Traditii binecuvantate la malul raului Trotus - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tradiții binecuvântate la malul râului Trotuș

[2014-01-08]
Câteva mii de băcăuani au participat la slujba Sfințirii celei Mari a Apei oficiată de Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, la Comănești.
Sărbătoarea Botezului Domnului a fost deosebită pentru mii de credincioși de pe valea Trotușului. Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit luni, 6 ianuarie 2014, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Comănești, Protopopiatul Moinești, județul Bacău. După cum a relatat pentru epr.ro pr. paroh Vasile Ropotoaia, la finalul Dumnezeieștii slujbe, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, în care a făcut referire la Taina Botezului, la Sfânta Treime descoperită la râul Iordanului în momentul Botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos și la semnificația botezului pentru credincioși. "În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, apa firească, care este atât de necesară vieții, devine la sărbătoarea Bobotezei un element sfințitor care ne aduce viață veșnică și putere sfințitoare, dătătoare de viață duhovnicească", a remarcat Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului și Bacăului, care a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în biserica mare ocrotită de Sfântul Arhidiacon Ștefan. Părintele Vasile Ropotoaia a precizat că, după terminarea lucrărilor de pictură, cel mai mare lăcaș de închinăciune din lemn din Eparhia Romanului și Bacăului va îmbrăca veșmântul sfințirii.
În continuare, ierarhul, alături de preotul protopop Costel Mareș și de soborul slujitorilor, a oficiat slujba Aghesmei celei Mari în centrul orașului Comănești. Cu acest prilej, au fost purtate în procesiune prapuri și cruci atât de la biserica ”Sfântul Ștefan”, cât și de la celelalte lăcașuri de închinare din Comănești. "La slujbă au fost prezenți foarte mulți oameni din tot orașul. După cuvântul de învățătură al Preasfințitului Ioachim Băcăuanul și după stropirea credincioșilor cu Agheasmă Mare, ne-am îndreptat spre râul Trotuș, într-o zonă unde este o punte. Acolo s-au rostit rugăciuni pentru ocrotirea de primejdii, de ape mari, de inundații și s-a sfințit Trotușul cu apa nou sfințită a Bobotezei. Au fost aruncate apoi în apă trei cruci care au fost lăsate să plutească în aval, pentru a ajunge înspre Târgu Ocna, Onești, să treacă apoi în Siret și de acolo în Dunăre și în cele din urmă în Marea Neagră", a amintit pr. Vasile Ropotoaia. Credincioșii de pe Valea Trotușului, împreună cu preoții, aveau obiceiul de a merge în procesiune în ziua Bobotezei la râul Trotuș pentru a înălța rugăciuni către Preabunul Dumnezeu. Această tradiție a fost reluată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul acum un deceniu, după ce aceasta fusese interzisă în perioada comunistă. La fel ca în zilele noastre, oamenii țineau în mâini prapuri și cruci și mergeau cu preoții, care stropeau cu Agheasmă Mare apa Trotușului. Anul acesta, la Comănești, cu sprijinul autorităților locale și prin implicarea Protopopiatului Moinești, s-a organizat o nouă procesiune condusă de PS Ioachim Băcăuanul. După cum au mărturisit oamenii, de când se săvârșește Agheasma Mare în mijlocul orașului, râul Trotuș, deși s-a umflat de mai multe ori, nu s-a mai revărsat peste gospodăriile și casele oamenilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 586, Ultimul acces: 2021-03-03 03:38:00