Hramul Asezamantului Monahal Romanesc din Budapesta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul Așezământului Monahal Românesc din Budapesta

[2014-01-12]
Așezământul Monahal Românesc din Budapesta, închinat Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, și-a sărbătorit și în anul acesta hramul, în Duminica după Botezul Domnului (12 ianuarie 2013).
Sărbătoarea hramului a început în ajun, prin slujba Vecerniei cu litie, săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei, Părintele Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului și cei doi Diaconi de la Catedrala Episcopală din Giula, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Un element aparte al hramului din acest an l-a constituit prezența grupului psaltic „Katharsis”, care a dat din nou, cu mult talent și sensibilitate, răspunsurile la strană, la toate slujirile liturgice și care a fost prezent în multe rânduri, la diferite sărbători care au mai avut loc și la alte Parohii aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a evocat trăsăturile fundamentale ale Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, care este de la început Ocrotitorul Duhovnicesc al Parohiei Ortodoxe Românești din Budapesta, cu o vechime de peste 110 ani, dar și al Așezământului Monahal Românesc, care împlinește cinci ani de la înființarea sa și care a avut întotdeauna un rol foarte însemnat în misiunea pe care Biserica Ortodoxă Română o desfășoară în folosul credincioșilor săi din capitala Ungariei. Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, alesul lui Dumnezeu și unul dintre primii trăitori ai vieții monahale așa cum este ea văzută de Biserica Dreptmăritoare Creștină, este ocrotitor al tuturor celor care îl cinstesc pe el, dar poate fi și astăzi un model pentru omul contemporan, care aparent este mai puțin interesat de Dumnezeu și de latura spirituală a vieții sale, iar sărbătoarea hramului, împodobită cu rugăciuni de taină și alese cântări bisericești reprezintă atât o datoria față de Sfântul Ocrotitor, cât și un prilej de a dobândi pace și bucurie sufletească, dar și întărire în credință. Prezența, rugăciunile și viețuirea obștii monahale de la Budapesta, dar și a celei de la Reședința Episcopală din Giula, după modelul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, reprezintă un mare dar duhovnicesc pentru comunitatea românească ortodoxă care trăiește astăzi în Ungaria și în acest sens, la hramul Așezământului Monahal Românesc din Budapesta, au participat din nou, monahi și monahii de la cele două centre monahale românești menționate: Reședința Episcopală și Așezământul din Budapesta.
La momentul liturgic cel mai important al acestei sărbători, Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită în Duminica după Botezul Domnului, la soborul slujitor s-a mai adăugat și Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta, iar la slujbă au participat mulți credincioși. Au onorat cu prezența lor sărbătoarea hramului Domnul Ambasador Alexandru Victor Micula și Domnul Consul Bogdan Ignat, de la Ambasada României la Budapesta, Doamna Gabriela Matei, Directorul Institutului Cultural Român din Budapesta, Doamna Gabriela Elekes, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta, ș.a.
Toți cei prezenți s-au bucurat în mod deosebit de prezența binecunoscutului și apreciatului grup psaltic „Katharsis”, condus de Domnul Alin Buliga, care a dobândit o mare experiență profesională prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a fost invitat la hramul de la Budapesta la inițiativa și cu sprijinul Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, dar și al Așezământului Monahal Românesc din capitala Ungariei. La final, ca de fiecare dată, au fost invitați cu toții la o agapă frățească oferită din partea viețuitorilor Așezământului.
Astfel, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a fost cinstit din nou, așa cum se cuvine, la Așezământul Monahal Românesc din Budapesta, pe care îl ocrotește cu purtarea sa de grijă și rugăciunile sale, spre bucuria credincioșilor români budapestani și a tuturor celor care au participat la această sărbătoare de hram.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 567, Ultimul acces: 2021-03-08 17:07:12