Patriarhul Twal: Crestinii din Tara Sfanta nu-si pot permite luxul de a fi despartiti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Twal: Creștinii din Țara Sfântă nu-și pot permite luxul de a fi despărțiți

[2014-01-07]
"O mare bucurie și satisfacție. Ceea ce știam de mult timp acum a devenit o veste bună pentru toată Biserica din Țara Sfântă și universală". De la Amman, unde se află actualmente, Patriarhul latin Fouad Twal de Ierusalim exprimă toată bucuria sa pentru anunțul dat duminică de Papa Francisc, la Angelus, despre următoarea sa călătorie în Țara Sfântă. Agenția SIR a publicat un interviu cu Patriarhul de Ierusalim, publicat în traducere pe Ercis.ro.
- Un "pelerinaj de rugăciune", Părinte Patriarh, ale cărui reflexe politice și sociale sunt însă foarte evidente și în lumina marii angajări a Sfântului Scaun în a ajuta la găsirea de soluții drepte și egale la crizele grave care se cuibăresc în regiune, prima dintre toate conflictul israeliano-palestinian și războiul din Siria. Sunteți de acord?
- Va fi o vizită de rugăciune, dar o dimensiune puțin socială și politică este de netăgăduit, mai ales în ceea ce privește reflecția asupra Orientului Mijlociu și asupra vieții comunitățile ecleziale locale. Eforturile Papei Francisc pentru a dărui pacea acestei regiuni, unite cu acelea ale suveranilor cum ar fi regele iordanian Abdallah, sunt evidente și continue. Și pentru a cere compasiune pentru sutele de mii de exilați și refugiați sirieni care se află în Iordania și în țările învecinate. Sperăm și ca după 65 de ani de violență și de ocupație, israelienii și palestinienii să poată găsi căi de dreptate și să trăiască în pace. Prezența Papei, profunzimea cuvintelor sale, impactul mondial pe care-l va avea vizita, cred, vor putea să miște conștiințele. Am văzut deja asta pentru ziua de post și rugăciune pentru Siria. Vor fi trei zile în care va răsuna puternic și tare apelul la pace și la dialog.
- Prima zi de pelerinaj: etapa în Iordania, la Amman...
- Exact. În capitala iordaniană, Papa Francisc este așteptat la 24 mai. Va fi primit de regele Abdallah în palatul regal. Aici Pontiful va ține un discurs adresat în mod deosebit credincioșilor musulmani. Apoi, pe stadionul orașului va celebra Liturghia. La sfârșit va merge la locul Botezului lui Isus, unde va participa la o cină frugală cu reprezentanți ai refugiaților sirieni și ai săracilor din comunitatea locală. Va fi o continuare ideală a zilei de rugăciune și post pentru pacea în Siria pe care același Pontif a convocat-o la 7 septembrie 2013. Vizita la locul Botezului, pe malul oriental al fluviului Iordan, este foarte semnificativă. La 10 ianuarie noi, comunitatea catolică, vom celebra acolo tradiționalul nostru pelerinaj anual.
- A doua etapă: Betleem, în Palestina. Există vreo întâlnire din program care se poate anticipa?
La Betleem va avea o întâlnire cu autoritățile palestiniene, conduse de președintele Abu Mazen. În piața Ieslei, așa cum au făcut și predecesorii săi, va celebra o Liturghie. Un program asemănător cu cel din ziua următoare la Ierusalim, ultima zi a vizitei sale.
- La Ierusalim, citând întâlnirea istorică dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Athenagoras, Pontiful a vorbit despre o întâlnire ecumenică împreună cu toți reprezentanții Bisericilor creștine, împreună cu Patriarhul Bartolomeu de Constantinopol, la Sfântul Mormânt...
- Va fi un moment fundamental din pelerinaj. Creștinii din Țara Sfântă nu-și pot permite luxul de a fi despărțiți, separați. Este un scandal. Suntem așa de puțini încât nu este posibil. Este timpul de a avea în cap și în inimă chemarea Domnului la unitate. Unitatea nu este numai o exigență socială și politică, dar proeminent religioasă. În afară de asta, vizita în Israel va fi îmbogățită, după partea instituțională și întâlnirea ecumenică, de o cină în Patriarhia latină la care vor participa importante personalități politice. Va fi un moment de comuniune și prietenie.
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 472, Ultimul acces: 2020-09-26 09:50:16