Ministerul Culturii cu amenintari la adresa Bisericii Greco-Catolice Ucrainene - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ministerul Culturii cu amenințări la adresa Bisericii Greco-Catolice Ucrainene

[2014-01-14]
Arhiepiscopul Major Sviatoslav Shevchuk a publicat și comentat ieri, 13 ianuarie, o scrisoare primită de la Ministerul Culturii din Ucraina despre posibila terminare a activităților organizațiilor religioase după implicarea lor în Piața Independenței (Maidan Nezalezhnosti), unde două luni au loc demonstrații pașnice de protest.
În ajunul Crăciunului, după calendarul neîndreptat, adică pe 6 ianuarie, capul Bisericii Greco-Catolice Ucrainene (BGCU) a primit o scrisoare oficială de la minister despre "desconsiderarea sistematică a legii de către unii preoți din Piața Independenței, care pretind că au sprijinul autorităților BGCU". Conform ministerului, BGCU violează cerințele legii privind libertatea de conștiință și a organizațiilor religioase, desfășurând activități religioase în piață din decembrie 2013 și la începutul lui 2014.
În răspuns la aceste informații de la Ministerul Culturii, PF Sviatoslav susține că Biserica nu ia parte la evenimente politice, dar "nu poate sta deoparte când credincioșii cer asistență spirituală", deci nici de cei prezenți în piață. Este datoria preotului să fie alături de credincioșii săi, o datorie legată de însăși misiunea Bisericii. "Biserica noastră a fost mereu și va rămâne și pe viitor fidelă misiunii încredințată de Mântuitorul Cristos, dincolo de toate amenințările. Credeam că vremea represaliilor a trecut, dar scrisoarea face să ne îndoim. Nu ne este rușine de prezența noastră în Maidan și vom rămâne acolo."
Materialul publicat de agenția RISU spune că nu se știe dacă astfel de scrisori au fost primite și de alte Biserici și organizații religioase sau doar de Biserica Greco-Catolică Ucraineană. Ultima oară când BGCU "a fost ștearsă din registru" a fost în martie 1946, sub Stalin, existând în ilegalitate timp de 40 de ani.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 278, Ultimul acces: 2020-08-08 05:45:10