Cardinal la 98 de ani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinal la 98 de ani

[2014-01-14]
Printre noii Cardinali numiți de Papa Francisc se numără și Mons. Loris Francesco Capovilla, fost secretar particular al Papei Ioan al XXIII-lea, Papa cel Bun, de la care a învățat "tăcerea, ascunderea, smerenia și slujirea dată doar din iubire. M-a învățat că apogeul conduitei creștine este simplitatea și prudența". Ridicarea la demnitatea de Cardinal a Arhiepiscopului vine pentru el la 98 de ani și în anul canonizării Papei Roncalli care va fi proclamat sfânt la 27 aprilie. După o viață trăită în slujba Bisericii cu "umilință și ascundere", gândul său se îndreaptă astăzi spre "toți umilii preoți de la oraș, de la țară și de la munte" și spre bolnavi, spre cei țintuiți la pat care "acceptă din mâinile lui Dumnezeu cu simplitate și limitările naturii umane". Redăm interviul solicitat de SIR și publicat în traducere pe Ercis.ro.
- Cum ați primit această veste venită după o viață de slujire adusă Bisericii?
- Cu multă seninătate și în comuniune cu toți umilii preoți de la oraș, de la țară și de la munte care cu umilință și în tăcere își dedică întreaga viață pentru ca "Gaudium Evangelii", bucuria de a primi Evanghelia, să ajungă la toți și la toate familiile. Sunt foarte recunoscător. Sunt recunoscător Papei Ioan, pentru că el m-a adus și la aceasta. Și Papei Francisc.
- Mulți ani alături de Papa Ioan al XXIII-lea, Papa cel Bun. Ce gând ați avut pentru el astăzi? Ce tip de preoție v-a învățat?
- M-a învățat tăcerea, ascunderea, smerenia și slujirea dată doar din iubire. M-a învățat că apogeul conduitei creștine - Ioan Gură de Aur ar spune filozofie creștină - este simplitatea și prudența. Dacă ești simplu, ești cu ochii deschiși spre Dumnezeu și nu îți este frică de nimeni și de nimic. Dacă ești prudent, nu faci nimic singur și te simți membru nu numai al Bisericii, ci al întregii familiei umane. Și tocmai în această zi, cu această veste în care mă adresez tuturor smeriților și săracilor din întreaga lume, eu repet cuvintele Papei Ioan: eu sunt cetățean al lumii pentru că toată lumea este familia mea, în unitatea pe care o vrea Dumnezeu și pe care Isus a predicat-o și a lăsat-o ca testament nouă tuturor. Lucrăm la aceasta, cu toții. Și sunt un număr nemărginit bărbații și femeile de bunăvoință care mărturisesc că vor să fie ascultători față de chemarea Domnului, în acest moment istoric care ne învăluie pe toți.
- Dumneavoastră aveți 98 de ani: ce semnificație are această recunoaștere care vine atât de tardiv, după o viață întreagă petrecută în Biserică și pentru Biserică?
- Nu, de ce să spunem "tardiv"? Doar nu este un lucru datorat. Este în întregime un har, un dar al lui Dumnezeu. Nimic nu este tardiv. Eu nu mă gândesc la aceste lucruri. Am crezut mereu că adevărata slujire începe cu rugăciunea, cu dedicarea și cu tăcerea. Să ne gândim la câți bolnavi există, la câți oameni țintuiți la pat care acceptă din mâinile lui Dumnezeu cu simplitate chiar și limitările naturii umane. Desigur, nu pot lucra astăzi ca un tânăr. Dar pot să mă rog, pot să iubesc. Pot să mărturisesc că pentru creștin există o singură lege: iubirea. Și pentru catolic nu există diferite țări ale lumii, popoare sau rase. Există un singur popor: poporul lui Dumnezeu aflat pe drum pe cărările dure ale lumii spre Cel Veșnic.
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 248, Ultimul acces: 2020-08-08 05:45:13