Presedintele francez Hollande in vizita la Papa Francisc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Președintele francez Hollande în vizită la Papa Francisc

[2014-01-24]
Astăzi François Hollande a avut o întâlnire de 35 de minute cu Papa Francisc, urmată de o altă întâlnire cu secretarul de stat, Mons. Pietro Parolin, și cu secretarul pentru relațiile cu statele, Mons. Dominique Mamberti. În prima sa audiență la Papă, după alegerea ca președinte la 15 mai anul trecut, Hollande a discutat puncte asupra cărora Sfântul Scaun și Franța au aceeași viziune, dar și puncte de dezacord.
"În cursul discuțiilor cordiale de astăzi", se spune în comunicatul dat de Sfântul Scaun, care are mereu un ton diplomatic, "s-a subliniat contribuția religiei pentru binele comun. Pe lângă amintirea bunelor relații care există între Franța și Sfântul Scaun, cele două părți au confirmat angajamentul reciproc pentru menținerea dialogului constant între stat și Biserica Catolică și a colaborării constructive în direcții de interes comun. S-a discutat și despre apărarea și promovarea demnității persoanei umane, despre familii, bioetică, despre respectarea comunităților religioase și despre protejarea locurilor de cult. Conversația s-a îndreptat apoi spre teme internaționale precum sărăcia și dezvoltarea, migrația și mediul. O atenție specială a fost dată conflictelor din Orientul Mijlociu și din unele regiuni ale Africii. S-a exprimat speranța că se poate reveni la o conviețuire pașnică în țările în cauză și că drepturile se vor extinde pentru toate sectoarele societății, în special pentru minoritățile etice și religioase."
Într-o declarație pentru presă, dată la Institutul francez, de lângă Piazza Navona, Hollande a spus că a cerut Vaticanului să primească principalul grup politic de opoziție din Siria, Coaliția Națională Siriană (SNC): "Conferința de la Geneva trebuie să se concentreze pe o tranziție. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a pune capăt conflictelor și pentru a aduce ajutor umanitar." Președintele francez a confirmat că a împărtășit "aceleași îngrijorări" cu Papa privitor la minoritatea creștină din Orientul Mijlociu: "Franța susține ca creștinii din Orientul Mijlociu să poată să stea în locurile unde au locuit dintotdeauna și să nu fie forțați să plece în exil în urma luptelor actuale. Creștinii din Orientul Mijlociu trebuie să fie sprijiniți și protejați oriunde s-ar afla." Hollande a subliniat că "Franța apără pretutindeni libertatea religioasă", fiind "locul de naștere al libertății de conștiință", pe care o apără "împotriva tuturor acțiunilor anti-religioase". În timpul conferinței de presă Hollande a mai spus că a vorbit cu Papa despre "marea problemă" a schimbărilor climatice, în vederea conferinței de anul viitor pe acest subiect, din Paris.
Desigur, nicăieri nu s-a pomenit nimic de viața privată a lui Hollande, care a provocat un mare scandal recent, după ce s-a aflat de relația sa cu actrița franceză Julie Gayet și de criza din relația sa cu Valerie Trierweiler. Înainte de vizita președintelui la Vatican, publicația catolică "La Vie" scria că "Papa este un superstar să primească un șef de stat atât de nepopular". Comunicatul Sfântului Scaun nu spune un cuvânt despre problemele dintre Hollande și Biserica Catolică din Franța, provocate de legea "mariage pour tous", care legalizează căsătoriile homosexuale, de legea privind sfârșitul vieții, sau de poziția privind Siria, după ce la un moment dat a existat deschiderea pentru o intervenție militară. Într-o scrisoare deschisă adresată Papei, purtând 110.000 de semnături ale unor catolici francezi, aceștia își exprimă "profunda îngrijorare" față de poziția guvernului de la Élysée pe teme de bioetică. Nunțiul Apostolic în Franța, Mons. Luigi Ventura, a anunțat că Papa și-a exprimat interesul pentru recentul marș pentru viață de la Paris.
Audiența de astăzi a fost marcată și de calda întâlnire dintre Papa Francisc și Georges Vandenbeusch, preotul francez care a fost recent eliberat după ce fusese răpit în Camerun. "Fratele meu, sunt bucuros să te văd", i-a spus Pontiful în franceză. La momentul înmânării medaliilor și rozariilor către membrii delegației franceze, Sfântul Părinte l-a îmbrățișat spontan pe preot. François Hollande i-a dat Papei o carte despre Sf. Francisc de Assisi. "Este și pentru Dvs sfânt patron!", a spus Papa râzând, referindu-se la prenumele președintelui. Noaptea trecută, o bombă artizanală a explodat în centrul Romei, lângă biserica franceză Saint Yves des Bretons. Investigatorii nu exclud că ar fi legată de vizita lui Hollande la Vatican. Mai apoi, un telefon despre două bombe puse în Piața San Pietro, azi-dimineață, s-a dovedit a fi o alarmă falsă. (după Vatican Insider)
Legături:
Album foto Facebook

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 285, Ultimul acces: 2021-05-07 07:52:39