Zi de sarbatoare la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Zi de sărbătoare la Iași

[2014-01-24]
Și în acest an, Piața Unirii din Iași a fost locul de întâlnire pentru aproximativ 2000 de oameni, care au dorit să serbeze și să retrăiască momentul Unirii Principatelor Române de acum 155 de ani. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent la eveniment, oficiind împreună cu un sobor de preoți și diaconi o slujbă de Te Deum, precum și rugăciuni de binecuvântare pentru odihna celor care au înfăptuit Unirea din 1859, informează doxologia.ro
Azi, 24 ianuarie 2014, în Piața Unirii din Iași, 2000 de oameni au fluturat stegulețe cu drapelul României în cinstea împlinirii a 155 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor cu Moldova. IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent la eveniment, oficiind împreună cu un sobor de preoți și diaconi slujba Te Deum-ului în amintirea făuritorilor Unirii din anul 1859. Soborul slujitor ce l-a însoțit pe IPS Teofan a fost format din arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului Administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Vilie Doroșincă, protopopul Protoieriei Iași 2, și pr. pr. Adrian Morțun de la Brigada 15 Mecanizat㠄Podu Înalt” din Iași. Slujba de mulțumire s-a oficiat și ca evocare a multelor slujbe de Te Deum care s-au săvârșit în momentele istorice importante care au dus la Unirea Principatelor: cu o slujbă de Te Deum au început lucrările Adunărilor Ad-hoc din Moldova și Țara Românească, o slujbă de Te Deum a precedat lucrările Adunării Elective din Moldova, care l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, și tot cu slujba de Te Deum a început și Adunarea Electivă de la București, care l-a ales domnitor tot pe Cuza.
La eveniment au fost prezenți vicepremierul Liviu Dragnea, președintele Senatului, Crin Antonescu, precum și mai mulți membri ai Guvernului, alături de primarul Iașului, Gheorghe Nichita și de președintele Consiliului Județean, Cristian Adomniței.
„ Acolo unde nu este familie, nu este societate, și fără societate nu poate fi nație”
Înainte de alocuțiunile oficialităților, IPS Mitropolit Teofan a rostit un scurt cuvânt, în care a subliniat că Dumnezeu și familia sunt cele două cuvinte fundamentale care trebuie să caracterizeze poporul român: „Am rostit o scurtă rugăciune în această zi binecuvântată, pentru odihna sufletelor celor care au făurit Unirea acum 155 de ani. Ne-am rugat, de asemenea, ca duhul unității să nu ne părăsească, nici pe noi, cei de astăzi, nici pe cei care vor veni după noi. Rugăciunea rostită se așează și ca o nădejde că ceea ce s-a împlinit acum 155 se întărește, se menține și se adâncește. 24 ianuarie este zi de aniversare, pe de o parte, dar și de conștientizare, pe de altă parte. Pentru ca această dublă fațetă, aniversare și conștientizare, să se împlinească, putem fi ajutați de două cuvinte pe care măritul domn Alexandru Ioan Cuza le-a rostit la câțiva ani după Unirea din 1859, ce au fost cuprinse în documentele oficiale ale vremii. Iată ce grăia domnitorul în 1860, respectiv 1861: «Dumnezeul părinților noștri a fost cu țara, a fost cu noi. El a întărit silințele noastre, prin înțelepciunea poporului și a condus nația către viitor. (...) Acolo unde nu este familie, nu este societate, și fără societate nu poate fi nație». Aceste două cuvinte testament, rostite de Alexandru Ioan Cuza, pot fi împlinite dacă românul de astăzi și românul de mâine încearcă să înțeleagă că Dumnezeu și familia sunt adevărurile fundamentale ce ajută o națiune să ființeze, să viețuiască și să supraviețuiască”.
Înainte de discursurile oficiale, a fost ținut un moment de reculegere pentru cei care au murit în accidentul aviatic din urmă cu câteva zile, din Munții Apuseni. Pentru a le aduce un omagiu victimelor, oficialitățile ieșene au anulat manifestările festive programate pentru a marca Ziua Unirii, care au continuat doar cu depunerile de coroane și jerbe de flori la statuia din Piața Unirii, și cu defilarea gărzii de onoare.
Slujba Parastasului pentru domnitorii Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir și Alexandru Ioan Cuza
Tot azi, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit în biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi“ din Iași, slujba Parastasului pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza și pentru înfăptuitorii Unirii Principatelor, precum și pentru domnitorii Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir, ale căror oseminte sunt așezate tot în lăcașul de cult monahal ieșean. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt în care a vorbit despre dorința de unitate națională manifestată de fiecare din cei trei domnitori.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 336, Ultimul acces: 2021-05-17 08:58:49