Mihai Eminescu sarbatorit la Caransebes si Oravita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mihai Eminescu sărbătorit la Caransebeș și Oravița

[2014-01-15]
Ziua Națională a culturii a fost sărbătorită la Caransebeș și la Oravița. Cu această ocazie Episcopia Caransebeșului a organizat două spectacole care s-au desfășurat marți, 14 ianuarie, în sala de festivități „Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului și miercuri, 15 ianuarie, la Casa de cultur㠄Mihai Eminescu” din Oravița.
Spectacolele au conținut trei părți în care au fost prezentate printr-un recital poetic și melodios poeme profunde din operele eminesciene. Poemele au fost interpretate de elevi și studenți seminariști, eleve de la Liceul „Traian Doda” din Caransebeș și un tânăr talentat de la Liceul „Sabin Păuța” din Reșița, coordonați de părintele profesor Pătruț Bănăduc de la Seminarul teologic „Ioan Popasu” din Caransebeș.
La aceste manifestări a fost prezent Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului care a subliniat faptul că prin aceste spectacole se păstrează și se promovează cultura românească.
„Ne-am bucurat să vedem tineri care gustă poezia eminesciană și se bucură de tot ceea ce poetul Mihai Eminescu a creat pentru neamul românesc, de asemenea ne-am bucurat să vedem foarte mulți oameni, atât în sala de festivități a Episcopiei Caransebeșului cât și la Casa de cultură din Oravița, oameni interesați de păstrarea și promovarea culturii românești și mai ales a poeziei și a melosului eminescian”.
Părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului a arătat motivele pentru care biserica se implică în promovarea și păstrarea culturii românești.
„Motivele pentru care instituția noastră, Biserica, a purces pe acest drum sunt oferite de două realități, una vizează istoria românilor în care biserica a fost și este făuritoarea și apărătoarea de neam și de limbă, implicit și făuritoare de cultură românească, iar cea de-a doua realitate este conferită de comemorarea poetului Mihai Eminescu, numit de teologul și filosoful român Constantin Noica, omul deplin al culturii române”.
Sălile de spectacol, atât la Caransebeș cât și la Oravița s-au bucurat de prezența unui public numeros, care a gustat din interpretările de poem și melos ale tinerilor artiști, pe care „poetul nepereche”, le-a lăsat ca un tezaur pentru cultura românească.
(Articol realizat de Diac. Pavel Canea)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 329, Ultimul acces: 2020-07-28 16:47:56