Hramul „Cinstirii lantului Sfantului Apostol Petru” in Parohia Folestii de Sus - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hramul „Cinstirii lanțului Sfântului Apostol Petru” în Parohia Foleștii de Sus

[2014-01-16]
De sărbătoarea „Cinstirii lanțului Sfântului Apostol Petru”, astăzi, 16 ianuarie 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la Sfânta Liturghie săvârșită la biserica cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, din comuna Tomșani, satul Foleștii de Sus, județul Vâlcea, de către Părintele Mihai Cârțan, Protopop al Protopopiatului Horezu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de învățătură în care a istorisit viața și activitatea Sfântului Apostol Petru și îndemnându-i pe credincioși să-l păstreze drept model de smerenie și sfințenie în lucrarea lor pentru mântuirea sufletului.
În cadrul Sfintei Liturghii un mare număr de elevi de la Școala Gimnazială Foleștii de Sus, coordonați de Profesorul de religie Liviu Bogdan Tudor, după ce au fost spovediți de părinții duhovnici, au primit Taina Sfintei Euharistii.
La final, potrivit arhiram.ro, Preasfinția Sa a apreciat slujirea bisericească a Preoților Vasile Emanoil Găman și Ion Găman, felicitându-i pentru frumoasa activitate pastorală și misionară desfășurată în cadrul parohiei. Părintele paroh Emanoil Găman a mulțumit la rândul său, Părintelui Ierarh, pentru vizita și binecuvântarea arhierească primită de credincioșii Parohiei Foleștii de Sus.
La sărbătoare au mai luat parte Părintele Mihai Cîrțan, Protopop de Horezu, Părintele Protos. Serafim Sângeorzan, starețul Mănăstirii Obârșia Lotrului, Domnul Dumitru Pearcu, Primarul Comunei Tomșani, alte oficialități locale, preoți și numeroși credincioși din comună, dar și din parohiile învecinate.
În Arhiepiscopia Râmnicului, biserica parohială din satul Foleștii de Sus, este singura ce are hramul „Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru”.
Parohia Foleștii de Sus este așezată din punct de vedere geografic pe drumul județean Băbeni-Horezu, de o parte și de alta a râului Bistrița și face parte din Comuna Tomșani, Județul Vâlcea.
Parohia cuprinde satele Foleștii de Sus, Bălțățeni și cătunele Ogrăzele și Tabaci. Satul Foleștii de Sus și cătunele Tabaci și Ogrăzele sunt situate pe partea dreaptă a râului Bistrița, iar satul Bălțățeni, pe partea stângă a râului.
În centrul satului Foleștii de Sus se găsește biserica parohială, construită între anii 1895-1907, de către preotul Gheorghe Dumitrescu, iar sfințirea ei a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Atanasie Mironescu, la 23 septembrie 1907. Hramul bisericii este „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, fiind prăznuit pe 16 ianuarie de „Cinstirea lanțului Sfântului Apostol Petru”.
De-a lungul anilor s-au efectuat mai multe lucrări de reparații, consolidare și modernizare:
- între anii 1977-1978, a fost împrejmuită cu gard din ciment, de către preotul Nicolae Ștefăneanu; - între anii 1989-1990, s-au adăugat lucrări majore de consolidare, restaurare de pictură și s-a constuit un șopron prăznicar, de către preotul Ion Găman. La 18 februarie 1990, biserica a fost resfințită de către Preasfințitul Părinte Calinic Argatu, Arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului și Argeșului, Episcop al Râmnicului și Argeșului fiind Preasfințitul Părinte Gherasim Cristea. Între anii 2007-2009, s-au realizat alte lucrări de modernizare, constând din:
- desfacerea și refacerea tencuielilor exterioare; - învelirea acoperișului cu tablă galvanizată;
- desfacerea dușumelei din lemn, turnarea unei șape din beton și fixarea unui parchet melaminat; - montarea unei centrale termice; - înlocuirea cercevelelor și ușilor (tâmplăriei de lemn) cu tâmplărie PVC maron; - construirea unui gard din piatră și fier forjat; - renovarea Troiței și a fântânii din curtea bisericii.
Lucrările au fost făcute sub asistența directă a preotului paroh Vasile-Emanoil Găman, ajutat de preotul Ion Găman, enoriașii parohiei și autorităle locale ale Comunei Tomșani, prin persoana domnului primar Dumitru Pearcu. Finanțarea lucrărilor principale (centrală, tâmplărie, acoperiș și tencuieli exterioare) s-a făcut de către Ministerul Culturii și Cultelor, cu sprijinul domnului Emilian Frâncu, Deputat PNL de Vâlcea, în prezent Primarul Râmnicului Vâlcea.
Astăzi, parohia Foleștii de Sus este păstorită de Părintele paroh Vasile-Emanoil Găman și Părintele Ion Găman.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 414, Ultimul acces: 2021-04-04 06:30:08