Luminatorul credintei praznuit la Biserica Domnita Balasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Luminătorul credinței prăznuit la Biserica Domnița Bălașa

[2014-01-11]
Sfântul Grigorie de Nissa a fost cinstit ieri, 10 ianuarie, în mod special la Biserica „Domnița Bălașa“, paraclis patriarhal, unde se află o raclă de argint cu o părticică din moaștele sfântului ierarh capadocian, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în ziua prăznuirii sfântului de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, iar în ajunul sărbătorii a avut loc o procesiune cu moaștele sfântului în jurul lăcașului de rugăciune din centrul Bucureștiului.
În ceata sfinților ierarhi ai Bisericii Ortodoxe care au strălucit cu învățătura, fapta și lucrarea duhovnicească spre luminarea credincioșilor se află la loc de cinste și laudă Sfântul Grigorie de Nissa, fratele Sfântului Vasile cel Mare. Prăznuirea duhovnicească a acestui mare sfânt este păstrată an de an, fiind mereu îmbogățită prin slujbe, cântări și procesiuni luminoase, la Biserica „Domnița Bălașa“ din București, paraclis patriarhal, unul din puținele lăcașuri din țara noastră care s-au învrednicit să adăpostească o părticică din odoarele sfântului ierarh.
Vineri, 10 ianuarie, în ziua de prăznuire a Sfântului Grigorie de Nissa, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori. La finalul slujbei, Preasfinția Sa a evidențiat personalitatea ierarhului sărbătorit și principalele sale scrieri prin care a combătut ereziile și a mărturisit dreapta credință. „Dintre lucrările sale, cea mai importantă este scrierea «Marele cuvânt catehetic», care pentru multă vreme a fost manualul cel mai important pentru cei care predau învățătura creștină ortodoxă până la apariția Dogmaticii Sfântului Ioan Damaschinul. În prima parte a acestui tratat, Sfântul Grigorie prezintă în mod sistematic dogma Preasfintei Treimi, pe baza învățăturilor din Sfintele Scripturi, dar și folosind o mulțime de informații din gândirea marilor filosofi ai Antichității. Este meritul Părinților capadocieni, între care se află și Sfântul Grigorie de Nissa, de a fi fixat și stabilit cu precizie o serie de termeni teologici foarte siguri, care făceau diferența dintre ființa sau esența lui Dumnezeu și cele trei ipostasuri sau persoane care conțin dumnezeirea, și anume: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh. Partea a doua a acestui tratat vorbește de căderea omului și a umanității în păcat, despre necesitatea întrupării Mântuitorului Iisus Hristos ca să răscumpere lumea de sub robia păcatului și despre lucrarea mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos. În cea de-a treia parte a cuvântului, sfântul vorbește despre dobândirea Duhului Sfânt prin Taina Sfântului Botez și prin Taina Sfintei Euharistii, un lucru pe care trebuie să îl reținem în contextul în care anul 2014 a fost proclamat în Patriarhia Română ca An omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii)“, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.
La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiat Parastasul pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de rugăciune. Biserica „Domnița Bălașa“ a fost ctitorită de fiica domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, Bălașa Doamna.
Procesiune cu sfintele moaște
Joi seară, în ajunul sărbătorii Sfântului Grigorie de Nissa, la Biserica „Domnița Bălașa“ slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârșită de un sobor de slujitori condus de părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și format din preoți consilieri din cadrul Administrației patriarhale și al Administrației Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și diaconi. La ceas de seară, cântându-se troparul și condacul sfântului ierarh, soborul de slujitori a purtat racla cu sfintele moaște în jurul Bisericii „Domnița Bălașa“. După tradiție, s-au făcut opriri și rugăciuni speciale. Credincioșii prezenți la procesiune au purtat în mâini flori și lumânări aprinse. La final, moaștele Sfântului Ierarh Grigorie au fost așezate în biserică spre a fi cinstite de credincioși. Părintele consilier patriarhal Nicolae Dima a rostit un cuvânt de învățătură despre cinstirea Sfântului Grigorie de Nissa.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 519, Ultimul acces: 2021-02-28 05:02:50