Papa Francisc: Botezul nu este o formalitate - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Botezul nu este o formalitate

[2014-01-08]
În prima audiență generală din 2014, Papa Francisc a început o nouă serie de cateheze, dedicată Sacramentelor, pornind de la Botez - printr-o fericită coincidență, a subliniat el, duminica aceasta va fi sărbătoarea Botezului Domnului. Botezul este Sacramentul "pe care se întemeiază însăși credința noastră și care ne altoiește ca mădulare vii în Cristos și în Biserica Sa. Împreună cu Euharistia și Mirul formează așa numita «inițiere creștină», care constituie un fel de unic și mare eveniment sacramental, care ne configurează după Domnul și face din noi un semn viu al prezenței și iubirii Sale."
Episcopul de Roma a admis că ne-am putea întreba: "Este cu adevărat necesar Botezul pentru a trăi ca creștini și a-l urma pe Isus? Nu este, de fapt, un simplu ritual, un act formal al Bisericii, pentru a pune numele unui băiețel sau unei fetițe?" Pentru a răspunde la această întrebare a repetat cuvintele Apostolului Paul: "Nu știți că noi toți care am fost botezați în Cristos Isus, am fost botezați în moartea Lui? Așadar, am fost înmormântați împreună cu El prin botez în moartea Lui, pentru ca, după cum Cristos a înviat din morți prin gloria Tatălui, la fel și noi să umblăm într-o viață nouă" (Rom 6, 3-4). Și a subliniat răspicat: "Așadar nu este o formalitate! Este un gest care atinge în profunzime existența noastră. Nu este totuna un copil botezat sau un copil nebotezat: nu e totuna. Nu este totuna o persoană botezată sau o persoană nebotezată. Noi, prim Botez, suntem cufundați în acel izvor inepuizabil de viață care este moartea lui Isus, cel mai mare gest de iubire din toată istoria; și mulțumită acestei iubiri putem trăi o viață nouă, care să nu mai fie la îndemâna răului, a păcatului și a morții, ci în comuniune cu Dumnezeu și cu frații."
Pontiful a amintit încă o dată faptul că majoritatea creștinilor își cunosc data nașterii biologice, dar nu și data nașterii, prin Botez, la noua viață în Cristos. "Este de înțeles, dacă am fost botezați la scurt timp după naștere. [...] Căutați astăzi, verificați data Botezului și veți afla astfel care a fost ziua atât de frumoasă a Botezului. [...] Riscul necunoașterii acestei zile este de a pierde conștiința a ceea ce Domnul a făcut în noi, amintirea darului pe care l-am primit. Atunci ajungem să îl considerăm doar ca un eveniment care s-a întâmplat în trecut - și nici măcar din voința noastră, ci a părinților noștri - drept pentru care nu mai are nici o influență asupra prezentului." A subliniat apoi câte datorăm Botezului: "faptul că, eliberați de păcatul originar, am fost altoiți în relația lui Isus cu Dumnezeu Tatăl; că suntem purtători ai unei speranțe noi [... că] suntem capabili de a-i ierta și iubi pe cei care ne ofensează și ne fac răul; mulțumită lui reușim să recunoaștem în cei din urmă și în cei săraci chipul Domnului care ne vizitează și se face aproape".
La final Sfântul Părinte a evidențiat o altă caracteristică a Botezului: "Nimeni nu se poate boteza de unul singur! Putem să cerem Botezul, să îl dorim, dar avem întotdeauna nevoie de cineva care să ne confere acest Sacrament în numele Domnului. Pentru că Botezul este un dar care este oferit într-un context de grijă și de împărtășire frățească. Întotdeauna în istorie, cineva îl botează pe un altul, pe altul, și pe un altul… este un lanț. Un lanț de har. Dar eu nu mă pot boteza singur: trebuie să cer de la altcineva Botezul. Este un gest de fraternitate, un gest de filiație la Biserică. În celebrarea Botezului, putem recunoaște trăsăturile cele mai genuine ale Bisericii, care, ca o mamă, continuă să nască noi fii în Cristos, în fecunditatea Duhului Sfânt." După cateheză, Papa i-a salutat pe cei prezenți, printre care membrii unui circ care va merge în America Latină anul acesta - i-a încurajat să meargă din oraș în oraș, ca "mesageri ai bucuriei și ai fraternității într-o societate care are mare nevoie de aceste calități".
Legături:
Textul integral al audienței generale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 521, Ultimul acces: 2021-02-28 17:02:36