Praznicul Bobotezei la Sibiu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Praznicul Bobotezei la Sibiu

[2014-01-06]
Marele praznic al Botezului Domnului a adunat sute de credincioși la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Slujba religioasă a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, format din slujitorii Catedralei și cadre ddiactice de la Facultatea de Teologie Ortodox㠓Sfântul Andrei Șaguna”, informează mitropolia-banatului.ro
Pe lângă sutele de credincioși, la Sfânta Liturghie au participat și prefectul județului Sibiu, Ovidiu Siterlli, reprezentanții Consiliului Județean, rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, generalul Ghiță Bârsan și alți oaspeți. Răspunsurile liturgice au fost date de corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu.
La sfârșitul rânduielii din Catedrala mitropolitană, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Emilian Man, slujitor al lăcașului de cult. După hirotesie, ierarhul a oferit distincția “Crucea șaguniană pentru clerici” părintelui profesor Ioan Ică Senior, ca semn de mulțumire și respect pentru anii de slujire la altar și la catedră.
A urmat procesiunea spre Piața Mare din centrul cetății transilvane, unde toți preoții din Sibiu s-au adunat împreună cu IPS Mitropolit Laurențiu, cu Preasfințitul Andrei Făgărășanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu protopopul de Sibiu Ioan Coșa pentru a oficia slujba de sfințirea a apei. Tradiția ca slujba de sfințire a apei din ziua Bobotezei să se oficieze în Piața Mare împreună cu toți preoții din oraș datează de mai mulți ani și exprimă unitatea comunităților parohiale din Sibiu. Câteva mii de credincioși s-au aduant în fața scenei unde a fost oficiată slujba aghiasmei mari, iar la final au primit peste 7000 de sticle cu apă sfințită. De asemenea, câteva vase de mari dimensiuni au fost pregătite pentru această zi, iar în curtea Catedralei mitropolitane, credincioșii au posibilitatea să primească aghiasmă mare în tot cursul săptămânii din butoaiele aduse aici.
La sfârșitul rânduielii de sfințire, ierarhul a vorbit despre marele praznic al Teofaniei și despre darurile duhovnicești aduse de apa sfințită în această zi.
IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit credincioșilor pentru pregătirea duhovnivească făcută înainte de praznicul Bobotezei, prin primirea preoților în casele lor pentru a-i binecuvânta, iar mai apoi și-a exprimat recunoștința față de slujitorii sfintelor altare din Sibiu pentru jertfa depusă în aceste zile de a intra în fiecare casă și a stropi cu aghiasmă mare locuințele și agoniseala.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 594, Ultimul acces: 2021-03-03 10:47:18