Boboteaza la Galati si Braila - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Boboteaza la Galați și Brăila

[2014-01-06]
În ziua praznicului Botezului Domnului, în toate parohiile și mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost săvârșită Sfânta Liturghie, urmată de slujba Aghezmei celei Mari.
Manifestările pastoral-misionare prilejuite de marele praznic al Botezului Domnului reprezintă o mărturie concretă a comuniunii dintre credincioșii celor două mari centre municipale, Galați și Brăila, ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos. De aceea, s-a consfințit obiceiul de a începe sfințirea apei Dunării la Brăila pentru ca, apoi, pe firul apelor, ierarhul să sosească în orașul de reședință, la cel mai semnificativ centru spiritual: biserica medievală Precista.
În acest context, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Nașterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un impresionant sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale, a trupelor militare de pe uscat și de pe ape, precum și a numeroșilor credincioși din municipiu, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.
După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a ieșit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă și a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți.
Începând cu ora 11.00, în dangăt de clopote, precedați de fanfara militară, clerul și mulțimea de credincioși, având în frunte pe ierarhul lor, au pornit în pelerinaj de la biserica reprezentativă a Brăilei, pe Calea Călărașilor, către faleza Dunării, unde, pe scena special amenajată a fost oficiată slujba Aghesmei celei Mari.
La final, a avut loc tradiționala aruncare a crucii în apele Dunării, după care au sărit 7 tineri.
În municipiul Galați, către orele amiezii, un sobor de preoți și diaconi din municipiu, autorități locale, județene și militare, precum și marea mulțime a credincioșilor gălățeni l-au întâmpinat pe ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, în fața bisericii fortificate Precista de pe faleza Dunării.
Slujba Aghezmei celei Mari a fost săvârșită de Înaltpreasfinția Sa pe esplanada din fața bisericii Precista, unde au fost așezate cele 12 ciubere de lemn, împodobite cu crenguțe de brad și tricolor.
După slujba de sfințire a apei și cuvântul de învățătură, atenția credincioșilor gălățeni prezenți s-a îndreptat către Dunăre, unde, Înaltpreasfinția Sa a aruncat în apă crucea de lemn, după care 11 tineri au sărit s-o prindă. Tradiția și credința poporului român spune că acela care va pescui crucea din ape va fi binecuvântat de Dumnezeu și îi va merge bine tot anul.
Anul acesta, Sfânta Cruce a fost scoasă din apele reci ale Dunării, pentru prima dată, de tânărul Emilian Cristian Carp, în vârstă de 27 de ani.
Totodată, ierarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toți cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera Sfânta Cruce, dorindu-le multă sănătate și anul ce a început să le aducă multe roade sufletești și materiale.
La cele două evenimente au luat parte câteva mii de credincioși brăileni și gălățeni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 513, Ultimul acces: 2021-02-26 05:29:22