Manifestare religioasa la Catedrala arhiepiscopala din Roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Manifestare religioasă la Catedrala arhiepiscopală din Roman

[2014-01-24]
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită vineri, 24 ianuarie 2014, la Catedrala arhiepiscopală din Roman printr-o slujbă de Te Deum oficiată de un sobor de preoți format din părinții consilieri și inspectori de la Centrul eparhial Roman.
Momentul de rugăciune s-a bucurat de prezența Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
"Idealurile românilor din toate timpurile au fost: unitatea și independența. Noi, un popor creștin, purtător de cruce și doritor de înviere, cum spunea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, am păstrat candela credinței aprinsă și ne-am luptat pentru cele două idealuri. Ele au fost dobândite cu multă jertfă și trudă. De aceea, gândurile noastre, astăzi, sunt de recunoștință și de pioasă amintire față de toți cei care s-au jertfit pentru această cauză înaltă. Biserica Ortodoxă Română a avut un rol decisiv în realizarea acestui măreț ideal, unitatea românilor", a spus pr. Florin Aurel Țuscanu, directorul Centrului de pelerinaje "Sfântul Antipa" al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
PS Ioachim Băcăuanul a remarcat că în fiecare an pe 24 ianuarie, românii retrăiesc unitatea de duh pe care au creat-o făuritorii Unirii din 1859.
"Gesturile noastre de astăzi (n.r. ieri) trebuie să amintească de gestul corifeilor Unirii și de cei care nu au un nume în fața istoriei. Bunicii, moșii și strămoșii noștri au un nume în fața lui Dumnezeu. Biserica, prin gestul de pomenire, trebuie să pună în evidență pe care i-au ajutat pe făuritorii unirii să facă acest act. În zilele noastre ne bucurăm de libertate, putem manifesta misiunea eternă a Bisericii, care se extinde la o margine la alta a lumii. Noi suntem datori, în calitate de slujitori ai Bisericii, să facem să rodească acest cuvânt. Dumnezeu să binecuvinteze ziua de astăzi. Cuvântul care trebuie să ne încurajeze pe noi este «unitate», pentru că Hristos ne-a îndemnat ca «toți să fim una». Hristos ne cheamă să rămânem în iubirea lui, căci fără El nu putem face nimic", a subliniat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul.
La final, elevii Liceului Teologic Ortodox "Episcop Melchisedec" din Roman au cântat, împreună cu romașcanii prezenți "Hora Unirii".

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 304, Ultimul acces: 2021-05-06 12:54:24