Amintiti-va de Botezul vostru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Amintiți-vă de Botezul vostru

[2014-01-10]
pr. Ed Broom
Traducător: Oana Capan
Teme: Spiritualitate
Etichete: Botezul

"Sfântul Botez este fundamentul întregii vieți creștine, poarta vieții în Duh (vitae spiritualis ianua), ce deschide calea spre celelalte Sacramente. Prin Botez, suntem eliberați de păcat și renăscuți ca fii ai lui Dumnezeu, devenim mădulare ale lui Cristos, suntem încorporați în Biserică și făcuți părtași la misiunea ei: 'Botezul este Sacramentul renașterii prin apă și în cuvânt'." (CBC 1213)

Celebrarea liturgică a Botezului Domnului și Mântuitorului nostru Isus Cristos trebuie să ne îndemne și să ne motiveze să reflectăm la propriul nostru Botez, la semnificația lui, respectiv la implicațiile lui, adică la obligațiile ce decurg din el pentru noi. Dorim să vă oferim cinci scurte dar foarte practice sugestii despre modul în care ne-am putea înnoi propriul angajament baptismal în timp ce îl contemplăm pe Isus Cristos cum se lasă botezat de Sf. Ioan Botezătorul în râul Iordan. În Botezul Lui este revelat misterul sublim al Preasfintei Treimi - "o teofanie trinitară". Se aude glasul Tatălui; Fiul (Isus) coboară în apele Iordanului; Duhul Sfânt coboară asupra lui Isus sub chip de porumbel (cf. Matei 3,13-17).

1. Semnul Crucii. Unul dintre cele mai importante semne care aparțin credinței catolice este semnul Crucii. De fiecare dată când ne facem semnul Crucii ne mărturisim credința în Misterul Preasfintei Treimi - un singur Dumnezeu în trei Persoane separate și distincte: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Acesta trebuie să fie un scurt moment în care să ne amintim de Botezul nostru și de demnitatea care izvorăște din acest Sacrament. Atunci când apa Botezului a curs pe fruntea noastră și cuvintele Botezului au fost rostite de preot, daruri din abundență au coborât în sufletele noastre. Am devenit fii ai lui Dumnezeu, frați ai lui Isus Cristos și prieteni ai Duhului Sfânt. De aceea, Sfântul Papă Leon cel Mare ne îndeamnă: "Creștinilor, recunoașteți demnitatea voastră". Totul a început în momentul Botezului!

2. Data Botezului vostru. Dacă nu știți data exactă a Botezului vostru sau datele Botezurilor copiilor voștri, de ce să nu vă amintiți de ele în această săptămână? Sărbătoriți! Ca ființe umane suntem chemați să celebrăm! Aniversări ale nunților, ale zilelor de naștere, sărbători - toate sunt momente de celebrare. De ce să nu adăugați o nouă categorie? Datele Botezurilor! Părinții pot cu siguranță să își catehizeze copiii amintindu-le Botezul lor în contextul unei celebrări. Cumpărați chiar un tort și lumânări, dar oricum, mergeți dincolo de a mânca și a cânta. Explicați-le copiilor motivația acestei celebrări. Aceasta a fost a doua voastră zi de naștere. Ați fost născuți din apă și din spirit în ziua Botezului vostru. Ați devenit fii ai lui Dumnezeu; ați intrat într-o nouă familie, Biserica, Poporul lui Dumnezeu!

3. Apa sfințită. Folosiți deseori apă sfințită! La intrarea în biserică, este un obicei frumos să vă faceți semnul Crucii cu apă sfințită. Acasă, înainte de a merge la culcare, în fiecare seară, este un obicei frumos ca părinții să îi binecuvânteze pe copiii lor în numele Preasfintei Treimi cu apă sfințită. Încă o dată, amintiți-vă de propriul Botez ori de câte ori sunteți stropiți cu apă sfințită! Sf. Tereza de Avila spunea că folosirea apei sfințite este un mijloc puternic pentru a alunga diavolul din preajmă! La Botez, preotul a făcut un mic exorcism! Harul nostru baptismal depășește mult puterea diavolului!

4. Participați la Botezuri. De fiecare dată când participați la Sacramentul Botezului, amintiți-vă de propriul Botez. La Botez ni se cere să ne lepădăm de Satana, precum și de păcat - inamicul nostru de moarte numărul unu! Dacă sunteți chemați să fiți nași, cu atât mai mult trebuie să întăriți reînnoirea promisiunilor voastre baptismale. Atât părinții cât și nașii sunt chemați să trăiască simbolismul lumânării pascale și al lumânării mai mici. Aceasta înseamnă că Isus este LUMINA principală, dar noi suntem chemați să luăm din lumina Lui și să împărtășim această lumină lumii întregi, în special finilor pe care Dumnezeu ni i-a încredințat! Încă o dată, lăsați cuvintele Sf. Leon cel Mare să aibă ecou în străfundurile inimilor voastre: "Creștinilor, recunoașteți demnitatea voastră".

5. Chemarea misionară. Înainte de a se înălța la cer, Isus le-a încredințat Apostolilor, și nouă la fel, misiunea noastră de îndeplinit. Citiți cu atenție și meditați ultimele cuvinte ale lui Isus: "Mi-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergeți, faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii". Mesajul nu putea fi mai clar! Isus îi cheamă pe toți cei botezați să ducă harul propriului lor Botez în întreaga lume. Harul lui Dumnezeu, prezența Treimii nu trebuie să fie ascunse sub obroc, ci să strălucească și să fie împărtășite întregii lumi!

Să încheiem ascultând cuvintele întăritoare ale Papei Benedict al XVI-lea: "Prin Botez, fiecare copil este integrat într-un nou grup de prieteni care nu îl abandonează niciodată în viață sau în moarte... Acest grup de prieteni, această familie a lui Dumnezeu, în care copilul este acum primit, îl va însoți întotdeauna, chiar și în zilele de suferință și în nopțile întunecate ale vieții; îi va da mângâiere, sprijin și lumină" (Papa Benedict al XVI-lea, 8 ianuarie 2006 - citat din YouCat, nr. 193). Cu aceste cuvinte ale Papei Benedict și cu aceste sfaturi practice, să ne străduim să ne trăim Botezul în cel mai înalt grad posibil - să devenim stele strălucind de sfințenie, reflectând Lumina lui Cristos!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 528, Ultimul acces: 2021-02-26 07:54:23