Boboteaza la stravechea manastire aradeana Hodos-Bodrog - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Boboteaza la străvechea mănăstire arădeană Hodoș-Bodrog

[2014-01-10]
Sute de credincioși din împrejurimi au participat, luni, 6 ianuarie 2014, la Sfânta Liturghie săvârșită la străvechea Mănăstire Hodoș-Bodrog, informează episcopiaaradului.ro
An de an vin tot mai mulți credincioși la Sfânta Mănăstire în ziua de Bobotează, deoarece aici s-a îndătinat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, și la inițiativa părintelui stareț arhim. Nestor Iovan, o frumoasă tradiție, și anume, ieșirea în procesiune la Râul Mureș, unde se face Slujba de sfințire a Aghiasmei Mari. Și în acest an, după săvârșirea Sfintei Liturghii, preoții și credincioșii, avându-l în fruntea soborului pe Preacuviosul părinte stareț arhim. Nestor Iovan, au ieșit în apropierea Râului Mureș.
După săvârșirea Slujbei de sfințire a Aghiasmei Mari, părintele stareț a adresat credincioșilor un bogat cuvânt de învățătură, amintind printre altele și motivația pentru care se iese la Râul Mureș: ,,la mănăstirea noastră, întrucât suntem în apropierea unui râu, am îndătinat acest obicei de a ieși în procesiune în ziua de Bobotează, pentru a face sfințirea Aghiasmei Mari”.
Apele Râului Mureș eu fost binecuvântate de către unul dintre slujitori, prin introducerea de trei ori a sfintei cruci în apă, după care s-au eliberat și câțiva porumbei, simbol al pogorârii Duhului Sfânt în chip de porumbel.
Credincioșii prezenți, într-o bună rânduială și cu multă răbdare și-au luat Aghiasmă Mare pe care o păstrează la loc de cinste în casele lor și o folosesc la nevoie, după rânduiala Bisericii.
Străvechea Mănăstire Hodoș-Bodrog este una dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din partea de Vest a țării și datorită faptului că aici se păstrează de aproape o mie de ani Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, descoperită într-o movilă de pământ de către un taur. Mănăstirea Hodoș-Bodrog este una din cele mai vechi așezăminte monahale din țara noastră, prima atestare documentară despre existența mănăstirii având-o din anul 1177.
Mănăstirea se află la 15 km distanță de orașul Arad, pe cursul inferior al Mureșului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3012, Ultimul acces: 2021-02-26 14:07:04