Mihai Eminescu, omagiat la Cluj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mihai Eminescu, omagiat la Cluj

[2014-01-15]
Miercuri, 15 ianuarie 2014, s-au împlinit 164 de ani de la nașterea marelui poet român Mihai Eminescu. S-a născut în anul 1850, în orașul Botoșani. A studiat la școala primară din Cernăuți, tot aici a urmat cursurile gimnaziale, iar în 1861 s-a înscris la Școala Națională de Medicină și Farmacie din București. A studiat, între altele, și la Facultatea de Filozofie din Viena, iar apoi Dreptul, tot aici. În 1866 a publicat poezia „La moartea lui Aron Pumnul”, foarte apreciată de criticii literari. A urmat, pentru Eminescu, o activitate literară bogată și o carieră pe mai multe posturi administrative și culturale. Poetul s-a stins din viață la "Institutul Caritatea" în 15 iunie 1889 și a fost înmormântat în Cimitirul Bellu.
Ziua Culturii Naționale, marcată la nivelul Patriarhiei Române
Ziua de 15 ianuarie este numită și Ziua Culturii Naționale. Din acest motiv în toate eparhiile Patriarhiei Romane au fost organizate manifestări cultural-artistice. Ele au fost menite să evidențieze legătura dintre cult și cultură, dintre Biserică și Societate, în viața poporului român. Decizia organizării unor astfel de manifestări a fost luată de Sfântul Sinod și transmisă tuturor eparhiilor din țară și străinătate. Astfel în marile orașe au fost organizate manifestări specifice cu prilejul comemorării Poetului Mihai Eminescu.
Slujbă de Te-Deum la statuia lui Mihai Eminescu din fața Teatrului Național Cluj
Cu ocazia omagierii memoriei Poetului Național și a sărbătoririi Zilei Naționale a Culturii Române, la Cluj-Napoca a avut loc, începând cu ora 10:00, o ceremonie de depunere de jerbe și coroane de flori la statuia lui Mihai Eminescu din fața Teatrului Național. Mulțime de clujeni, reprezentanți ai autorităților locale și oameni de cultură au participat la această manifestare. Ceremonia a început cu intonarea Imnului de stat și oficierea unei slujbe de Te-Deum, săvârșită de Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul, potrivit Radio Renașterea. Ierarhul a fost însoțit de la Centrul Eparhial de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Părintele Bogdan Ivanov. Cu prilejul comemorării poetului Mihai Eminescu PS Vasile a transmis un mesaj: “Data de 15 ianuarie 1850, data nașterii pruncului Mihai Eminescu, cel de-al șaptelea fiu al soților Gheorghe și Raluca Eminovici, este consemnată în calendarul culturii românești și universale la un loc de cinste. Acest prunc vine în lume cu o harismă care îi deschide sufletul și mintea pentru a-și contopi ființa cu sufletul neamului său pentru veșnicie. Prin această rugăciune oficiată astăzi am adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru acest dar făcut neamului românesc, care în fiecare an, dincolo de această comemorare legată de o dată din calendar, ne este dat să celebrăm bucuria de a ne împărtăși de prezența, în sufletul și în conștiința noastră, a omului Mihai Eminescu și a operei sale, destinat sufletului românesc în universalitatea lui. Cultura sa vastă, dragostea față de natură, aspirațiile sale spre puritate și perfecțiune, dorința de a cunoaște trecutul și viitorul, a făcut ca interesul față de persoana sa și față de opera lui să se prelungească în timp. Despre autor și opera lui s-au scris multe, sute și sute de tomuri. Prin strălucirea lui în toate genurile literare se conturează profilul unui om de o complexitate, de o profunzime și de o mare frumusețe. Pe drept cuvânt este numit de Tudor Arghezi “Sfântul Preacurat al versului românesc”. În țară și în străinătate lui Mihai Eminescu i s-au ridicat monumente. Prin geniul său, prin opera sa, prin lumina și forța iubirii care emană din ființa lui, însușii Mihai Eminescu a donat un monument pentru eternitate. Cel care ajunge să-l cunoască nu poate decât să-l iubeasc㠔, a arătat Preasfinția Sa.
Momentul omagial a continuat cu depunerea de jerbe și coroane de flori la statuia poetului și s-a încheiat cu un recital de poezie susținut de mai mulți elevi de la Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din oraș.
Ziua Culturii Naționale sărbătorită de Uniunea Scriitorilor Cluj
Și Uniunea Scriitorilor, filial Cluj, a organizat o serie de evenimente, care s-au derulat la sediul instituției, începând cu ora 12:00. O nouă conferință din seria „Scriitorul în cetate” a fost susținută de criticul și istoricul literar Călin Teutișan, care a prezentat lucrarea cu titlul „Eminescu, umbra și reflectul vizionar”. Uniunea Scriitorilor filiala Cluj a lansat. tot astăzi. proiectul „Rondul poeților”, proiect ce se va desfășura în parteneriat cu Muzeul de Artă din municipiu pe parcursul întregului an .
Ziua Culturii Naționale, la Muzeul de Artă Cluj
Muzeul de Artă din Cluj a prezentat miercuri, 15 ianuarie 2014, un program special de ghidaje intitulat "Figuri ale culturii naționale în expoziția permanentă a muzeului". Ghidajul a debutat la ora 11:00 cu prezentarea unei sculpturii-bust, care îl reprezintă pe Mihai Eminescu, autor Ion Georgescu. Apoi au fost prezentate lucrările unor mari pictori români ale căror autoportrete sunt expuse în Galeria Națională a muzeului: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu și Aurel Pop.
Școala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” a adus un omagiu Poetului Național
Pentru a marca Ziua Culturii Naționale, de la ora 14.00, în holul clădirii Consiliului Județean Cluj, a avut loc vernisajul expoziției de pictură ,,Iubesc Clujul”. Lucrările au aparținut cursanților Școlii Populare de Arte ,,Tudor Jarda” din municipiu. Evenimentul a fost urmat de un moment artistic, în cadrul căruia s-a desfășurat recitaluri de pian, chitară și vioară, respectiv lecturarea de poezii și proză din opera lui Mihai Eminescu.
Eminescu omagiat și de Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Ziua Culturii Naționale a fost marcată miercuri, 15 ianuarie 2014, prin artă și creație și la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Publicul clujean a fost invitat să participe, cu începere de la ora 12.00, la vernisajul expoziției de pictură "Cântec pentru stele și pământ", care a fost deschisă la Atelierul de Icoane al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din Piața Ștefan cel Mare, nr.5.
Expoziția a prezentat lucrări ale elevilor de la Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea”, Cluj-Napoca. Acțiunea a fost realizată în cadrul unui amplu proiect european pentru elevi, intitulat "Porți verzi", organizat de Fundația Europeană de Tineret pentru Ungaria, Organizația Sternsinger, Acțiunea globală "Plant For Planet" și partenerii Fundației pentru Africa. Proiectul își propune să dezvolte activități culturale, ecologice, economice și sociale, urmărind implicarea în acestea a comunităților locale. Banii obținuți din vânzarea tablourilor vor fi donați unor organizații caritabile.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 370, Ultimul acces: 2021-04-06 05:26:49