Prezenta arhiereasca in mijlocul credinciosilor mureseni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prezență arhierească în mijlocul credincioșilor mureșeni

[2014-01-07]
La începutul anului 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost din nou prezent în mijlocul credincioșilor mureșeni, de această dată în municipiul Târgu-Mureș. Astfel, în ziua de 5 ianuarie, în Duminica dinaintea Botezului Domnului, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în parohia „Sfânta Ana” din cartierul târgumureșean Tudor Vladimirescu, după cum ne-a transmis Arhid. Liviu Stanciu.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit pe diaconul Mihai Hăbălău întru preot, cu slujire misionară în cadrul Protopopiatului Târgu-Mureș. După Sfânta Liturghie, în sala Centrului cultural-catehetic „Sfântul Chiril al Ierusalimului” al parohiei „Sfânta Ana”, a asistat la un spectacol oferit de corul parohial de copii, coordonat de către Prof. Zenovia Rusu. Tot în acest spațiu, a avut loc o expoziție de pictură cu lucrări ale artistei Ana-Sabina Purcariu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Târgu-Mureș.
Parohia Ortodoxă Târgu-Mureș VI – „Sfânta Ana” s-a înființat în anul 1988. Din data de 1 martie 1989, a fost numit preot paroh titular Părintele Emil Maier. În anul 1995, în ziua praznicului Buneivestiri, pe un amplasament primit din partea Primăriei municipiului Târgu-Mureș, situat la intersecția bulevardului Pandurilor cu strada Secerei, în cartierul Tudor Vladimirescu, a fost pusă piatra de temelie a bisericii care urma să fie ridicată. În anul 1999, în data de 12 septembrie, frumosul locaș de rugăciune a fost târnosit. Parohia „Sfânta Ana” este păstorită de către Părinții Emil și Cătălin Maier.
Sărbătoarea Botezului Domnului
De praznicul Bobotezei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat dumnezeiasca Liturghie în parohia „Înălțarea Domnului” – Catedrala mare din municipiul Târgu-Mureș și a rostit cuvântul de învățătură. După Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața catedralei, a săvârșit slujba Agheasmei mari – Sfințirea cea mare a apei, care se oficiază de două ori pe an: în ajunul și în ziua marii sărbători a întregii creștinătăți: Botezul Domnului nostru Iisus Hristos.
Catedrala ortodox㠄Înălțarea Domnului” este cel mai mare locaș de rugăciune din municipiul Târgu-Mureș și unul dintre cele mai mari din țară. A fost construită în centrul orașului (care actualmente poartă numele „Piața Trandafirilor”) între anii 1925-1934, la inițiativa Părintelui Protopop din acea vreme – Ștefan Rusu. În prezent, la altarul acestei biserici slujesc Părintele Silviu Negruțiu și Părintele Gheorghe Șincan.
Sfântul Ioan Botezătorul cinstit la Târgu Mureș
Marți, în ziua în care îl prăznuim pe Sfântul Prooroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfinția Sa a liturghisit în biserica parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu-Mureș, unde slujesc Părinții Petru Miron și Gheorghe Man.
În timpul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit pe diaconul Iuliu Florea întru preot, pe seama parohiei Bolintineni, cu filiile Murgești și Troița, protopopiatul Târgu-Mureș. Părintele Prof. Dr. Iuliu Florea este noul coordonator al misiunii și activităților cu tinerii din județul Mureș.
Despre slujirile arhierești de la început de an în municipiul Târgu-Mureș, Înaltpreasfinția Sa a spus: „Am poposit trei zile în mijlocul credincioșilor ortodocși din orașul Târgu-Mureș. Îi iubesc și îi admir profund pentru modul în care ei respectă datina străbună, prin care noi ne-am legitimat în lume și ne-am păstrat credința, conștiința și limba noastră dulce ca un fagure de miere. Am venit la ei cu mult drag pentru a le propovădui Evanghelia mântuirii și a le mijloci din cer mila și harul Duhului Sfânt. Cred că prin cuvânt dumnezeiesc, prin har și prin fapte bune, ei pot, după îndemnul Sfântului Apostol Pavel, să fie următori lui Dumnezeu ca niște copii iubiți”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8956, Ultimul acces: 2021-03-06 01:19:59