Papa Francisc: Legatura cu Isus ii salveaza pe preoti de mondenitate si narcisism - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Legătura cu Isus îi salvează pe preoți de mondenitate și narcisism

[2014-01-11]
Adevăratul preot, uns de Dumnezeu pentru poporul Său, păstrează o strânsă legătură cu Isus; când lipsește acest raport cu Isus, preotul nu mai este uns, ci "unsuros" și idolatru, devotat zeului Narcis. Aceasta a fost, pe scurt, învățătura Papei Francisc, la predica de la Sfânta Liturghie celebrată sâmbătă dimineață în capela Casei Sf. Marta din Vatican. Au concelebrat Cardinalul italian Angelo Bagnasco și un grup de preoți din Arhidieceza de Genova. Redăm sinteza publicată de Radio Vatican.
Avem viața veșnică pentru că credem în numele lui Isus: a spus Papa la predică, preluând cuvintele Sfântului Apostol Ioan proclamate la prima lectură biblică (cf. 1 Ioan 5,13). Sfântul Părinte s-a întrebat cu privire la calitatea raportului spiritual dintre preoți și Isus. "Când creștea în popularitate", a remarcat Pontiful, "Isus se retrăgea spre Tatăl", mergea "în locuri pustii ca să se roage". "Aceasta este într-un fel piatra de comparație pentru noi, preoții: dacă mergem sau nu mergem să îl găsim pe Isus. Care este locul lui Isus Cristos în viața mea preoțească? Este un raport viu, de la discipol la Învățător, de la frate la frate, de la un sărman om la Dumnezeu, sau este un raport un pic artificial, care nu pornește din inimă?"
"Noi suntem unși, am primit ungerea Duhului Sfânt, iar când un preot se îndepărtează de Isus Cristos, poate să piardă această ungere. În mod esențial are ungerea, dar în viața sa o pierde. Și în loc să fie uns, ajunge să fie 'unsuros'. Și cât rău fac Bisericii preoții unsuroși! Cei care își irosesc toate energiile în lucruri artificiale, în vanități, în anumite atitudini, într-un limbaj sclifosit... De câte ori auzim spunându-se despre unul ocupat mereu cu vanități: 'Ah, acesta este un preot ușuratic!' Acesta nu are o legătură cu Isus Cristos. A pierdut ungerea, a rămas unsuros." Papa a subliniat că dacă preoții se îndepărtează de Isus Cristos, vor simți nevoia să compenseze această distanță cu alte lucruri lumești. De aici vin aceste personaje, pe care Papa le-a numit "preotul-afacerist", "preotul-întreprinzător" și așa mai departe, la polul opus fiind "preotul care îl adoră pe Isus Cristos, preotul care vorbește cu Isus Cristos, preotul care îl caută pe Isus Cristos și care se lasă căutat de Isus Cristos. Fără acestea, pierdem totul. Și atunci, ce vom da oamenilor?"
"Este frumos să vezi preoți care cu adevărat și-au dat viața, ca preoți, și despre ei lumea spune: 'Da, are un caracter mai dur, are defecte, dar e preot'. Lumea simte acest lucru. În schimb, când lumea vede preoți - pentru a folosi un cuvânt - idolatri, care în loc să îl aibă pe Isus, au mici zeități, iar unii au o devoțiune față de zeul Narcis, când lumea vede aceste lucruri, spune: 'Sărmanul de el!' Ceea ce ne salvează de mondenitate și de idolatria care ne face unsuroși, ceea ce ne face să păstrăm ungerea primită, este legătura cu Isus Cristos. Și vouă, celor care astăzi ați fost amabili să concelebrați alături de mine, vă adresez această urare: în viață, puteți să pierdeți totul, dar să nu pierdeți legătura cu Isus Cristos! Aceasta este biruința noastră!"
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 475, Ultimul acces: 2021-03-06 07:07:31