Papa Francisc: Crestinii convinsi pe jumatate sunt crestini invinsi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Creștinii convinși pe jumătate sunt creștini învinși

[2014-01-10]
Biserica este plină de "creștini învinși", creștini "convinși pe jumătate"; în schimb "credința poate orice" și "învinge lumea", dar este nevoie de curajul de a-ți pune încrederea în Dumnezeu. Aceasta a fost, pe scurt, învățătura Papei Francisc prezentată la predica de la Sfânta Liturghie celebrată vineri dimineață în Capela Casei Santa Marta din Vatican. Redăm în continuare sinteza publicată de Radio Vatican.
"Oricine este născut din Dumnezeu învinge lumea; și credința noastră este aceea care ne-a făcut să învingem lumea", afirmă Apostolul Ioan în lectura biblică proclamată la Sfânta Liturghie de vineri (1 Ioan 4,19-5,4). A rămâne în iubirea lui Dumnezeu, a remarcat Pontiful, este lucrarea Duhului Sfânt și a credinței noastre, iar efectul este foarte concret. "Aceasta este biruința care a învins lumea: credința noastră. Credința noastră poate orice, este biruință. Ar fi frumos să repetăm și noi acest lucru, pentru că de atâtea ori suntem creștini învinși. Da, Biserica este plină de creștini învinși, care nu cred că credința este biruință, care nu trăiesc această credință, pentru că dacă nu se trăiește această credință se află înfrângerea și izbânda este de partea lumii, învinge principele acestei lumi."
În Evanghelie, a amintit Pontiful la predică, Isus a lăudat credința multor femei suferinde și a orbului din naștere, spunând că cine are credință cât un grăunte de muștar poate să mute și munții din loc. Credința înseamnă a-l mărturisi pe Dumnezeu și a-ți pune încrederea în El. A-l mărturisi pe Dumnezeu, cel care s-a revelat nouă în istorie - este ceea ce spunem când recităm Crezul, dar, a subliniat Papa, "una e să reciți Crezul din toată inima și alta e să îl spui ca papagalii". "Să mărturisim credința, toată credința; nu doar o parte, ci în întregime, toată! Și să păstrăm credința întreagă, așa cum a ajuns la noi, pe calea tradiției". "Noi", a reluat Papa, "știm cum să îi cerem ceva lui Dumnezeu, știm cum să îi mulțumim, dar a-l adora, a-l lăuda pe Dumnezeu, înseamnă ceva mai mult. Numai cine are această credință puternică este capabil de adorație." Și a subliniat: "Îndrăznesc să spun că termometrul care arată viața Bisericii prezintă un nivel cam scăzut în această privință". Există puțină capacitate de adorație și aceasta pentru că "în mărturisirea credinței noi nu suntem convinși sau suntem convinși pe jumătate".
Cealaltă atitudine a credinței se arată prin gestul de încredere în Dumnezeu. Cine are credință, își pune încrederea în Dumnezeu. "Sf. Paul, într-un moment întunecos în viață, spunea: 'Știu bine în cine mi-am pus încrederea'. În Dumnezeu, în Domnul Isus. Încrederea ne conduce la speranță. După cum mărturisirea credinței ne conduce la adorarea și la preamărirea lui Dumnezeu, la fel, a-ți pune încrederea în Dumnezeu ne conduce la o atitudine de speranță. Sunt mulți creștini cu o speranță prea apoasă, nu e tare, e o speranță slabă. De ce? Pentru că nu au tăria și curajul de a se încrede în Domnul. Dar dacă noi creștinii credem și ne mărturisim credința, o păstrăm și o păzim, și ne punem încrederea în Dumnezeu, atunci vom fi creștini învingători. Aceasta este biruința care a învins lumea: credința noastră!"
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 530, Ultimul acces: 2021-02-28 08:14:47