Banul, ochiul dracului: Patriarhia, amendata pentru trucarea unei licitatii (Curentul.ro) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Banul, ochiul dracului: Patriarhia, amendata pentru trucarea unei licitații (Curentul.ro)

[2014-01-10]
Trucarea unor licitații este asociată, de obicei, cu lumea afacerilor derulate la limita legii și uneori chiar și dincolo de ea. Afaceri care, în foarte multe cazuri, au trimis după gratii acele personaje oneroase care le-au pus la cale. Situația devine, însă, cu mult mai delicată atunci când acuzațiile de trucare a unor licitații sunt îndreptate împotriva vârfului ierarhiei bisericești, concret, chiar la nivelul Patiarhiei Române. Ministerul Finanțelor Publice, prin intermediul unității de Coordonare și Valorificare a Achizițiilor Publice a amendat Patriarhia cu 10.000 de lei în legătură cu o serie de nereguli legate de o asemenea licitație a cărei valoare se ridică la 14 milioane de euro. Este vorba despre licitația privitoare la proiectul de consolidare a Palatului Patriarhiei, care va fi executat din bani publici. În urma verificărilor efectuate de inspectorii financiari a reieșit că Patriarhia a atribuit de două ori același contract unui consorțiu de firme, în ciuda unor contestații care au fost câștigate de o altă companie care a participat, și ea, la acea licitație. Procedurile de atribuire a lucrărilor de consolidare au demarat acum un an, în cadrul unei licitații la care au participat 13 companii. Conducerea Bisericii Ortodoxe Române a optat pentru un consorțiu de patru firme din București și Suceava, cu toate că acesta mai câștigase o licitație. Atunci, o altă companie din Capitală, care s-a prezentat la licitație, a contestat de două ori societatea câștigătoare, iar Consiliul de Soluționare a Contestațiilor i-a dat dreptate și a anulat decizia BOR. La fel a procedat și Curtea de Apel București care a și sesizat Ministerul Finanțelor Publice, cel care a dispus amendarea Patriarhiei.
Răspunzând acestor acuzații, Patriarhia Română a declaraty, printr-un comunicat de presă că amenda dată de Unitatea de Coordonare și Verificare a Achizițiilor Publice (UCVAP) din Ministerul Finanțelor Publice este nedreaptă. Reprezentanții Patriarhiei spus ca BOR „a îndeplinit în termenul legal de 15 zile hotărârile celor doua instituții, în pofida încercărilor de tergiversare ale reprezentanților UCVAP. În concluzie, Patriarhia Română își exprimă convingerea că justiția va constata caracterul abuziv al amenzii aplicate de UCVAP din Ministerul Finanțelor Publice pentru vina Patriarhiei Române de a fi adus la îndeplinire în termenul legal o hotărâre judecătorească irevocabilă”. În plus, Patriarhia Română speră ca tergiversările birocratice nejustificate și neexplicate de UCVAP vor înceta și vor fi demarate lucrările de execuție ale acestui proiect cu finanțare europeană, semnat de Patriarhia Română împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale, încă din anul 2012.
Autor: Vasile Surcel

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 521, Ultimul acces: 2021-02-26 05:51:13