Slujba de Boboteaza la Catedrala Arhiepiscopala din Ramnicu Valcea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujba de Bobotează la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

[2014-01-06]
Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi, 6 ianuarie, Botezul Domnului, praznic cunoscut și sub numele de Boboteaza, Epifania sau Dumnezeiasca Arătare a Preasfintei Treimi. Sărbătoarea amintește de Botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos și de recunoașterea Lui ca Mesia de către Sfântul Ioan Botezătorul.
La Catedrala Arhiepiscopal㠄Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează arhiram.ro
Anul acesta, sărbătoarea Botezului Domnului fiind sărbătorită luni, 6 ianuarie, iar Ajunul Bobotezei căzând duminica, acest fapt a condus la câteva rânduieli specifice. Astfel, ieri, în Ajunul Bobotezei, s-a oficiat Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar astăzi, în ziua sărbătorii Botezului Domnului, s-a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această rânduială specială se păstrează în anii când ajunul Botezului Domnului cade în zilele de sâmbătă sau duminică. În celelalte situații, când data de 5 ianuarie cade în zilele de luni până vineri, în această zi se săvârșește Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului, iar în ziua Bobotezei se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit credincioșilor despre praznicul Botezului Domnului arătând semnificația botezului săvârșit de Sfântul Ioan, a Botezului Domnului Iisus Hristos, precum și a botezului cu care suntem botezați noi cei care am devenit creștini. „Sărbătoarea luminilor, cum mai este numită sărbătoarea Botezului Domnului ne descoperă lumina iubirii lui Dumnezeu Tatăl, lumina sfințirii de către Duhul Sfânt și lumina ascultării Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos Care a pătimit, a primit Crucea, a murit și a Înviat pentru noi oamenii. Botezul Domnului se descoperă în Crucea și Învierea Sa”, a mai spus Preasfinția Sa.
După Sfânta Liturghie, începând cu ora 11:30, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul și soborul Catedralei au săvârșit slujba de sfințire a Aghesmei Mari. Slujba a fost oficiată la intrarea în Complexul Spiritual „Sfântul Antim Ivireanul” din fața Catedralei Arhiepiscopale.
La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul au mulțumit tuturor credincioșilor prezenți și i-au binecuvântat stropindu-i cu Agheasmă.
Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale, condusă de Prof. Marian Cristi Stroe.
La această mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe prăznuită în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea au participat sute de credincioși din municipiu și din împrejurimi.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 547, Ultimul acces: 2021-02-28 08:11:07