8 obiceiuri ale tatilor foarte eficienti - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

8 obiceiuri ale taților foarte eficienți

[2014-01-16]
Chris Erickson
Traducător: Corina Lupeanu
Teme: Familie Spiritualitate
Etichete: Părinți

Sfaturi pentru tați

Sfaturi pentru tați
Suntem uneori foarte surprinși când tineri care au fost cândva foarte pioși și care au primit o educație creștină de la început până la sfârșit,abandonează mai târziu practica propriei credințe. Trebuie să ne întoarcem la origini. Mama a fost catolică practicantă, tatăl a făcut cum a poftit în ce privește participarea la Liturghie și a renunțat rapid la rugăciunea în familie. Copiii l-au văzut rareori implicat în vreun act de cult. Nici o altă explicație nu este necesară pentru a lămuri totul. [1]

Taților, voi sunteți "primii vestitori ai credinței" (CBC 1656, 2225) pentru copiii voștri. "Prima evanghelizare" începe în inima voastră și atunci când prinde rădăcini devine contagioasă în cadrul familiei! Acestei evanghelizări i se opun forțele curente care îmbrățișează o viziune despre lume ce identifică fericirea cu satisfacerea plăcerilor personale și neagă existența scopurilor și valorilor spirituale. Înseși conceptele de "familie" și "paternitate" sunt ținta unei intense campanii menite să redefinească în mod radical fibrele elementare ale societății.

Papa Ioan Paul al II-lea scrie: "Familia este traversată de istoria umanității, de istoria mântuirii omenirii... familia se găsește în centrul marii lupte dintre rău și bine, dintre viață și moarte, dintre iubire și tot ceea ce se împotrivește iubirii. Familiei îi este încredințată sarcina de a lupta înainte de orice pentru a elibera forțele binelui, al cărui izvor se găsește în Cristos Mântuitorul omului." [2] Așadar, prioritatea imediată pare să îi cheme pe tați să implementeze măsuri practice care îi vor forma pe copiii lor ca "forțe ale binelui" în lume. Vă veți îndrepta spre atingerea acestui scop dacă vă veți însuși următoarele opt obiceiuri.

1. Instruiți-vă în credință

Citiți în fiecare zi un capitol sau unul-două paragrafe din Sfânta Scriptură și din Catehism. Sfântul Ieronim ne spune că necunoașterea Scripturii este necunoașterea lui Cristos. Papa Ioan Paul al II-lea încurajează familiile "să folosească Catehismul Bisericii Catolice pentru a cunoaște credința și pentru a răspunde întrebărilor care apar, în special chestiunilor morale cu care fiecare se confruntă zilnic" [3]. Ascultați Cuvântul lui Dumnezeu așa cum ne-a fost revelat prin Scriptură și Tradiție. Pe lângă Biblie și Catehism mai există numeroase cărți și documente ale Bisericii care merită osteneala, ca de exemplu exortația apostolică din 1981 a Papei Ioan Paul al II-lea Familiaris Consortio (despre căsătorie și familie). Nu le putem transmite copiilor noștri ceea ce nu ne-am făcut niciodată timp să învățăm.

2. Puneți în practică ceea ce învățați, formându-vă obiceiuri bune

Satana cunoaște Scripturile mai bine decât specialiștii în biblic. Cunoașterea poruncilor lui Dumnezeu nu ne va fi de folos dacă nu le trăim. Prima responsabilitate a unui tată este să fie un mărturisitor creștin pentru copiii săi [4]. Casele noastre pot fi un adăpost al virtuților morale dacă încurajăm practicarea lor prin exemplul nostru. Predicăm în zadar dacă nu practicăm ceea ce învățăm pe alții.

3. Transmiteți adevărurile lui Cristos prin propria voastră experiență

Isus întreabă: "La ce îi va folosi omului dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde?" (Mt. 16, 26). Sfântul Părinte ne reamintește că părinții sunt primii și cei mai importanți educatori ai copiilor lor [5]. Învățați-i pe copiii voștri despre Dumnezeu prin propria voastră experiență. Există o mare diferență între "a cunoaște despre Dumnezeu" și "a-l cunoaște pe Dumnezeu". Împărtășiți cu ei istorii simple de credință care arată cum vă raportați la Dumnezeu în situațiile de zi cu zi. Spuneți-le despre discernământul vostru, despre încrederea voastră, despre rugăciunea voastră, despre dependența voastră de Dumnezeu și despre iubirea voastră pentru El. Nu trebuie să fie ceva lung sau complicat. Dumnezeu trebuie sa fie pentru ei la fel de real cum sunteți voi. Evitați atitudinea care spune: "Copilul meu poate învăța despre religie la cateheză". Dacă religia este un subiect pus deoparte pentru o oră, duminica la cateheză, copilul vostru va fi foarte probabil "un creștin de duminică" - aceasta dacă cumva își păstrează credința. Nu ați protesta dacă copilul vostru ar fi instruit doar o oră pe săptămână la literatură, matematică sau altă materie?

4. Rugați-vă împreună

Liturghia, Spovada, celebrarea zilelor de sărbătoare, citirea din Biblie sau dintr-o carte despre sfinți și, mai presus de orice, rugăciunea zilnică, toate pot fi făcute împreună. Acest lucru întărește legăturile familiei în credință și orice întărire a legăturilor familiei este o victorie pentru societate. Sfântul Părinte afirmă că "rugăciunea trebuie să devină un obicei regulat în viața zilnică a fiecărei familii" [6]. Chiar dacă aveți numai cinci minute pentru rugăciunea de seară cu copiii, nu îi subestimați valoarea. Un copil duce aceste amintiri, aceste "semințe ale credinței", în viața adultă. Unii părinți se roagă Rozarul în fiecare seară cu copiii lor. Dacă aceasta vi se pare prea mult, nu vă lăsați descurajați de la a spune alte rugăciuni simple, împreună. Dacă sunt sincere și spuse din inimă vor fi răsplătite.

5. Petreceți timp cu copiii voștri

Nu lăsați ca goana după succes sau bogăție să vă facă să neglijați nevoia fundamentală a copilului vostru de a vă cunoaște ca tată. Îi putem învăța multe lucruri pe copii despre Domnul nostru și despre noi înșine prin simplul fapt că petrecem timp cu ei. Marile adevăruri ale credinței noastre și cum ne raportă noi personal la ele pot fi transmise prin conversații simple în timp ce se repară ceva în casă, se face curat, se iese într-o excursie, se merge la pescuit, la cățărat, se lucrează în grădină sau se face sport: orice tip de hobby oferă oportunități minunate pentru a vă cunoaște reciproc și a avea un schimb de idei.

6. Păziți ferestrele sufletului!

Aveți grijă privitor la influențele din media care vă pot strica familia. Cum ar fi dacă, în loc de televizor și video, tata ar fi invitat doi străini să vină acasă să îi întrețină familia? Familia se așează cu castronul de popcorn și sunt întreținuți în casa lor de străini, care se pipăie unul pe altul și se angajează în aluzii sexuale la nivel de cuvinte, îmbrăcăminte și comportament. Vi se pare șocant? Inacceptabil? Și totuși deseori permitem asemenea lucruri în casele noastre prin intermediul mass-media. Acestea sunt otrăvuri perfide care ne atacă credințele și acțiunile noastre religioase fundamentale. Taților, nu tociți simțul păcatului în familia voastră! Lumea muncește deja din greu să facă aceasta. Cu un pic de sârguință puteți găsi alternative echilibrate. Este deosebit de important să induceți valori morale puternice copiilor voștri atât la vârste mici, cât și când se maturizează; ei vor alege în mod liber să aplice aceleași reguli de prudență când vor vedea diverse materiale video la alții acasă.

7. Fiți atenți la prietenii copiilor voștri

Încercați să îi cunoașteți pe prietenii copiilor voștri, sau cel puțin încercați să stabiliți dacă influența lor este bună sau rea. Nici un copil nu va fi perfect, așa că încercați să nu fiți exagerat de scrupuloși. Dacă găsiți că un anumit prieten este un ciuline în creșterea credinței copilului vostru, vorbiți despre aceasta cu copilul vostru și dați-i ocazia să fie un mărturisitor și să dea un exemplu prietenului său. Dacă nu duce la corectarea comportamentului, interveniți și vorbiți direct cu prietenul său, informându-l ce așteptări aveți dacă vrea ca relația să continue. Desigur că nu este așa de simplu în cazul adolescenților. În aceste situații cred că veți avea rezultate mai bune dacă veți face apel la valorile copilului vostru și la ideile lui despre bine și rău. Învățați-i pe adolescenți să își asume responsabilitatea pentru lupta lor spirituală. Cel mai bun ajutor al unui tată care își învață fiul adolescent este o memorie bună! Fiți empatici, onești și "amintiți-vă că se prind mai multe muște cu miere decât cu oțet".

8. Faceți din casa voastră un loc de liniște și pace - începând prin a vă iubi soțiile

Iubiți-vă soțiile așa cum Cristos iubește Biserica (Ef 5,25). Aceasta este o poruncă exigentă, dar fiii voștri se vor relaționa cu femeile în același fel în care vă relaționați voi cu propria soție; și fiicele voastre vor învăța din exemplul vostru ce să dorească și să aștepte de la bărbați. Sfântul Ioan Crisostomul a comparat casa cu o "mică biserică", o împărăție a lui Dumnezeu în miniatură. Căminul vostru este prea sever, cere prea mult de la copii? Tatăl este prea ocupat și mama deseori irascibilă? Dispoziția reflectă amenințarea furtunii? Dacă este așa, fiecare își va căuta libertatea și se va duce pe propriul drum. Prețuiți cinstea și munca grea, oferiți multă dragoste, recunoașteți-vă greșelile, cereți iertare și râdeți mult. Împodobiți-vă casa cu obiecte care să vă reamintească constant credința voastră creștină: un crucifix ne reamintește despre prețul mare pe care l-a plătit Cristos pentru noi; imaginile sacre sau statuile readuc în minte evenimente din viața Domnului nostru; unul sau doua versete din Scriptură sau o Biblie deschisă ne reamintesc ce este cel mai important în viață. Evitați să îi faceți pe ceilalți să se simtă inconfortabil datorită unui ascetism exagerat sau extravaganței.

Paternitatea este fără îndoială o provocare, și a fost așa încă din antichitate. Dar Domnul le-a dat taților responsabilitatea și harul de a răspunde la provocare. Probabil că cele mai importante calități pe care le poate avea un tată în zilele noastre pentru binele familiei lui sunt curajul și o încredere fermă în Dumnezeu. Un exemplu excepțional de curaj și încredere calmă, precum și de ascultare silențioasă, este "păzitorul Mântuitorului", Sfântul Iosif, modelul proeminent al "adevăratei paternități" [7]. Pe el ar trebui să îl luăm drept modelul nostru.

Note

[1] Raoul Plus SJ, Christ in the Home, 1951

[2] Papa Ioan Paul al II-lea, Scrisoarea către familii, 1994, nr. 23

[3] Papa Ioan Paul al II-lea, Discurs către Națiunile Unite, 7 octombrie 1995

[4] Cf. Papa Ioan Paul al II-lea, exortația apostolică Familiaris Consortio, 1981, nr. 25

[5] Scrisoarea către familii, 1994, nr. 16

[6] Ibidem, nr. 10

[7] Papa Ioan Paul al II-lea, exortația apostolică Redemptoris Custos, 1989, nr. 21.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 425, Ultimul acces: 2021-04-21 17:04:45