Slujba arhiereasca la Manastirea Jgheaburi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujbă arhierească la Mănăstirea Jgheaburi

[2014-01-19]
În Duminica a XXIX-a după Rusalii, „a celor zece leproși”, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Mănăstirii Jgheaburi, din comuna Stoenești, județul Vâlcea.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, potrivit arhiram.ro, Preasfințitul Episcop Emilian a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca despre „Cei zece leproși”, subliniind faptul că iubirea, recunoștința și mulțumire față de Dumnezeu și de aproapele, după modelul sfinților, este necesară pentru sfințirea vieții și dobândirea Împărăției Cerurilor.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a mulțumit Maicii Starețe Antonia Toderel și soborului de maici al mănăstirii pentru păstrarea rânduielii monahale, și totodată a transmis binecuvântările arhierești ale Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.
La Sfânta Liturghie au slujit părintele ieromonah Daniel duhovnicul mănăstirii și ieromonahi de la Mănăstirea Cozia.
Mănăstirea Jgheaburi se află în comuna Stoenești, județul Vâlcea, accesul făcându-se de pe DC 160, Râmnicu Vâlcea - Păușești Măglași - Neghinești - Suseni, sau direct din Stoenești, localitate situată pe DN 67.
Complexul monahal, așezat în umbra unei văi adânci și strâmte, mărginită de râpi înalte și repezi, împădurite și alunecoase, rămâne mărturie a existenței sihaștrilor în această zonă încă din timpul lui Radu Negru, în anul 1310.
Actuala biserică a schitului datează din 1827, fiind ridicată de preoții din Cheia și Cacova cu ajutorul localnicilor, pe locul ctitoriei lui Matei Basarab din 1640.
Pomelnicul, redat în zidul proscomidiarului, începe cu „leat 1300". Totuși, primul nume este acela al lui Radu Negru, urmat de un Mihai, de Dan și de Mircea. Cert este că, în momentul în care a trecut pe aici, Sfântul Nicodim a găsit un sihastru, continuator al tradiției pustnicești de lângă izvorul cu apă sulfuroasă.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, din anul 2006 și până în prezent se execută ample lucrări de consolidare restaurare ale bisericii și de restaurare și conservare ale picturii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 5510, Ultimul acces: 2021-04-04 10:24:35