Distinctii pontificale pentru preoti si credinciosi ai Eparhiei de Cluj-Gherla - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Distincții pontificale pentru preoți și credincioși ai Eparhiei de Cluj-Gherla

[2014-01-10]
În penultima duminică a lunii decembrie 2013, la încheierea Sfintei Liturghii celebrată la Catedrala "Schimbarea la Față", Episcopul Eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a acordat trei titluri onorifice din partea Pontifului Roman, Papa Francisc, pentru a onora acele persoane care s-au evidențiat în viața Bisericii atât prin trăirea creștină, cât și prin sprijinul acordat Eparhiei de Cluj-Gherla. Momentul festiv a fost prilejuit de aniversarea, în anul 2013, a 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Gherla.
Semnificația acestor titluri pontificale a fost explicată de PS Florentin, după care Mons. Mihai Todea i-a prezentat pe cei învredniciți de această onoare din partea Sfântului Părinte. Astfel, Crucea pentru Biserică și Pontif este o medalie introdusă de Papa Leon al XIII-lea la 17 iulie 1888, pentru a comemora a cincizecia aniversare a hirotonirii sale întru preoție. La început a fost dată celor care au ajutat prin diverse mijloace evenimentul jubiliar; în prezent medalia este oferită atât laicilor cât și clericilor care s-au distins prin slujirea adusă Bisericii. Medalia originală era de aur, argint sau bronz, și este o cruce în formă de crin încadrată de patru albastrele. În partea din spate a monedei se află stema papală, înscrisă într-un cerc, pe care este scris: PRO DEO ET PONTIFICE (pentru Dumnezeu și Pontif). S-a decernat Distincția "Sfintei Cruci pentru Biserică și Pontif" următorilor: pr. Matei Boilă, pr. Virgil Florian, dr. Eugen Lupu și prof. Viorica Lascu.
Pr. Matei Zaharia Boilă s-a născut la 17 aprilie 1926, în localitatea Blaj, jud. Blaj. A fost hirotonit preot în 15 august 1977, a fost mărturisitor al credinței și a făcut 10 ani de închisoare sub regimul comunist. A fost profesor emerit de teologie. În anul 2003 a primit titlul pontifical de Prelat Onorar. Pr. Virgil Florian s-a născut în 26 iulie 1931, în localitatea Cătina, jud. Cluj. A fost hirotonit preot în 22 octombrie 1976. A fost unul dintre mărturisitorii credinței catolice și a avut o remarcabilă activitate în clandestinitate. Dr. Eugen Lupu s-a născut la 9 februarie 1932, în localitatea Florești, jud. Cluj. Medic, cu o remarcabilă activitate în cadrul Bisericii Greco-Catolice și mărturisitor al credinței în clandestinitate. A fost membru al Consiliului Pastoral Eparhial și membru fondator al Asociației Medicilor Catolici din România. În anul 2003 a primit titlul pontifical de Cavaler al Sf. Silvestru, Papă. Prof. Viorica Lascu s-a născut în 21 decembrie 1919, în Cluj-Napoca. A fost profesoară de limba italiană, a mărturisit credința în clandestinitate, a fost membră a Consiliului Pastoral Eparhial și a avut o remarcabilă activitate în susținerea Asociațiilor de tineri (ASTRU) și de credincioși (AGRU) ale Eparhiei de Cluj-Gherla. În anul 2003 a primit titlul pontifical de Cavaler al Sf. Silvestru, Papă.
Ordinul "Sf. Grigorie cel Mare" este un Ordin Cavaleresc al Sfântului Scaun, care a fost fondat de Papa Grigore al XVI-lea, la 1 septembrie 1831. Este și astăzi unul dintre cele cinci Ordine Pontificale ale Bisericii Catolice și precede Ordinul Sf. Silvestru. Ordinul este rezervat pentru bărbați și femei de religia catolică (foarte rare sunt cazurile de conferire la non-catolici), în semn de recunoaștere pentru slujirea lor adusă Bisericii, pentru aportul adus în sprijinul Sfântului Scaun și pentru exemplul lor bun în comunitate. Acesta este, de asemenea, acordat armatei, numai de la gradul de maior. Se bucură de privilegiul salutului gărzilor elvețiene și preced Ordinul Sf. Silvestru, Ordinul Sfântului Mormânt din Ierusalim și Ordinul de Malta. S-a decernat Ordinul Pontifical "Sf. Grigorie cel Mare" acad. Ioan Aurel Pop, acad. Emil Burzo, prof. George Cipăianu și prof. Nicolae Gudea.
Academician Ioan Aurel Pop s-a născut în 1 ianuarie 1955, în localitatea Sântioana, jud. Cluj. Este profesor-doctor la Catedra de Istorie a Universității clujene Babeș-Bolyai (UBB), membru al Academiei Române, rector magnific al UBB. A avut o remarcabilă activitate științifică și în favoarea dezvoltării Facultății de Teologie Greco-Catolică. Academician Emil Burzo s-a născut în 30 iulie 1935, în localitatea Moreni, jud. Dâmbovița. Mărturisitor al credinței, de profesie inginer mecanic, profesor-doctor la Catedra de Fizică a UBB, este și membru al Academiei Române. A avut o remarcabilă activitate în învățământ și cercetare științifică, a primit numeroase titluri onorifice naționale și internaționale. Prof. George Cipăianu s-a născut în 8 martie 1942 în localitatea Papiu Ilarian, jud. Mureș. Este profesor-doctor la Catedra de Istorie a UBB, a primit numeroase titluri onorifice naționale și internaționale, a avut, de asemenea, o remarcabilă activitate științifică și o foarte bună colaborare cu Facultatea de Teologie Greco-Catolică a UBB. Prof. Nicolae Gudea s-a născut la 17 octombrie 1941, în localitatea Deva, jud. Huneroada. Profesor-doctor la Catedra de Istorie din cadrul UBB, cunoscut arheolog cu numeroase titluri onorifice naționale și internaționale, cu o remarcabilă activitate științifică și în favoarea Facultății de Teologie Greco-Catolică, fiind și unul dintre fondatorii acesteia după 1990.
Ordinul Pontifical "Sf. Silvestru, Papă și Martir" (lat: Ordo Sancti Silvestri Papae), denumit uneori ca Ordinul silvestrin, este un ordin de cavalerism deținut de către Sfântul Scaun. Papa Pius al X-lea, în motu propriu din 7 februarie 1905, a împărțit Ordinul în două clase de cavaleri, dintre care una a păstrat numele de Sf. Silvestru. Aceasta a fost reclasificată ca recompensă pentru catolicii care s-au dedicat în mod activ vieții bisericii, remarcându-se în special în exercitarea competențelor lor profesionale și în diferite arte. S-a decernat Ordinul Pontifical "Sf. Silvestru, Papă și Martir" ing. Vasile Podoabă și dr. Daciana Chirilă.
Ing. Vasile Podoabă s-a născut în 17 mai 1932, în localitatea Mihăiești, jud. Cluj. Este inginer constructor, membru al Consiliului Pastoral Eparhial, consilier tehnic în Curia Episcopală, având o remarcabilă activitate în construirea noilor biserici și mai ales a noii Catedrale din Piața Cipariu, Cluj-Napoca. Dr. Daciana Chirilă s-a născut în 16 iunie 1969, în Cluj-Napoca. Doctor în medicină, medic primar, are o remarcabilă activitate caritativă în domeniul medical și este membru al Consiliului Pastoral Eparhial. În acest cadru a fost decernată și o diplomă jubiliară "160 de ani de la Întemeierea Eparhiei de Gherla" sr. Antonia OSBM, care de mai mulți ani desfășoară o bogată activitate de apostolat în Catedrala Episcopală.
(Sursa: vedeți aici)
Imagini:
Legături:
Album foto Picasa

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 527, Ultimul acces: 2021-02-26 05:48:52