Hotararea Sfantului Sinod cu privire la Ziua Culturii Nationale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hotărârea Sfântului Sinod cu privire la Ziua Culturii Naționale

[2014-01-12]
Hotărârea Sfântului Sinod nr. 575 din 28 februarie 2013 privind modalitatea sărbătoririi Zilei Culturii Române și a altor sărbători cu caracter național, precum și reglementarea participării ierarhilor la aceste evenimente publice.
Întrucât prin Legea nr. 238/2010 a fost stabilită ziua de 15 ianuarie (ziua nașterii poetului Mihai Eminescu) ca „Ziua Culturii Naționale” (art. 1), Biserica Ortodoxă Română, fiind mama spirituală a poporului român, trebuie să cinstească ziua de 15 ianuarie evidențiind legătura dintre cult și cultură, dintre Biserică și societate în viața poporului român.
În urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei canonice, juridice și pentru disciplină, Sfântul Sinod a hotărât:
1. Aprobă ca, pentru Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), eparhiile să organizeze pe plan local manifestări cultural-artistice și acțiuni social-culturale dedicate sărbătoririi acestei zile.
2. Slujbele de pomenire de la mormântul poetului Mihai Eminescu din București sunt responsabilitatea exclusivă a Arhiepiscopiei Bucureștilor și a Patriarhiei Române.
3. Centrele eparhiale, protopopiatele, parohiile și mănăstirile, din țară și din afara hotarelor țării, vor coopera cu autoritățile administrației publice locale, cu școli și instituții culturale, pentru a evidenția și promova valorile perene ale culturii românești.
Prezenta hotărâre s-a comunicat tuturor eparhiilor din țară și străinătate, în vederea adoptării măsurilor necesare pentru punerea în aplicare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 566, Ultimul acces: 2021-02-27 00:04:44