Poetul Mihai Eminescu pomenit la cimitirul Bellu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Poetul Mihai Eminescu pomenit la cimitirul Bellu

[2014-01-15]
La mormântul poetului național Mihai Eminescu din cimitirul Șerban Vodă - Bellu din Capitală a avut loc în această dimineață o slujbă de pomenire. Parastasul a fost săvârșit de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei, la 164 de ani de la nașterea poetului. Din soborul slujitor a făcut parte și Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor
“Poetul Mihai Eminescu a așezat creștinismul pe prima treaptă a istoriei evenimentelor care au schimbat lumea. În comparație cu celelalte învățături religioase apărute, mai apropiate sau mai depărtate de menirea lui Hristos, credința creștină propune iubirea drept cea mai înaltă formă a existenței umane. Poetul spune: Sunt 2 000 de ani aproape de când ea (n. red.: Evanghelia) a ridicat popoare din întuneric, le-a constituit pe principiul iubirii aproapelui, 2 000 de ani de când biografia Fiului lui Dumnezeu este cartea după care se crește omenirea. Eminescu a subliniat ideea că o doctrină, niște principii abstracte nu vor fi niciodată de ajuns pentru a mișca popoarele să le urmeze. Doar exemplul unei persoane reale care face vie învățătura pe care o propune aduce cu sine convingerea că Hristos este Adevărul absolut”, a spus Preasfinția Sa în cuvântul rostit la final.
După slujbă a fost depusă o coroană din partea Patriarhiei Române și a Arhiepiscopiei Bucureștilor iar elevii seminariști prezenți au cântat imnul ”Lumină lină”.
„Două dintre mătușile lui Eminescu, surori cu mama lui, erau călugărițe la mănăstirea Agafton. Sunt mărturii clare că el a petrecut o parte din tinerețe acolo la Mănăstirea Agafton sub atenta povățuire a mătușilor sale. S-a descoperit un manuscris, un pateric aflat în biblioteca Academiei Române care are câteva însemnări autografe ale lui Eminescu. Citea deci literatură filocalică și mai ales participa la slujbele Bisericii. Sunt foarte multe poezii care aveau acest filon religios și monahal, aș spune”, a spus Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, potrivit TRINITAS TV.
La slujbă au participat peste 200 de oameni care au urmărit apoi un program artistic susținut de mai mulți elevi bucureșteni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 280, Ultimul acces: 2020-08-08 06:33:15