Comemorarea IPS Alexandru Th. Cisar la Bucuresti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Comemorarea IPS Alexandru Th. Cisar la București

[2014-01-07]
Un păstor plin de iubire și credință, dar mai ales fidel față de Cristos și față de poporul credincios încredințat grijii lui, așa l-a descris PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, pe IPS Alexandru Theodor Cisar, în cadrul Sfintei Liturghii de comemorare a fostului Arhiepiscop Mitropolit de București, trecut la cele veșnice cu 60 de ani în urmă, la 7 ianuarie 1954. Sfânta Liturghie de comemorare, celebrată în Catedrala Sf. Iosif în seara de 7 ianuarie a.c., a fost urmată de requiem pentru odihna veșnică a sufletului răposatului Arhiepiscop Mitropolit. La celebrare au participat, alături de Episcopul auxiliar, pr. Ioan Ciobanu, parohul Catedralei, și pr. Ioan Thomas Răileanu.
Vorbind despre Arhiepiscopul Alexandru Cisar, PS Cornel Damian a subliniat exemplul lui de trăire și mărturisire a credinței, îndeosebi în vremurile tulburi prin care a trecut Biserica Catolică din România începând din 1948, și a amintit legătura strânsă a acestui păstor al Bisericii cu Arhidieceza de București, atât prin obârșia, prin formarea intelectuală și teologică, precum și prin activitatea sa pastorală ca preot și mai apoi ca Arhiepiscop. "Astăzi îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare slujitor al său pe care l-a dăruit Arhidiecezei noastre, ne rugăm cu recunoștință pentru odihna sufletului său și cerem de la Dumnezeu să dăruiască mereu poporului său credincios păstori plini de credință și iubire", a spus PS Cornel.
Născut la București, la 21 octombrie 1880, Alexandru Theodor Cisar a urmat mai întâi cursurile Seminarului din București, continuându-și studiile la Roma. A fost sfințit preot la 6 iunie 1903, în Colegiul De Propaganda Fide din Roma. La întoarcerea sa în țară, a fost secretar al Arhiepiscopului de București, Mons. Francisc Xaveriu Hornstein, și ulterior prefect de studii la Seminarul diecezan din București. După o scurtă perioadă de pastorație în parohiile Bărăția (București) și Craiova, în ianuarie 1918 a fost numit director al Școlii "Sfântul Andrei" din București. Numit Episcop la 22 aprilie 1920, a fost consacrat în Catedrala Sf. Iosif din București la 15 august 1920, pentru Dieceza de Iași, fiind instalat în Catedrala din Iași la 22 august același an. Ca Episcop de Iași, Mons. Cisar a redeschis Seminarul din Iași, și, în 1921, a încorporat în teritoriul Diecezei de Iași parohiile din Basarabia. În 1924, după retragerea Arhiepiscopului Netzhammer de la conducerea Arhidiecezei de București, Episcopul Cisar a fost transferat la București ca administrator diecezan, iar la 12 decembrie 1924 a fost numit Arhiepiscop de București.
Ca Episcop al Arhidiecezei Romano-Catolice de București a consacrat bisericile Adormirea Maicii Domnului din Brăila (1925), Preasfântul Mântuitor/Italiană din București (1928), Sfântul Ioan de Capistrano din Târgu Jiu (1930), Sfântul Francisc de Assisi din Târgoviște (1930), Maica Îndurerată din București (1935), Sfântul Anton din București (1936 - vechea biserică), Cristos, Rege din Ploiești (1939), Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu din Popești (1942). De asemenea, a înființat, în 1928, Comitetul Central al Organizațiilor Catolice din București, și a dispus refacerea fațadei Catedralei Sf. Iosif, grav afectată după cutremurul din noiembrie 1929. Arhiepiscopul Cisar a participat, în Catedrala Sf. Iosif, la consacrarea Episcopilor Marcu Glaser (1943) și Anton Durcovici (1948).
După ce a fost forțat să demisioneze, în perioada 1949-1953 avut domiciliu forțat la Mănăstirea franciscană din Orăștie, de unde, în octombrie 1952 și iunie 1953, cu aprobare specială din partea statului comunist, s-a putut deplasa la Alba-Iulia pentru hirotoniri de preoți. În a doua jumătate a anului 1953 i s-a îngăduit să se întoarcă la București, celebrând, la 15 august, o Liturghie pontificală în Catedrala Sf. Iosif, cu ocazia jubileului de aur al hirotonirii preoțești. A decedat câteva luni mai târziu la București, la 7 ianuarie 1954, fiind înmormântat în capela Sfânta Ana din Cimitirul Bellu catolic. (Cristina Grigore pentru ARCB.ro)
(Sursa: ARCB.ro)
Legături:
Album foto Facebook

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 519, Ultimul acces: 2020-09-26 09:50:29