Biserica din Str. Emil Garleanu se construieste legal la solicitarea comunitatii de credinciosi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica din Str. Emil Gârleanu se construiește legal la solicitarea comunității de credincioși

[2014-01-10]
În legătură cu dezinformările cuprinse în articolul intitulat “Lupta Bisericii cu enoriașii - Cum au plătit 10.000 lei câțiva bucureșteni care s-au opus construirii unei biserici în Parcul Emil Gârleanu” apărut în publicația electronică HOT NEWS, pentru informarea corectă a opiniei publice, Arhiepiscopia Bucureștilor precizează:
1. Terenul pe care se construiește biserica din Str. Emil Gârleanu nr. 1-3, Sector 3, București, a fost obținut legal prin HCGMB nr. 196/2005 pentru construirea unei biserici ortodoxe, la solicitarea credincioșilor din zonă. Terenul a fost atribuit în folosință gratuită pentru construirea locașului de cult ortodox, după aprobarea documentației de urbanism de către Consiliul Local al Sectorului 3 București, prin hotărârea nr. 49/2002.
În anul 2007 a fost obținută autorizația de construire nr. 614/2007 emisă de către Consiliul Local al Sectorului 3, București, în urma documentației tehnice înaintate și a avizelor de specialitate obținute din partea instituțiilor publice locale abilitate, inclusiv de la Agenția pentru Protecția Mediului București. Ca atare, Parohia Foișor II a început lucrările de construire a locașului de cult după obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare, conform legislației de specialitate în vigoare. Așadar, biserica se construiește legal, iar nu ilegal, așa cum se menționează în textul articolului.
2. Doamna Tatinca Zinati, președintele Asociației de proprietari care a intentat procesul de anulare a autorizației, dezinformează atunci când afirmă că locașul de cult s-a construit prin “furtul unei bucăți din parc”. Potrivit adresei nr. 3703/2013 a Primăriei Sectorului 3, prin avizul de urbanism nr. 625/2007 în Str. Emil Gârleanu FN, se amenajează doar un loc de joacă, prin amplasarea de obiecte de joacă specifice. Respectivul aviz NU reprezintă o aprobare pentru amenajarea întregului teren viran.
În acest sens, Agenția pentru Protecția Mediului București, prin adresa nr. 577/2012, precizează că biserica poate fi construită pe terenul viran cu protejarea suprafeței spațiilor verzi de 245, 58 m.p., condiție respectată de parohie în construcția locașului de cult.
3. Referitor la cheltuielile de judecată care ar fi fost cerute de Biserică urmare pierderii unor procese pe aceeași temă, intentate parohiei de o altă Asociație de proprietari, precizăm că acestea au fost dispuse a fi plătite către intimatul Sandu Constantin de Curtea de Apel București prin Decizia civilă, irevocabilă, nr. 1747/2010. Instanța a considerat că acesta ca persoană fizică nu avea calitate procesuală pentru a fi chemat în instanță, iar cheltuielile au fost încuviințate pentru onorariul avocatului.
Conform legislației în vigoare, orice persoană care este chemată în judecată are dreptul să fie reprezentată legal de către un avocat sau apărător ales.
În concluzie, biserica din Str. Emil Gârleanu nr. 1-3, Sector 3, București, se construiește legal la solicitarea comunității de credincioși, având în vedere numărul mic de locașuri de cult din zonă raportat la numărul mare al credincioșilor ortodocși, așa cum se întâmplă în multe dintre cartierele bucureștene.
Dorința credincioșilor din zonă de a avea propriul locaș de cult este demonstrată incontestabil de participarea acestora în număr foarte mare la slujbele oficiate cu ocazia sărbătorilor Nașterii și Botezului Domnului.
Față de sentința civilă nr.58/2014, pronunțată de Tribunalul București, Secția a IX-a contencios administrative și fiscal, prin care a fost anulată autorizația de construire nr. 812/2011, Arhiepiscopia Bucureștilor va formula recurs, în termen legal după motivarea instanței, pentru apărarea dreptului la libertate religioasă a comunității de credincioși din cartierul Emil Gârleanu, conform Constituției României și Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 535, Ultimul acces: 2021-03-03 01:49:03