Sfantul Constantin Brancoveanu ctitor al Bisericii Domnesti de la Curtea Veche - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sfântul Constantin Brâncoveanu ctitor al Bisericii Domnești de la Curtea Veche

[2014-01-14]
Bucureștiul păstrează numeroase monumente de artă religioasă și medievală, printre care o serie de biserici și mănăstiri datând din secolul al XVI-lea, de când orașul a devenit reședință statornică a voievozilor munteni. Biserica de la Curtea Veche este una dintre aceste bijuterii arhitecturale. În apropiere de Piața Unirii, peste drum de vestitul han al lui Manuc, se înalță silueta impunătoare a unei biserici despre care puțini trecători știu că este cea mai veche biserică din București
Între ctitorii Bisericii Domnești de la Curtea Veche - care are ca ocrotitor și pe Sfântul Antonie cel Mare- se află și Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. În muzeul parohial se află o anaforniță de argint donată bisericii de Sfântul Voievod care se constituie în cel mai vechi obiect din acest muzeu și a fost recuperată după anul 2008 de la autoritățile Statului, fiind confiscată în timpul regimului comunist.
Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu a refăcut turnul-clopotniță al Bisericii Domnești, care a ars, fiind lovit de trăsnet, la 25 iunie 1691 și i-a pus și „ceasornic”. Voievodul Constantin Brâncoveanu a domnit în Țara Românească de la 29 octombrie 1688 până în luna martie a anului 1714 (în Săptămâna Patimilor), timp de 26 de ani. Constantin Brâncoveanu cu fiii săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache au fost trecuți în rândul sfinților de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 19 iunie 1992 cu zi de prăznuire la 16 august.
În Patriarhia Română, 2014 este Anul omagial Euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni deoarece la 15 august 2014 se împlinesc 1700 de ani de la martiriul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, al fiilor săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei și al sfetnicului său Ianache, la Constantinopol, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 566, Ultimul acces: 2021-02-26 05:57:23