Boboteaza la Catedrala mitropolitana din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Boboteaza la Catedrala mitropolitană din Iași

[2014-01-07]
De praznicul Botezului Domnului, peste 1000 de credincioși ieșeni și-au îndreptat pașii spre Catedrala mitropolitană pentru a participa la slujba de Bobotează oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Înaltul ierarh, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, după care a urmat slujba Sfințirii celei Mari a Apei, ce a fost oficiată pe amplasamentul din fața catedralei mitropolitane, potrivit mmb.ro.
Continuând bucuria prilejuită de marele praznic al Nașterii Domnului, peste o mie de credincioși ieșeni s-au adunat ieri la Catedrala mitropolitană pentru a sărbători Botezul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, în cadrul căreia, conform rânduielii liturgice, a fost săvârșită și slujba Aghezmei Mari, a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.
„Singurul cuvânt care nu înșeală este cuvântul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”
În cuvântul de învățătură rostit spre finalul Sfintei Liturghii în catedrala mitropolitană, IPS Teofan i-a îndemnat pe cei prezenți să aibă drept călăuză în viața de zi cu zi pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Suntem la început de an. Dumnezeu singur știe ce dorește inima fiecăruia, ce planuri avem în sufletul și în mintea noastră și cum va fi vremea trecerii noastre în acest an, cu ce ne vom întâlni, ce obstacole vom avea în față, ce ispite vor pătrunde în inima noastră și câți dintre noi poate vom pleca spre Împărăția Cerurilor. De obicei, mai mult sau mai puțin credincioși fiind, nu știm în ce direcție să mergem și pe ce cale să ne îndreptăm pașii în multe momente din timpul unui an. De aceea, în orice clipă a vieții noastre, dar mai ales în momentele de cumpănă, avem nevoie de o călăuză, de un glas care să ne spună ce avem de făcut, iar noi să avem conștiința că respectivul cuvânt nu este unul care înșeală și care te așează pe căi rătăcite. Și cine poate să rostească acest cuvânt îndrumător? Poate să-l rostească vreun om, oricât de drept și oricât de sfânt ar fi el? Răspunsul este unul negativ, fiindcă întotdeauna o umbră de rătăcire, de neadevăr și de subiectivitate se găsește în mintea și în cuvântul oricărui pământean, oricât de înalt ar fi el pe treapta desăvârșirii. Singurul cuvânt care nu înșeală, singurul cuvânt care nu rătăcește, este cuvântul Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, despre care Dumnezeu Tatăl, la botezul lui Hristos în Iordan, a spus «Pe Acesta să-L ascultați» și Maica Domnului la nunta din Cana Galilelii a spune „ Faceți tot ceea ce vă spune E!”. De-a lungul unui an și de-a lungul întregii noastre vieți, avem nevoie de lumina și călăuzirea Domnului nostru Iisus Hristos, al Cărui cuvânt îl găsim în dumnezeiasca Evanghelie, în Sfânta Liturghie și în scrierile Sfinților Părinți, cei de Dumnezeu purtători”.
După citirea rugăciunii amvonului din cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de întreg soborul slujitorilor, a ieșit pe amplasamentul din fața catedralei mitropolitane, în glasul clopotelor și a troparelor specifice praznicului Botezului Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, unde a săvârșit slujba Aghezmei celei mari. Pentru sărbătoarea din acest an au fost pregătite 12 căzi de lemn a câte 1000 de litri.
„Să primească Dumnezeu slujba sfântă din această zi, precum și tot ceea ce a fost bun, frumos și autentic în toată această perioadă de la Crăciun până în această zi. A fost o perioadă binecuvântată, o perioadă de odihnă, o perioadă de regăsire a fraților în familie, în care ne-am bucurat de sfintele slujbe și de prietenia celor din jur, pentru care trebuie să-i mulțumim lui Dumnezeu. Intrăm în inima anului 2014 de la nașterea lui Hristos, pe care-l dorim să fie un an bineplăcut Domnului, în care fiecare dintre cei de față și cei asemenea nouă să ne apropiem cu măcar un pas de credința cea adevărată, pentru ca de la Hristos, Băutura cea duhovnicească, Hrana cea spre ființă și Piatra cea din capul unghiului, să primim curaj pentru a merge mai departe”, a spus la final Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după care i-a stropit cu apă sfințită pe toți cei prezenți.
La final, toți credincioșii prezenți au putut lua cu bucurie Agheazmă Mare, fiind pregătite în acest sens și 3500 de pet-uri de 0,5 l, pentru o mai bună organizare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 11403, Ultimul acces: 2021-03-01 11:39:42