Papa Francisc: Iubirea crestina este darnica, nu ca iubirea din telenovele - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Iubirea creștină este darnică, nu ca iubirea din telenovele

[2014-01-09]
Iubirea creștină are întotdeauna trăsături concrete, se face văzută mai mult prin fapte decât prin cuvinte, prin a da mai mult decât prin a primi, a spus Papa Francisc la predica de la Sfânta Liturghie celebrată joi dimineață în Capela Casei Santa Marta din Vatican. Redăm sinteza publicată de Radio Vatican.
Iubirea autentică nu cedează la sentimentalisme romantice: ori este altruistă și atentă, care își suflecă mânecile și merge la cei săraci, care preferă să dea, nu să primească, ori nu are nimic de a face cu iubirea creștină. Papa Francisc este foarte clar asupra chestiunii și s-a lăsat călăuzit, joi, la predica de la Liturghie, de cuvintele primei lecturi biblice din ritul roman, luată din Scrisoarea Întâi a Sf. Apostol Ioan: "Dacă ne iubim unul pe altul, Dumnezeu rămâne în noi și iubirea Lui în noi este desăvârșită" (1 Ioan 4,11-18). Experiența credinței, a remarcat Pontiful, constă tocmai în această "rămânere" reciprocă: "Noi în Dumnezeu și Dumnezeu în noi: aceasta este viața creștină. Nu a rămâne în spiritul lumii, în superficialitate, idolatrie și vanitate. Nu, ci a rămâne în Domnul. Și El răspunde prin aceasta: El rămâne în noi. Mai întâi El rămâne în noi. De atâtea ori îl alungăm și noi nu mai rămânem în El. Și Duhul Sfânt este Cel care rămâne."
După ce a explicat "sufletul" iubirii creștine, Papa Francisc a început să îi descrie "trupul", formele concrete prin care se exprimă iubirea celui care rămâne în Dumnezeu: «Iubirea de care vorbește Apostolul Ioan nu este iubirea din telenovele! Iubirea creștină are întotdeauna o calitate: este concretă. Iubirea creștină este concretă. Isus însuși, când vorbește de iubire, ne vorbește de lucruri concrete: a da de mâncare celor flămânzi, a-i vizita pe cei bolnavi și alte fapte concrete. Iubirea este concretă. Este concretețea creștină. Și când nu există această concretețe, se poate trăi un creștinism al închipuirilor, pentru că nu se înțelege bine unde este centrul mesajului lui Isus. Nu reușește să fie concretă: este o iubire care își face iluzii, precum aceste închipuiri pe care le aveau discipolii când, privind la Isus, credeau că văd o nălucă."
"Năluca" este întocmai ceea ce ucenicii, în pagina Evangheliei de joi (Mc 6,45-52), întrezăresc plini de spaimă că vine spre ei mergând pe mare. Dar uimirea lor se naște din împietrirea inimii pentru că, citim în Evanghelie, "nu pricepuseră nimic din minunea înmulțirii pâinilor". "Dacă tu ai inima împietrită", a subliniat Papa la predică, "nu poți să iubești și să crezi că iubirea înseamnă doar să îți închipui realitatea. Nu, iubirea este concretă." Și are două criterii: "Primul criteriu: să iubești prin fapte, nu prin cuvinte. Cuvintele sunt luate de vânt. Astăzi le vedem, dar mâine, nu. Al doilea criteriu de concretețe: în iubire este mai important să dai decât să primești. Cel care iubește dă, dăruiește. Dăruiește lucruri, își dă viața, se dăruiește pe sine lui Dumnezeu și celorlalți. În schimb, cel care nu iubește, cel care este egoist, caută întotdeauna să primească, caută întotdeauna să aibă lucruri, să aibă avantaje. Să rămânem cu inima deschisă, nu ca inima discipolilor, care era închisă, care nu pricepeau: să rămânem în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în noi. Să rămânem în iubire!"
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 564, Ultimul acces: 2021-03-06 22:13:59