Papa Francisc: Sa veghem asupra inimii noastre, ca sa il asculte pe Isus - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Să veghem asupra inimii noastre, ca să îl asculte pe Isus

[2014-01-07]
Creștinul știe să vegheze asupra inimii sale pentru a face deosebire între cele ce vin de la Dumnezeu și cele ce vin de la falșii profeți, a spus Papa Francisc la predica de la Sfânta Liturghie celebrată marți dimineață în Capela Casei Sf. Marta din Vatican. Papa a reluat astfel ritmul celebrărilor matinale din Casa Sf. Marta după întreruperea datorată Sfintelor Sărbători ale Nașterii Domnului. Calea lui Isus, a subliniat Papa Francisc, conform sintezei publicate de Radio Vatican, este calea slujirii și a umilinței, o cale pe care toți creștinii sunt chemați să o urmeze.
"Rămâneți în Domnul!" Papa și-a pornit predica de la acest îndemn al Sf. Apostol Ioan, proclamat în prima lectură biblică a celebrării liturgice. Este un sfat de viață, a remarcat Pontiful, pe care apostolul îl repetă într-un mod "aproape obsesiv". Creștinul care vrea să "rămână în Domnul" este chemat să cunoască "ce se întâmplă în inima sa". Pentru aceasta, creștinul nu trebuie să dea crezare oricărui duh, ci să cerceteze duhurile", ca să vadă dacă un lucru ne face "să rămânem în Domnul sau dacă ne îndepărtează de El". "Inima noastră are mereu dorințe, pofte, gânduri, drept care trebuie să ne întrebăm dacă acestea vin de la Domnul sau dacă unele din acestea ne îndepărtează de Domnul." Apostolul Ioan ne îndeamnă "să cercetăm", să cântărim bine "cele ce gândim și cele ce dorim".
"Dacă acesta merge pe linia Domnului, vei merge bine, dar dacă nu merge într-acolo... Cercetați spiritele pentru a verifica dacă provin cu adevărat de la Dumnezeu, pentru că mulți profeți falși au venit în lume. Profeți sau profeții sau sugestii de genul: «Eu am chef să fac acest lucru». Dar acest lucru nu te conduce la Domnul, te îndepărtează de El. De aceea este necesară vegherea. Creștinul este un bărbat sau o femeie care știe să vegheze asupra inimii sale. Și de atâtea ori inima noastră, cu atâtea lucruri care pleacă și vin, pare să fie o piață de cartier, în care găsești de toate. Dar nu, trebuie să verificăm - acest lucru este de la Domnul și acesta nu - pentru a rămâne în Domnul."Dar care este criteriul de urmat pentru a înțelege dacă un lucru vine de la Cristos sau de la anticrist? Sfântul Apostol Ioan, a subliniat Papa Francisc, are o idee clară, simplă: "orice duh care îl recunoaște pe Isus Cristos, care a venit în trup, este de la Dumnezeu. Orice spirit care nu îl recunoaște pe Isus, nu este de la Dumnezeu, este spiritul lui Anticrist". Și, mai departe, ce înseamnă "a-l recunoaște pe Cristos care s-a făcut trup"? Înseamnă, a continuat Papa, "a recunoaște calea lui Isus Cristos", a recunoaște că El, deși era din fire Dumnezeu, s-a înjosit, s-a smerit până la moartea pe cruce.
"Aceasta este calea lui Isus Cristos: înjosirea, smerenia, umilirea. Dacă un gând, o dorință te conduce pe această cale de smerenie, de înjosire, de slujire a celorlalți, este de la Isus. Dar dacă te conduce pe calea suficienței, a vanității, a mândriei, pe calea unui gând lipsit de concretețe, nu este de la Isus. Să ne gândim la ispitele lui Isus din pustiu: toate cele trei sugestii pe care diavolul le face lui Isus, sunt propuneri care urmăreau să îl îndepărteze de la această cale, de la calea slujirii, a umilinței, a înjosirii, a iubirii. Dar (e vorba de) caritatea făcută prin viața Sa. Celor trei ispite, Isus le spune «nu», aceasta nu este calea Mea." Sfântul Părinte i-a îndemnat pe toți să se gândească la ce se întâmplă în inima noastră, la gândurile și simțirile noastre, la cele ce vrem: "Cercetez eu", a întrebat Pontiful, "ceea ce gândesc, ceea ce vreau, ceea ce doresc, sau le iau pe toate așa cum vin?"
"De multe ori inima noastră e un drum pe care toți sunt în trecere. E nevoie să verificăm, să evaluăm. Și aleg eu întotdeauna lucrurile care vin de la Dumnezeu? Știu care sunt cele ce vin de la Dumnezeu? Cunosc adevăratul criteriu după care să fac discernământul gândurilor și al dorințelor mele? Să ne gândim la acestea și să nu uităm că criteriul este Întruparea Cuvântului. Cuvântul a venit în trup: acesta este Isus Cristos! Isus Cristos care s-a făcut om, Dumnezeu făcut om, care s-a înjosit și s-a umilit din iubire, pentru a ne sluji pe noi toți. Sfântul Apostol Ioan să mijlocească pentru harul de a cunoaște ce se întâmplă în inima noastră și de a avea înțelepciunea discernământului între cele ce vin de la Dumnezeu și cele ce nu vin de la Dumnezeu."
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 463, Ultimul acces: 2020-09-26 09:49:58