Ziua Culturii Nationale la Catedrala Sf. Iosif (comunicat) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Culturii Naționale la Catedrala Sf. Iosif (comunicat)

[2014-01-13]
Arhiepiscopia Romano-Catolică București organizează miercuri, 15 ianuarie a.c., de Ziua Culturii Naționale, două evenimente culturale la Catedrala Sf. Iosif: de la ora 16.00, va avea loc, pentru prima oară în istoria locașului de cult, vizitarea cu ghid a Catedralei Sfântul Iosif, sub îndrumarea Terezei Sinigalia, cercetător și doctor în istoria artei; de la ora 19.30, concert susținut de maestrul Marcel Costea, organist și capelmaistru la Catedrala Sf. Iosif, și soliștii ansamblul Musica Sacra al Catedralei Sf. Iosif: Veronica Anușca - soprană, Georgiana Simonov - soprană, Andreia Petrea - mezzo-soprană, Nicolae Simonov - tenor și Dominic Cristea - bas. În program, lucrări de Déodat de Séverac, Șerban Nichifor, Mihail Jora, Andrei Tănăsescu, Marcel Octav Costea, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Mendelssohn Bartholdy. Intrarea la cele două evenimente culturale este gratuită.
Monument de artă înscris în patrimoniul național, Catedrala Sf. Iosif a fost ridicată între 1873 și 1884, ca edificiu religios în care să se oglindească românitatea poporului nostru, într-o vreme în care România își pregătea drumul către independență. Realizată după planurile arhitectului vienez dr. Friedrich von Schmidt, catedrala a fost inaugurată la 15 februarie 1884. În același an, impresionat de măreția catedralei, Mihail Kogălniceanu avea să declare de la tribuna Parlamentului: "Este cel mai frumos edificiu religios care există în România" (cf. Monitorul Oficial, nr. 24 din 19 decembrie 1884).
Cu o tradiție de mai bine de 130 de ani, pe care nici comunismul nu a reușit să o întrerupă, Catedrala Sf. Iosif a găzduit numeroase evenimente muzicale memorabile, la care și-au adus concursul muzicieni de talie internațională. La cele două orgi ale Catedralei, Meklin și Wegenstein, au concertat organiști renumiți din țară și din străinătate precum Hubert Duval, Emanuel Pohl, Karl Pühringer, Carol Auner, Geza Slovig, Franz Xaver Dressler, Hans Wendel Hammerstedt, Iosif Paschill, Iosif Gerstenengst și Marcel Octav Costea. În Corul Catedralei, condus de-a lungul anilor de dirijori străluciți, ca Laurenz Müler-Lee, Iosif Paschill, Andreas Porfetye și Marcel Octav Costea, au activat generații de soliști de mare valoare, printre care soliști de renume de la Opera Română.
Primul concert pentru orgă și orchestră a avut loc la 13 noiembrie 1930, cu ocazia inaugurării noii orgi Wegenstein. Orchestra a fost compusă din "40 profesori de muzică, membrii ai Filarmonicii". La concert a asistat și compozitorul George Enescu. "Orga din Catedrala Sfântul Iosif [...]! Ce ton capabil de cele mai surprinzătoare nuanțe, câtă vibrație de timbru, totul corespunzând calculelor fizice în ce privește sunetul. Bucureștii se pot făli pe drept că au o asemenea orgă și cu atât mai mult cu cât minunea aceasta instrumentală este făcută în România, la Timișoara, de Frații Wegenstein, după indicațiile foarte studiate ale fostului mare muzician, răposatul de foarte frumoasă și nepieritoare memorie, fostul Vicar al Catedralei Sfântul Iosif, Carol Auner" (Ziarul Epoca, 23 iulie 1933). (din comunicatul primit de la biroul de presă al Arhidiecezei de București, pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt, tel. 0755 065 069, birouldepresa@arcb.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 509, Ultimul acces: 2021-02-26 06:01:47