Un rabin despre "Fenomenul Francisc" - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un rabin despre "Fenomenul Francisc"

[2014-01-09]
pr. Dwight Longenecker
Traducător: Ecaterina Hanganu
Teme: Personalități
Etichete: Papa Francisc

"Fenomenul Francisc" este fraza folosită în mass-media pentru a exprima popularitatea extraordinară de care se bucură Papa Francisc. Scriind în Huffington Post, rabinul evreu reformat Eric Yoffie remarcă faptul că America este însetată de Dumnezeu, însetată de lideri morali și însetată de modele pozitive de urmat. Papa Francisc o ajută la potolirea acestei neostoite sete. Rabinul Eric Yoffie recunoaște starea de rău spiritual în care se zbat Statele Unite ale Americii. Îndoială privind viitorul țării, cinism în privința liderilor și aparentul colaps al religiei organizate, toate prefigurează un viitor trist, fără speranță și fără credință. Acesta este momentul în care apare papa Francisc.

Eric Yoffie afirmă: "Nu numai că Papa are o rată de aprobare de 90% printre catolicii americani, dar chiar și în populația generală, 3 din 4 americani îl apreciază favorabil. În primele zile ale pontificatului său, interesul și emoția privind alegerea sa ar fi putut fi considerate un efect indus de mass-media; dar, după zece luni, este clar că este ceva cu mult mai mult decât atât. Ce poate oare să explice afecțiunea și respectul de care se bucură acest om, care este de fapt figura religioasă supremă a celei mai mari birocrații religioase din lume?"

Rabinul apreciază corect că fenomenul Francisc înseamnă mult mai mult decât satisfacția celor de stânga, care au senzația că Biserica Catolică se orientează în direcția lor. Și nici nu este vorba doar de stilul nou al Papei Francisc. De fapt, ceva mult mai profund are loc aici. De ce oare sunt atrase mulțimile? Rabinul arată clar: "Ceea ce văd mulțimile, cred eu, este autenticitatea profundă a conducerii sale. Însetați de modele de urmat și căutând cu disperare figuri cu autoritate, credibile ca valoare și nucleu moral, americanii sunt atrași de Papa Francisc fiindcă simt că vorbește pornind de la principii și chiar trăiește valorile pe care le predică. Și nu numai aceasta; el iradiază compasiune și umilință, precum și respect față de toți cei din marea noastră familie umană, chiar dacă el este diferit. Rezultatul este că, pentru americani, el generează speranța în mijlocul obscurității și mocirlei din viața de zi cu zi, făcându-ne să privim, chiar în timpuri grele, în direcția umanității."

Sunt de acord cu afirmațiile rabinului, dar este chiar mai mult decât atât. Papa Francisc ne atrage dincolo de catolicism, la Cristos. Înțeleg prin aceasta că el ne-a deschis ochii spre însăși carisma și persoana lui Isus Cristos. Suntem astfel în stare să vedem, prin Papa Francisc, pe omul din Nazaret care vindecă bolnavii, îi primește la sine pe copii, îl iartă pe cel păcătos și își duce viața cu simplitate și naturalețe și libertate, care provin din adevărata sfințenie. Dar Isus nu a fost întotdeauna dulce ca mierea. El a vorbit aspru cu ipocriții, cu bogații, cu cei cu inima împietrită și cu cei care se cred auto-îndreptățiți prin religie. La fel face și Papa Francisc.

Această revigorare a Evangheliei pe care o vedem prin Papa Francisc este ceea ce atrage pe atât de mulți și într-un mod atât de profund. Când am spus că, dincolo de catolicism, ne atrage la Cristos, am vrut să spun că el face acest lucru fără să nege nici unul din aspectele credinței în totalitatea ei. Spunând că ne atrage "dincolo de religie", am vrut să spun că el este cel care ne atrage prin religia noastră la Isus Cristos, care este "autorul și desăvârșirea credinței noastre". Altfel spus, ne ajută să folosim credința noastră catolică pentru singurul ei scop: acela de a ne pune în legătură cu Domnul nostru, Isus Cristos.

Așa cum au observat și alții, Papa Francisc traduce în fapte ceea ce ne-au învățat ceilalți doi predecesori ai săi, cu credință, subtilitate și iubire. Așa cum a spus de nenumărate ori, el este "un fiu fidel al Bisericii". Ne vom aștepta prin urmare, în acest an, să îl vedem urmând cu fermitate doctrinele și învățăturile morale ale credinței, în timp ce își continuă slujirea de reconciliere, de întâmpinare plină de bucurie și compasiune a tuturor. Iar prin cuvinte și fapte, ne așteptăm să ni-l arate în continuare, dincolo de religie, pe Isus Cristos însuși.

Pe măsură ce se îndreaptă spre cel de al doilea an al pontificatului său, mă aștept ca "luna de miere" să ia sfârșit. Cei care se bucură de poziții bine situate în Biserică, s-ar putea să își vadă siguranța pusă sub semnul incertitudinii. Aceia dintre catolici care nu îl agreează sau nu au încredere în noul Papă, s-ar putea afla în situație de dizidență sau chiar de nesupunere. Mulți dintre cei care se află în afara Bisericii și s-au simțit atrași de el, vor înțelege curând că el este Papa și vor fi dezamăgiți să vadă că susține neabătut învățătura morală catolică și doctrina catolică. De aceea, mulți dintre cei care acum îl aprobă, s-ar putea să se răzgândească.

Dar povestea nu se încheie aici. Cred într-adevăr că pontificatul lui va fi rodnic. Deja văd cum preoții și oamenii îi ascultă cu atenție chemarea. Noua evanghelizare a început să se rostogolească așa ca un bulgăre de zăpadă din vârf de munte și, cu Papa Francisc în frunte, vestea cea bună a lui Isus Cristos prezent în deplinătatea credinței catolice, va reverbera în întreaga lume, aducând în fine primăvara de care Biserica și lumea are disperată nevoie.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 564, Ultimul acces: 2021-03-06 22:37:24