Bilant de activitati in Arhiepiscopia Timisoarei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Bilanț de activități în Arhiepiscopia Timișoarei

[2014-01-09]
În anul 2013, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anul comemorativ Dumitru Stăniloae, în Arhiepiscopia Timișoarei au fost organizate o serie de activități culturale, educative, științifice și pastoral-misionare la care au participat preoți și profesori de teologie de la cele mai importante centre universitare din țară, informează Ziarul Lumina.
Dintre aceste activități dedicate Sfinților Împărați Constantin și Elena și părintelui Dumitru Stăniloae amintim manifestarea culturală organizată de Facultatea de Teologie, cu tema „Libertatea religioasă constantiniană reflectată în gândirea și faptele Sfinților Trei Ierarhi“, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, precum și ciclul de conferințe prepascale de la Facultatea de Teologie, cu tema „Sfinții Împărați Constantin și Elena, promotori ai libertății religioase“, susținute de profesori de la facultățile de teologie din București, Sibiu și Timișoara, și conferința cu tema „Surâsul divin și experiența bucuriei în spiritualitatea răsăriteană“, susținută de Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului. Un eveniment important a fost simpozionul național de teologie, organizat de facultatea noastră la Mănăstirea Șag-Timișeni, cu tema „Sfântul Constantin cel Mare, teologie politică și hagiografie în Bizanțul timpuriu“, urmat de editarea volumului cu același titlu.
Părintele Dumitru Stăniloae a fost comemorat atât în cadrul Simpozionului național „Părintele Dumitru Stăniloae și sinteza neo-patristică în teologia românească“, cât și prin Concursul național „Părintele Dumitru Stăniloae, 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice“, etapa eparhială și etapa mitropolitană.
De asemenea, Centrul eparhial, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a organizat, în parteneriat cu instituțiile de învățământ și cu alte instituții publice, concursuri, simpozioane și expoziții dedicate anului omagial. Dintre acestea amintim: Concursul coral „Cântecele Învierii“, desfășurat la Mănăstirea Dobrești, județul Timiș; Concursul județean de religie „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș“, ediția a doua, cu tema „Credință și libertate“; concursul județean de pictură cu tematică religioasă de la Școala Gimnazială nr. 30 din Timișoara, cu tema „Sfinții Împărați Constantin și Elena, modele de urmat“; concursul județean de eseuri și poezie religioasă de la Colegiul Național „Ana Aslan“ din Timișoara, cu titlul „Sfinții Împărați Constantin și Elena, sfinții libertății creștine“. De asemenea, a mai avut loc expoziția de cruci a sculptorilor Ioana și Teodor Bindea, dedicată Sfinților Împărați Constantin și Elena la Catedrala mitropolitană, în colaborare cu Editura Predania din București, cu tema „De la meșteșug la mărturisire“; expoziție de icoane dedicate Sfinților Împărați Constantin și Elena la Casa Tineretului, realizate de copiii Școlii primare „Sfântul Antim Ivireanul“ din Timișoara, și simpozionul de istorie bisericească organizat de Școala Gimnazială nr. 19 din Timișoara, cu tema „Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena“. Tot anul trecut a avut loc și Concursul național de muzică bisericeasc㠄Lăudați pe Domnul!“, ediția a VI-a, etapele eparhială și mitropolitană, pentru corurile parohiale mixte ș.a.
Tot anului omagial i-au fost dedicate conferințele preoțești organizate semestrial în cele șase protopopiate ale eparhiei, cercurile pastoral-misionare ale preoților de caritate, întâlnirile profesorilor de religie, dar și activitățile social-filantropice, întâlnirile duhovnicești, taberele de vară și de creație religioasă desfășurate în numeroase parohii.
Pe lângă acestea amintim participarea preoților, profesorilor de la Facultatea de Teologie, precum și a profesorilor de religie la emisiunile dedicate Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena și Anului omagial Dumitru Stăniloae în Patriarhia Română de la posturile de radio și televiziune bisericești, locale și naționale și apariția unor articole publicate în revistele eparhiale „Învierea“, „Altarul Banatului“ și „Ziarul Lumina“ - ediția de Banat.
În 2013, Preasfințitul Paisie Lugojeanul a vizitat numeroase parohii, cămine de bătrâni, centre de copii, spitale și școli speciale din eparhia noastră, arătând o grijă deosebită față de cei aflați în suferință. Totodată, în cadrul eparhiei au fost organizate colecte pentru ajutorarea persoanelor afectate de inundațiile din Galați, precum și pentru persoanele nevoiașe. Au fost acordate ajutoare pentru parohiile cu venituri reduse, s-au acordat premii ce au constat în bani, cărți și dulciuri pentru 60 de olimpici timișeni din partea Arhiepiscopiei Timișoarei și a Fundației Artmedia. Toate acestea au făcut parte din manifestările dedicate anului omagial, având ca pildă pe Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 539, Ultimul acces: 2021-02-26 15:50:51