Lupta Bisericii cu enoriasii, episodul 2: Cum au platit 10.000 lei cativa bucuresteni care s-au opus construirii unei biserici in Parcul Emil Garleanu (Hotnews.ro ) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Lupta Bisericii cu enoriasii, episodul 2: Cum au platit 10.000 lei cativa bucuresteni care s-au opus construirii unei biserici in Parcul Emil Garleanu (Hotnews.ro )

[2014-01-10]
Tribunalul Bucuresti a anulat, miercuri, autorizatia de construire emisa de Primaria sectorului 3 pentru ridicarea bisericii din Parcul Emil Garleanu din Capitala si a dispus suspendarea actului administrativ. Procesul a fost intentat de Asociatia de proprietari a unuia dintre blocurile de langa parc si de doua ONG-uri: Salvati Bucurestiul si Ecocivica. O alta asociatie de locatari a pierdut un proces cu biserica si a platit 10.000 de lei. Cetatenii din zona sunt nemultumiti ca Biserica le-a luat o parte din spatiul verde, foarte pretios in zona, si a taiat copacii. In momentul de fata biserica este ridicata si functionala, mai fiind nevoie de lucrari de tencuiala. Deocamdata, instanta a respins cererea de demolare a lacasului de cult. Decizia poate fi atacata cu recurs.
Tribunalul Bucuresti a decis anularea si suspendarea autorizatiei pe 8 ianuarie 2014.
"Instanta dispune anularea autorizatiei de construire nr.812/09.11.2011 emisa de Primarul Sectorului 3 Bucuresti. In baza art.15 din Legea nr.554/2004 dispuse suspendarea autorizatiei indicate anterior pana la solutionarea irevocabila a cauzei. Respinge ca inadmisibila cererea de desfiintare constructie", se arata pe site-ul Tribunalului Bucuresti.
Asociatia de locatari lupta pentru protejarea spatiului verde inca din 2012. "Procesul a inceput pe 8 octombrie 2012 si instanta a decis anularea si suspendarea autorizatiei de construire emisa de Primaria sectorului 3 in 2011. Noi am atacat autorizatia de construire deoarece aceasta era emisa ilegal, se baza pe avizele emise pentru o alta autorizatie data in 2007, dar aceasta autorizatie expirase, la fel si avizele, cand s-a dat noua autorizatie. In plus, terenul pe care s-a construit biserica este parc, iar legea interzice construirea spatiilor verzi", a explicat pentru HotNews.ro, Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica.
Desi le-a dat dreptate, Tribunalul Bucuresti a scos din proces Asociatia de Proprietari, pe motiv ca acestia nu au calitate procesuala.
Cu toate acestea, oamenii sunt fericiti ca au castigat. "Din pacate aceasta decizie a instantei vine dupa ce biserica a fost construita insa ne bucuram foarte tare ca am castigat si am obtinut anularea si suspendarea autorizatiei. Imediat vom lua un certificat de grefa si vom merge la Primaria sectorului 3 ca sa opreasca lucrarile. Am cerut anularea autorizatiei deoarece acest domn (n.r. preotul) a facut lucrarile ilegal, fara actele necesare, a defrisat ilegal. Acum ni s-a facut dreptate. Ne-au furat o bucata din parc. Este strigator la cer din partea bisericii sa faca asa ceva in conditiile in care acesta este singurul parc din zona si este plin de mamici cu copii. Eu nu am nimic impotriva construirii de biserici, dar ne deranjeaza ca ne-au luat o bucata din parc in conditiile in care in zona mai sunt patru biserici. Nu era locul bisericii aici", a declarat Tantica Zinati, presedinta Asociatiei de proprietari care a castigat procesul.
Aceasta spune ca bucuria ca a castigat este cu atat mai mare cu cat Asociatia de proprietari de la un bloc vecin a cerut si ea in instanta suspendarea si anularea autorizatiei, dar fiindca nu au stiut sa se apere, vecinii au pierdut procesul, iar biserica a cerut in instanta cheltuieli de judecata de cateva zeci de milioane si le-a executat contul.
"Procesul s-a terminat acum doi ani, iar anul trecut Patriarhia Foisor ne-a pus poprire pe conturi pentru cheltuieli de judecata. Din conturile asociatiei au luat 7.000 de lei, iar eu am platit alte 3.000 de lei. Ce sa spun daca instanta a decis asta. La recur eu am spus ca sunt prea mari cheltuielile de judecata, ca doar nu este dosarul FNI-ului, al nostru avea cateva pagini, dar daca avocatul preotilor atat a cerut si instanta a decis sa platim, am platit", spune Moise Cristescu, presedintele Asociatiei de Proprietari care a pierdut procesul.
In acest proces a fost parte si fundatia Ecocivica, care si ea a fost executata. "Acest poces nu s-a judecat deoarece nu i s-a recunoscut calitatea procesuala Asociatiei de Proprietari si nici noua, fiindca la vremea respectiva nu aveam trecut in statut ca putem sa ne judecam pentru spatiile verzi. Ne-au cerut cheltuieli de judecata 7.000 de lei. Fiindca noi nu avem atatia bani in cont, ne-au blocat contul si cum intra bani acolo ne iau. In cativa ani cred ca ne-au luat vreo mie de lei. Fiindca nu am avut bani in cont s-au indreptat si impotriva Asociatiei de proprietari si le-au executat si lor contul", spune Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica.
HotNews.ro a incercat sa contacteze telefonic Arhiepiscopia Bucurestiului, fara rezultat. Imediat ce vom avea o pozitie a Arhiepiscopiei, o vom face publica.
Tot parcul Emil Garleanu in pericol
Parcul Emil Garleanu, singura oaza de verdeata a bucurestenilor care locuiesc in blocurile din spatele Bulevardului Unirii, din sectorul 3, a fost retrocedat in 2009 de Primaria Capitalei unui cetatean roman cu domiciliul in SUA, Patac Radu Constantin, dispozitia de retrocedare fiind semnata de primarul general Sorin Oprescu, in urma unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, pronuntata de Tribunalul Bucuresti. Parcul, cu tot cu spatiul pe care s-a construit biserica, are circa 3000 mp.
Primaria sectorului 3 a pus la marginea parcului o pancarta pe care scrie: "Stimati cetateni, prin prezenta va facem cunoscut faptul ca terenul parcului "Emil Garleanu" (S= 2915 mp) a fost retrocedat catre fostul proprietar cf. Dispozitiei Primarului General Sorin Oprescu nr. 11710/ 09.06.2009. Proprietarul a somat Primaria sectorului 3 sa ridice de pe teren locurile de joaca, amenajarile si plantatiile existente, actionand in acest sens in instanta".
Locatarii din zona au protestat in nenumarate randuri impotriva betonarii parcului.
In 2010, primarul Sorin Oprescu a promis ca va expropria terenul ca acesta sa ramana parc, insa pana acum nu s-a intamplat nimic. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii municipalitatii au declarat ca acum discuta cu proprietarii despre sumele necesare exproprierii si va inainta Consiliului General un proiect privind exproprierea terenului.
Autor: Catiusa Ivanov

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 521, Ultimul acces: 2021-02-26 05:51:42