E mare sărbătoarea Bobotezei pentru că Botezându-se Hristos se deschid cerurile pentru El și nu numai pentru El, ci pentru noi toți cei botezați în numele Sfintei Treimi și care încercăm în viață să trăim după Evanghelia Lui”.
La finalul Sfintei Liturghii Mitropolitul Clujului a oferit distincția “Crucea Transilvană”, Părintelui Octavian Picu, fost slujitor al catedralei mitropolitane, mai bine de 20 de ani. După momentul înmânării distincției, ÎPS Andrei, înconjurat de soborul de preoți si diaconi, a mers în procesiune până la scena special amenajată din fața Catedralei, unde a săvârșit Sfințirea cea Mare a apei. La finalul slujbei, Părintele Mitropolit a vorbit despre rânduiala sfințirii apei de Bobotează : “În tradiția creștină, la această sărbătoare, după Sfânta Liturghie se celebrează Sfințirea Mare a apei, a cărei ritual a fost alcătuit de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, pentru că acolo cu mult fast, încă de atunci, din primele veacuri creștinii coborau de la Ierusalim la Iordan pentru sfințirea apei”.
La acest moment important a participat un număr mare de credincioși, precum și autorități locale și județene. Buna desfășurare a slujbei a fost supravegheată de zeci de polițiști și jandarmi clujeni care au asigurat întreg perimetrul locașului de cult. La finalul slujbei, preoții au împărțit cele 10 mii de sticle cu apă sfințită, pregătite încă din ajun, tuturor credincioșilor prezenți la această mare sărbătoare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 577, Ultimul acces: 2021-02-27 22:28:54