Unitatea Bisericii – dar al lui Dumnezeu si responsabilitate a crestinilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Unitatea Bisericii – dar al lui Dumnezeu și responsabilitate a creștinilor

[2014-01-17]
Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu ocazia Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, 18-25 ianuarie 2014:
Iubiți frați și surori în Domnul,
Cuvintele Sfântului Apostol Pavel adresate corintenilor „Oare s-a împărțit Hristos?” (1 Corinteni 1, 13), care constituie tema de reflecție a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, din anul 2014, au o profundă semnificație teologică, din perspectiva eclesiologiei creștine.
Biserica lui Hristos este Biserică slăvită, sfântă și fără de prihană (cf. Efeseni 5, 27), curățită și sfințită prin jertfa unică a Mântuitorului Iisus Hristos, Capul și Mirele Bisericii. Sfințenia Lui se comunică permanent Bisericii prin har, pentru ca ea să fie permanent Trupul tainic și sfânt al lui Hristos. Așa cum Iisus Hristos a luat trup omenesc din Fecioara Maria, prin pogorârea Sfântului Duh asupra unei persoane umane, în prezența lui Dumnezeu-Tatăl, tot așa Biserica, Trupul tainic al lui Hristos, se constituie la Cincizecime prin pogorârea Sfântului Duh, trimis de Tatăl la cererea Fiului, asupra mai multor persoane umane – Apostolii, în formă de limbi de foc, iar aceștia au început să boteze pe cei ce cred în Iisus Hristos, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. De aceea, Biserica lui Hristos este plină de prezența harului și a iubirii Preasfintei Treimi.
Deoarece în decursul timpului, din nefericire, creștinii s-au separat și împărțit în diferite confesiuni sau ramuri antagoniste, astăzi, când fenomenul secularizării și al relativizării valorilor creștine atinge proporții alarmante, lucrarea pentru refacerea unității creștinilor trebuie intensificată prin dialog și cooperare misionară.
În fața multiplelor provocări secularizante, creștinii pierd din credibilitate când se află în stare de conflict, dar câștigă în credibilitate când au credință vie, dialoghează și cooperează unii cu alții, pentru ajutorarea semenilor aflați în suferință și sărăcie.
Mai precis, Hristos Domnul ne cheamă astăzi să ascultăm Evanghelia Lui, să cultivăm iubirea de Dumnezeu și de semeni, sfințenia vieții, recunoștința, dărnicia și hărnicia, valoarea unică a persoanei umane și a familiei tradiționale, binele comun și frumusețea sufletului generos. Împlinind această vocație profund creștină, vom înțelege mai bine legătura dintre unitatea de credință eclesială și cooperarea în misiunea socială. Astfel, vom aduce mai multe semne de speranță în timp de suferință și criză.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi cu toți ! (2 Corinteni 13, 13)
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 801, Ultimul acces: 2024-03-29 02:22:30