Grupul folcloric Izvorasul al Episcopiei Severinului, premiat la Sarbatorile Eminescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Grupul folcloric Izvorașul al Episcopiei Severinului, premiat la Sărbătorile Eminescu

[2014-01-11]
Prima ediție a manifestărilor culturale intitulate „Sărbătorile Eminescu”, a debutat joi, 9 ianuarie, la Drobeta Turnu Severin, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.
Dacă în prima zi activitățile au gravitat în jurul evocărilor literare ale creației eminesciene și a altor prezentări artistice și poetice din partea elevilor de la mai multe școli severinene, ziua de vineri, 10 ianuarie, a adus, pe lângă lansări și expoziții de carte, recunoașterea celor mai importanți oameni de cultură din județul Mehedinți.
La inițiativa domnului Dan Șalapa, președintele Societății cultural-artistice Dunaris, și a colaboratorilor săi de la Biblioteca Județeană I. G. Bibicescu, Grup Media Singur, Editura Stef și Fundația pentru tineret Mehedinți, au primit diplome de recunoaștere tineri poeți, autori de carte, critici literari și exponenți ai culturii muzicale românești.
Onorurile, însoțite de premii sub formă de cărți, au fost făcute în cadrul galei “Luceafărul 2013”.
Între cei care s-au remarcat în peisajul cultural și artistic mehedințean al anului 2013 se numără și grupul vocal folcloric “Izvorașul” al Episcopiei Severinului și Strehaiei, premiat pentru activitatea sa. Alcătuit din 5 tineri, absolvenți de Teologie și Conservator, grupul ce promovează melosul popular de secol XIX a primit recunoaștere pentru eforturile întreprinse în vederea “revalorizării cântecului vechi românesc” pe tot parcursul anului trecut și încă de la înființare, în urmă cu aproape 2 ani.
O altă formație de excepție care a primit confirmarea valorii artistice este grupul Arhaic din Teleorman, care abordează genul folk.
După festivitatea de premiere din cadrul galei “Luceafărul 2013”, a urmat recitalul extraordinar al cunoscutului grup teleormănean, precedat de un moment folcloric marca “Izvorașul”.
Grupul folcloric „Izvorașul" a luat ființă din dorința de a continua eforturile de punere în lumină a folclorului românesc vechi , începute pe plaiurile Mehedințiului cu aproape un secol în urmă de prima revistă de folclor din țară, revista ,,Izvorașul" a părintelui Gheorghe Dumitrescu-Bistrița.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 573, Ultimul acces: 2021-02-28 08:11:12