In spatele fiecarui proces sunt oameni care cauta dreptatea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În spatele fiecărui proces sunt oameni care caută dreptatea

[2014-01-24]
"Slujirea voastră, dragi judecători și angajați ai Tribunalului Rotei Romane... este o slujire particulară adusă Dumnezeului Iubirii, care este aproape de fiecare persoană. În timp ce vă îndepliniți îndatoririle voastre judiciare, nu uitați că sunteți păstori! În spatele fiecărei cereri, al fiecărei poziții, al fiecărui caz există oameni care caută dreptatea." Cu aceste cuvinte s-a adresat Papa Francisc prelaților angajați și colaboratori ai Tribunalului Rotei Romane, pe care i-a întâlnit vineri, 24 ianuarie 2014, pentru prima oară în pontificatul său, pentru deschiderea anului judiciar, amintind că "dimensiunea legală și dimensiunea pastorală a slujirii eclesiale nu sunt opuse între ele, deoarece ambele contribuie la scopul și la unitatea de acțiune proprii Bisericii".
"Activitatea juridică eclesială, care ia forma slujirii adevărului în dreptate, are într-adevăr o profundă semnificație pastorală, aspirând la urmărirea binelui credincioșilor și la edificarea comunității creștine... Mai mult, dragi judecători, prin slujirea voastră specifică oferiți o contribuție competentă la confruntarea cu problemele pastorale." Papa a schițat profilul judecătorului eclesial din perspectivă umană, juridică și pastorală. Astfel, judecătorului i se cere să dea dovadă de "o umanitate matură, exprimată în seninătatea judecății și în detașarea de viziunile personale... în capacitatea de a se identifica cu mentalitatea și aspirațiile legitime ale comunității în care slujește".
"În acest fel, el devine un interpret al animus communitatis care caracterizează partea Poporului lui Dumnezeu care constituie subiectul muncii sale, și poate să practice o formă de justiție ce nu este legalistă sau abstractă, ci adaptată nevoilor reale." Mai apoi, pe lângă cerințele necesare juridice și teologice, în exercitarea slujirii sale, judecătorul trebuie să dea dovadă de "competență în legislație, obiectivitate în judecată și echitate, judecând cu neutralitate imperturbabilă și imparțială. Mai mult, în munca sa trebuie să fie călăuzit de scopul protejării adevărului, cu respect față de lege, fără a neglija tactul și umanitatea cuvenite unui păstor de suflete."
În cele din urmă, analizând profilul pastoral, "ca o expresie a grijii pastorale a Papei și a Episcopilor, judecătorului i se cere să dea dovadă nu doar de o competență atestată, ci și de un autentic spirit de slujire. El este un slujitor al dreptății, chemat să analizeze și să judece starea credinciosului care se îndreaptă spre el cu încredere, imitându-l pe Bunul Păstor care are grijă de oaia Sa rănită. Pentru aceasta, el este inspirat de caritatea pastorală; acea caritate pe care Dumnezeu a revărsat-o în inimile noastre... și care constituie de asemenea esența rolului judecătorului eclesial", a concluzionat Sfântul Părinte.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 273, Ultimul acces: 2021-05-07 06:02:04