Praznicul Botezului Domnului la romanii ortodocsi din Ungaria - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Praznicul Botezului Domnului la românii ortodocși din Ungaria

[2014-01-06]
Praznicul Botezului Domnului reprezintă o mare sărbătoare și pentru creștinii ortodocși români din Ungaria, care participă la slujbe în număr mai mare și duc cu evlavie la casele lor Agheasma Mare sfințită cu acest prilej.
În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie 2013), care în anul 2014 a coincis cu Duminica dinaintea Botezului Domnului, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Micherechi (Méhkerék), unde a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, dar și sfințirea Agheasmei Mari potrivit rânduielii bisericești, din soborul slujitor făcând parte Părintele Paroh Ioan Bun și cei doi Diaconi de la Catedrala Episcopală din Giula, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre importanța acestui mare Praznic Împărătesc al Botezului Domnului, care încheie practic perioada sărbătorilor de iarnă, dar și despre semnificația deosebită a Agheasmei Mari și a botezului creștin în viața creștinilor ortodocși, care se deosebește de botezul lui Ioan, de la râul Iordanului. La final Preasfințitul Părinte Siluan i-a stropit cu Agheasmă Mare, în semn de binecuvântare, pe toți credincioșii participanți la slujbă. La eveniment a participat și Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, de la Giula, împreună cu familia.
La Praznicul Botezului Domnului (6 ianuarie 2013), Episcopul românilor ortodocși din Ungaria a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Paraclisul de la Centrul Eparhial din Giula, împreună cu Părintele Secretar Eparhial Visarion Tuderici și cu cei trei Diaconi de la Catedrala Episcopală, în prezența unui număr mare de credincioși, iar la urmă, în incinta Reședinței Eparhiale a săvârșit și sfințirea Agheasmei Mari, care a fost împărțită ulterior credincioșilor, la fel ca în fiecare an. Între credincioșii prezenți s-au numărat, și de această dată, Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, de la Consulatul General al României la Giula, împreună cu familia sa, dar și Doamna Eva Iova Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”.
În perioada premergătoare, dar și după Praznicul Botezului Domnului, Preoții din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, împreună cu copii îmbrăcați în cămăși albe, dar și cu alți credincioși, au mers cu Iordanul pe la casele oamenilor, pentru a le sfinți cu Agheasmă Mare, fiind întâmpinați de credincioși cu lumânări aprinse în mâini și cu multă bucurie.
Potrivit tradiției din anii trecuți, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan va săvârși în această săptămână și sfințirea instituțiilor românești din Giula, stropind cu Agheasmă Mare pe toți copiii și elevii de la Grădinița Românească, Școala Generală, Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” și Căminul de Elevi, dar și pe reprezentanții celorlalte instituții românești care funcționează în acest oraș: Consulatul General al României la Giula, Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU), Centrul de Documentare și Informare al AȚRU și sediile celor două publicații săptămânale ale românilor din Ungaria, „Foaia Româneasc㔠și „Cronica”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 496, Ultimul acces: 2021-03-03 17:45:29